Θέμα συζήτησης η ΑΟΖ στη συνάντηση Αρχιεπισκόπου – ΥΠΑΜ

 


 

Διαβάστε επίσης, “ΚΡΕΤΥΚ: 40 τρις Φυσικό Αέριο σε 6 οικόπεδα της ΑΟΖ” και “ΑΗΚ: Να διατηρηθεί ως οργανισμός κοινής ωφέλειας”.


 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Υπουργός Άμυνας, σε δηλώσεις τους, υπογράμμισαν ότι θα είναι σε στενή συνεργασία για το καλό της Κύπρου και του λαού της.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για το μεγάλο ενδιαφέρον του  όσον αφορά αυτό τον νευραλγικό Υπουργείο της Άμυνας.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Μακαριώτατο γιατί πραγματικά με τις απόψεις, εισηγήσεις του μας στηρίζει και μας βοηθά. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Μακαριώτατο για τους άξονες της πολιτικής μας, της πολιτικής της νέας Κυβέρνησης όσον αφορά την άμυνα της χώρας. Βρήκα μεγάλη ανταπόκριση και υπάρχουν και τομείς που πραγματικά τόσο ο ίδιο προσωπικά αλλά και η Εκκλησία μπορούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες αυτές», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου, είπε, ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν διάφορα θέματα, όπως τα όσα συμβαίνουν με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τις απειλές και τις αμφισβητήσεις των Τούρκων.

«Έχουμε συζητήσει και την απόφαση της Κυβέρνησης για αίτηση στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Νοιώθω πραγματικά ότι έχω ένα καλό συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθεια που είναι δύσκολη μεν, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πέρα τούτου, οφείλω να πω ότι η Εκκλησία έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις και σήμερα ο Μακαριώτατος έχει επιβεβαιώσει αυτό τον ρόλο και είναι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι σύντομα θα ανακοινώσουν και τη δημιουργία δύο γραφείων στην Εθνική Φρουρά, όπου η Εκκλησία θα έχει σημαντικό ρόλο μέσα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες και εποχές για τους νέους μας.

«Τις προκλήσεις, αλλά και τις απειλές των νέων μας ή αυτά είναι ναρκωτικά ή αυτό είναι το αλκοόλ ή είναι η φυγοστρατία, ακόμα και εθνικοί προσανατολισμοί. Η Εκκλησία θα μας βοηθήσει ώστε μέσα από κάποια προγράμματα και μια πιο στενή συνεργασία και  μέσα από αυτά τα γραφεία που θα ενεργοποιήσουμε πολύ σύντομα, να μπορέσουμε πραγματικά, μαζί με την Εκκλησία, να βοηθήσουμε, τα νέα παιδιά», πρόσθεσε.

Είπε, παράλληλα, θα είναι σε συνεχή επαφή «γιατί πάντοτε η Εκκλησία επεδείκνυε ένα μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά τα θέματα άμυνας του τόπου μας, ιδιαίτερα όταν πλέον οι απειλές από την άλλη πλευρά είναι καθημερινές, αλλά επαναλαμβάνω και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Ευχαριστώ Μακαριώτατε για τη συμπαράσταση και θα είμαστε σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία και ιδιαίτερα με τον Μακαριώτατο», ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι πάντοτε η Εκκλησία ενδιαφερόταν για την άμυνα της πατρίδας μας.

«Με τον κ. Υπουργό γνωριζόμεθα πριν από πολλά χρόνια. Του ευχόμεθα καλές επιτυχίες να έχει στην πορεία που θα είναι Υπουργός της Άμυνας. Μας δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την εθνική άμυνα της πατρίδος μας. Του διερμηνεύσαμε το ενδιαφέρον μας , παρόλο που ήταν γνωστό στον ίδιο, ότι η Εκκλησία ενδιαφέρεται για την άμυνα. Θέλουμε να έχουμε μία συνεχή επαφή, τόσο με τον ίδιο όσο και με τα στρατευμένα μας παιδιά που ευκαίρως – ακαίρως, εμείς επισκεπτόμαστε τα στρατόπεδα», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε, επίσης, ότι θα συνεχίσουν αυτή την πορεία προς την Εθνική μας Φρουρά «γιατί μας ενδιαφέρει τα παιδιά μας να έχουν υψηλό φρόνημα εθνικό «και όπως τους έχω πει πλειστάκις όταν τους επισκέπτομαι ότι η παρουσία τους στην Εθνική Φρουρά δεν είναι χρόνος χαμένος», όπως πρόσθεσε.

Είναι χρόνος, συνέχισε, πολύτιμος που μπορούν εκεί όχι μόνο να καταστούν ικανοί για να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τις εθνικές, που πρέπει να αντιμετωπίζει η Εθνική μας Φρουρά, αλλά θα παίρνουν όλα εκείνα που θα τους χρειαστούν στο δρόμο της επίγειας ζωής τους, της κοινωνικής, αύριο που θα φύγουν από την Εθνική Φρουρά.

«Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, και το Υπουργείο και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αλλά ιδιαίτερα μας ενδιαφέρουν τα παιδιά που θέλουμε να γαλουχούνται με τα νάματα τα ελληνοχριστιανικά και να έχουν το εθνικό φρόνημα πολύ υψηλό, γιατί αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της Εκκλησίας, αλλά και ο στόχος όλων μας, να ευρίσκονται αυτά τα παιδιά σε μια εθνική εγρήγορση», συμπλήρωσε. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «σίγουρα θα είμεθα σε μια συνεχή επικοινωνία για το καλό του τόπου μας και για το καλό του λαού μας».      

 

Συγχωνεύσεις Τραπεζών

Ερωτηθείς για το θέμα των συγχωνεύσεων τραπεζών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας, απλώς, ότι είναι λεπτό το ζήτημα και είναι καλύτερα να σιωπούμε και τέτοιες συζητήσεις να αποφεύγονται.

 

Πηγή ΚΥΠΕ