Θετική η κυβέρνηση στη χορήγηση του χαπιού PrEP για προστασία από τον HIV

Την πρόθεση για σύνταξη ολοκληρωμένης εισήγησης για χορήγηση του χαπιού PrEP (pre-exposure prophylaxis) σε ομάδες υψηλού κινδύνου για προστασία από τον HIV, γνωστοποίησε στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο νυν Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της Επιτροπής η κ. Χαραλαμπίδου, η ίδια είχε στείλει επιστολή στο Υπουργείο Υγείας, ημερομηνίας 14 Ιουνίου 2023, με την οποία έθετε το ερώτημα κατά πόσο υπήρχε πρόθεση από το Υπουργείο για παροχή του εν λόγω χαπιού.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, η χορήγηση του συγκεκριμένου χαπιού αποτελεί αναγνωρισμένη πρακτική προφύλαξης και σημαντικό πυλώνα αναχαίτισης της εξάπλωσης του HIV, ενώ το PrEP χορηγείται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως γνωστοποίησε στην κ. Χαραλαμπίδου ο Υπουργός Υγείας, η πρόσφατα ανασυνταχθείσα επιτροπή για το AIDS, δημιούργησε μία υποεπιτροπή η οποία θα συντάξει ολοκληρωμένη εισήγηση για το PrEP (δικαιούχοι, τρόπος χορήγησης κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι ήδη ο ΟΑΥ καλύπτει το κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας σε άτομα-φορείς του HIV.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι μεταγενέστερα το θέμα θα εγγραφεί στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία θα κληθεί να παραστεί ο Μιχάλης Δαμιανός, ώστε να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα έγκρισης, η διαδικασία χορήγησης του χαπιού, οι δικαιούχοι κ.λπ.

πηγή: SIGMALIVE