Θέμα προσωπικής ευθύνης και όχι συλλογικών αποφάσεων η χρήση μάσκας

Θέμα ατομικής ευθύνης και όχι συλλογικών αποφάσεων θα πρέπει να είναι η χρήση μάσκας, υποστήριξε σε παρέμβαση του στην εκπομπή Alpha Καλημέρα το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Γιώργος Πετρίκκος.

Γιώργος Πετρίκκος – Μέλος Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής
Η μάσκα έπρεπε να ήταν κατά κάποιο τρόπο ένα εργαλείο το οποίο μάθαμε τα τελευταία τρία χρόνια πότε να το χρησιμοποιούμε.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η δική του εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας, το οποίο σήμερα οδηγεί ενοποιών Υπουργικού Συμβούλιο, πρόταση για χρήση μάσκας στα φαρμακεία. Ο κ. Πετρίκκος εξέφρασε την άποψη πως δεν βρισκόμαστε σε φάση που κινδυνεύουμε τόσο πολύ, σε σχέση με τους θανάτους και τις νοσηλείες, για να επαναφέρουμε περιορισμούς.

Γιώργος Πετρίκκος – Μέλος Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής
Οι νοσήσεις παρόλο που αυξήθηκαν κατά 50%, αυτή τη στιγμή είναι διαχειρίσιμες, χωρίς να γνωρίζουμε όμως πως θα εξελιχθούν τις επόμενες μέρες.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένην Πιέρα, αφού πρώτα συμφώνησε με τις πιο πάνω θέσεις του κ. Πετρίκκου, έκανε λόγο για στοχοποίηση των φαρμακείων.

Ελένη Πιέρα – Πρόεδρος Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Δεν μπορεί πλέον στοχευμένα τα φαρμακεία να θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι χώρος για χρήση μάσκας. Αντίθετα, στα φαρμακεία κρατάμε και όλα τα μέτρα, όπως λήψη δειγμάτων για rapid test, ενώ η παραμονή στο χώρο του φαρμακείου είναι για πολύ περιορισμένο χρόνο.

Πρόσθεσε ακόμη πως τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μεγάλη έλλειψη των self-test, ακόμα και στη συσκευασία των πέντε, όπου έχει επιβληθεί πλαφόν. Απαντώντας μάλιστα στα περί αισχροκέρδειας, η κ. Πιέρα δήλωσε πως πλαφόν έχει επιβληθεί μόνο στη συσκευασία των πέντε.

Ελένη Πιέρα – Πρόεδρος Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Από εκεί και πέρα οι συσκευασίες του ενός κυκλοφορούν σε διάφορες χονδρικές τιμές εδώ και πολύ καιρό στα φαρμακεία. Το κάθε φαρμακείο θα πουλήσει ανάλογα με το πόσα αγοράζει.

Στο ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στο ένα self-test, η κ. Πιέρα τόνισε πως αυτό θα πρέπει, να είναι τέτοιο ώστε να μην εμποδίζει την διαθεσιμότητα του προϊόντος στην αγορά.

πηγή: alphanews.live