Της Αλεξίας Καφετζή
Θέμα στη Βουλή για την ελλιπή στελέχωση των παραλιών με ναυαγοσώστες – Υπηρεσία Ασφάλειας Παραλιών ζητά το ΑΚΕΛ
Τη δημιουργία Υπηρεσίας Ασφάλειας Παραλιών ζητά το ΑΚΕΛ, το οποίο ενέγραψε θέμα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για την ανεπαρκή κάλυψη των παραλιών με ναυαγοσώστες.
Σύμφωνα με τον διάλογο, συγκεκριμένα, έξι βουλευτές του ΑΚΕΛ –οι Άριστος Δαμιανού, Μαρίνα Νικολάου, Βαλεντίνος Φακοντής, Γιώργος Κουκουμάς, Γιαννάκης Γαβριήλ και Αντρέας Πασιουρτίδης, από μέρους ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις- ζητούν μέσω της αυτεπάγγελτης διαδικασίας να συζητηθεί στην Επιτροπή η «ανάγκη δημιουργίας Υπηρεσίας Ασφάλειας Παραλιών και η ναυαγοσωστική στελέχωση των παραλιών».
Τα αιτήματα και τα προβλήματα των ναυαγοσωστών επανήλθαν ξανά στο φως της δημοσιότητας μετά και την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη 150 επαγγελματίες ναυαγοσώστες από όλη την Κύπρο με αίτημα την αύξηση των μόνιμων θέσεων, εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ασφάλειας Παραλιών «Σαλαμίς» και σύσταση κεντρικής υπηρεσίας παραλιών. Πέραν από τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, οι ναυαγοσώστες καταγγέλλουν και το γεγονός ότι ακόμα και οι ενδεκάμηνοι ναυαγοσώστες θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει δουλειά από την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο ακόμα αναμένουν έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έθιξαν επίσης ζητήματα εξοπλισμού και συντήρησης των πύργων και των μηχανημάτων.
«Το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών έχει να κάνει με την ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών -Κυπρίων και ξένων- που επισκέπτονται τις παραλίες σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου πέραν των επτά μηνών ετησίως. Εντούτοις, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για επέκταση της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε περισσότερες παραλίες και με διευρυμένο ωράριο, παρατηρείται ότι ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες αρκετές παραλίες παραμένουν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη», τονίζει το ΑΚΕΛ. Σε ορισμένες μάλιστα επαρχίες, προσθέτει, το ζήτημα είναι ακόμα πιο οξυμένο, αφού, όπως είχε καταγγείλει με κοινοβουλευτική ερώτηση τον περασμένο Οκτώβρη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς, μόνο τρεις μόνιμοι ναυαγοσώστες προορίζονται για τη στελέχωση των επτά ναυαγοσωστικών σημείων στις τρεις χειμερινές παραλίες της Λάρνακας (Μακένζι, Φοινικούδες, Ορόκλινη), παρότι σύμφωνα με το Σχέδιο «Σαλαμίς» πρέπει να στελεχώνονται με δύο ναυαγοσώστες το καθένα, επτά ημέρες την εβδομάδα.













