Θλίψη για τον θάνατο του Ξενοφών Καλλή από την επάρατη νόσο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο ο επί σειρά ετών προϊστάμενος της υπηρεσίας Αγνοουμένων, Ξενοφών Καλλής.

Όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο Ξενοφών Καλλής, από το Δάλι, εργάστηκε ακούραστα και αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για ανεύρεση των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, αλλά και για τους αγνοούμενους της περιόδου 1963 -64 και 1955 – 59. Ήταν στο πλευρό των οικογενειών των αγνοουμένων και με τον ειλικρινή και ευθύ του χαρακτήρα τύγχανε σεβασμού και αποδοχής και από τους Τουρκοκύπριους, γεγονός το οποίο οδήγησε στην άντληση σημαντικών πληροφοριών για την υπόθεση των αγνοουμένων.

Σημειώνεται ότι ο εκλιπών σπούδασε κοινωνιολογία στο Λονδίνο, χειριζόταν άριστα την αγγλική γλώσσα και έχει αφήσει τεράστιο γραπτό έργο στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκθέσεων και λεπτομερών καταγραφών για το Κυπριακό και τις ανθρωπιστικές πτυχές του.

Ο Ξενοφών Καλλής διετέλεσε σύμβουλος του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου στη Διερευνητική επιτροπή των Αγνοουμένων και εσχάτως σύμβουλος του Προεδρικού Επιτρόπου για ανθρωπιστικά θέματα.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

«Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά σήμερα τον Ξενοφών Καλλή, ενός εκ των πρωτεργατών στον αγώνα για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου. Ο Ξενοφών Καλλής, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αγνοουμένων, υπήρξε ένας από τους αφανείς ήρωες για τη διερεύνηση και ταυτοποίηση εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που είχαν χαθεί από το 1963 μέχρι το 1974. Πέρα από το ερευνητικό του έργο, διακρίθηκε για την ανθρωπιστική του προσέγγιση, τη διακοινοτική συνεργασία, την εργατικότητα και ανιδιοτελή προσφορά του στο θέμα των αγνοουμένων.

Στάθηκε διαχρονικά απέναντι στις λογικές μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος των αγνοουμένων και στις απόπειρες συγκάλυψης σοβινιστικών εγκλημάτων κατά τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-64 και το δίδυμο έγκλημα του 1974.

Μεταφέρουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Ξενοφών Καλλή».

Πηγή: ΚΥΠΕ