Θετικοί οι Βουλευτές για κάμερες κατά βανδαλισμών και ρύπανσης

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός ολιστικού συστήματος για πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών η συζήτηση για νομοθετική ρύθμιση που προτείνει την παραχώρηση δυνατότητας στις δημοτικές αρχές να εγκαταστήσουν συστήματα παρακολούθησης, με σκοπό την αποτροπή φαινομένων πρόκλησης πυρκαγιών, ρύπανσης και δημιουργίας παράνομων σκουπιδότοπων. Θετικά τοποθετήθηκαν στη πλειοψηφία τους τα μέλη της Επιτροπής, όπως και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, καθώς και ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, εκ μέρους της Ένωσης Δήμων.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργίου ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, ότι ο Δήμος Ύψωνα δαπανά κάθε χρόνο €400.000 για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης απόρριψης σκουπιδιών στην περιοχή, η οποία περιβάλλεται από δύο βιομηχανικές ζώνες. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι να εντοπίζονται τα άτομα που κάνουν παράνομες απορρίψεις, υπογραμμίζοντας ότι οι Δήμοι τάσσονται υπέρ του να τους δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν αυτό.

Την ίδια στιγμή, όμως, επεσήμανε ότι μία τέτοια ρύθμιση δε θα πρέπει να αφαιρεί από το κράτος τις αρμοδιότητές του που άπτονται σχετικών θεμάτων και να τις μεταφέρει στις τοπικές αρχές. Εξάλλου, ο κ. Γεωργίου τοποθετήθηκε θετικά και απέναντι στην πρόταση που παρουσιάστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τη συνεδρίαση, σχετικά με την τοποθέτηση αισθητήρων για πυρκαγιές εντός των βιομηχανικών περιοχών.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός ολιστικού συστήματος για πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, το οποίου έχει ολοκληρωθεί η α’ φάση και αναμένεται να ξεκινήσει η β’ φάση. Όπως είπε, η Πυροσβεστική έχει καταθέσει εισήγηση, στο πλαίσιο της υλοποίησης της β’ φάσης, να εγκατασταθούν αισθητήρες για παρακολούθηση πυρκαγιών σε νευραλγικά σημεία στις βιομηχανικές ζώνες, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα εστίες φωτιάς και να μην υπάρχει ευκαιρία να εξαπλωθούν.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι είναι σημαντικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παράνομη απόθεση σκουπιδιών και μπάζων σε διάφορες περιοχές, εκφράζοντας τη σύμφωνη γνώμη της για το γεγονός ότι η πρόταση εστιάζει στην πρόληψη και δίνει βήμα στους Δήμους να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων.

Μόνο θετικά μπορούμε να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε σκοπό έχει την πρόληψη, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, επισημαίνοντας και τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών. Σημείωσε, όμως, ότι εκκρεμεί να εξεταστεί το πως εφαρμόζεται η πρόταση στην υφιστάμενη που αφορά στους Δήμους και τις κοινότητες.

Επίσης, ως πολύ σημαντικό ζήτημα ανέδειξε τη μετατόπιση αρμοδιοτήτων του κράτους στις τοπικές αρχές, χωρίς να τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα εφόδια. «Θα τα δούμε όλα όμως εν καιρώ και όταν ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση», κατέληξε η κ. Νικολάου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων για το εν λόγω θέμα, η κ. Νικολάου ανέφερε ότι και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ έθεσε ερώτημα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, διευκρινίζοντας ότι αναμένονται απαντήσεις σχετικά με αυτό. «Μπορεί η νομοθεσία να μην ορίζει τον τρόπο, αλλά είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση νόμου μαζί με τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρο Παπαδούρη, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι, όπως παρέχεται η εξουσία και η ευχέρεια στις τοπικές αρχές για παρακολούθηση χώρων για σκοπούς πρόληψης βανδαλισμών, έτσι θα πρέπει να γίνεται και για σκοπούς πρόληψης πυρκαγιών αλλά και περιβαλλοντικών κινδύνων.

«Θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο είναι άκρως επιβεβλημένο», είπε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που ανενόχλητοι απορρίπτουν σκύβαλα, τα οποία είναι εστία πυρκαγιάς και ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν όλες οι βιομηχανικές περιοχές είναι τεράστιος. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, στην περίπτωση της βιομηχανικής περιοχής του Αγίου Σύλα στη Λεμεσό, εφόσον προκύψει πυρκαγιά, υπάρχει ο κίνδυνος να θρηνήσουν χιλιάδες θύματα σε λίγα μόνο λεπτά.

«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και εκτιμώ όλες τις σημερινές θετικές τοποθετήσεις από όλους τους ειδικούς, από όλους τους φορείς», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι οι εισηγητές της πρότασης θα προχωρήσουν σε ελάχιστες αλλαγές και βελτιώσεις, προκειμένου σύντομα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

πηγή: ΚΥΠΕ