Θεοχάρους- Πιτσιλίδη: Να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας

Οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους και Ανδρέας Πιτσιλλίδης προέβησαν με τον πιο επίσημο τρόπο σε καταγγελία των δηλώσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίας ισχυρίζεται ότι “δεν υπάρχει καμιά χώρα Κύπρος”. Θεοχάρους και Πιτσιλλίδης θεωρούν τις δηλώσεις Ερντογάν προσβλητικές και απαράδεκτες τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για την ΕΕ,  καθώς και για την διεθνή έννομη τάξη.

Με ερωτήσεις τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποβλήθηκαν ως κατεπείγουσες, οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, καταγγέλλουν την τουρκική στάση και θεωρούν ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τους Θεοχάρους και Πιτσιλλίδη η Κυπριακή Κυβέρνηση επέδειξε καλή θέληση μη ενιστάμενη στο  άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για την περιφερειακή πολιτική παρότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ και δεν έχει συμμορφωθεί στοιχειωδώς  προς τις υποχρεώσεις της. Η δήλωση Ερντογάν αποτελεί παραβίαση της δήλωσης της ΕΕ, της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 -που αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου- και των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ως εκ τούτου, Θεοχάρους και Πιτσιλλίδης ερωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν προτίθεται να υπερασπιστεί το κοινοτικό κεκτημένο και την διεθνή έννομη τάξη, καθώς και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ΕΕ από τις επιθέσεις ενός υπό ένταξη κράτους.

Οι δύο Ευρωβουλευτές ερωτούν επιπλέον αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προχωρήσει σε λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας και ποια θα είναι αυτά.