Θολό το τοπίο για την αναστολή εκποιήσεων

Τα πράγματα, λίγες ώρες πριν την σημερινή κρίσιμη Ολομέλεια της Βουλής, παραμένουν ρευστά.

 

Εξελίσσονται σε θρίλερ για γερά νεύρα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων και κυβέρνησης για το πολύκροτο ζήτημα της αναστολής των εκποιήσεων.

Τα πράγματα, λίγες ώρες πριν την σημερινή κρίσιμη Ολομέλεια της Βουλής, παραμένουν ρευστά.

Το τελευταίο τριήμερο υπάρχει έντονη κινητικότητα από πλευρά των κομμάτων, ώστε να βρουν μια συμβιβαστική λύση με την Κυβέρνηση.

Οι εισηγήσεις όπως φαίνεται μέχρι στιγμής βρίσκουν τοίχο από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν θέλει ν’ ακούσει για την αναστολή.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες μας λένε ότι το Προεδρικό αντικρίζει θετικά την πρόταση Ιωάννου.

Παρά ταύτα, από την στιγμή που δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ανακοίνωση, κυρίως από το Προεδρικό τα κόμματα εμμένουν στην καταψήφιση της αναπομπής της Πρότασης που αφορά την αναστολή εκποιήσεων.

Δύο είναι τα σενάρια

Το πρώτο σενάριο λέει ότι η Βουλή θα ψηφίσει απευθείας εάν αποδέχεται ή όχι την αναπομπή.

Το δεύτερο σενάριο το οποίο είναι και πιο σύνθετο είναι εάν θα βάλουν τροπολογίες τα κόμματα επί της αναπομπής.

Δηλαδή τα κόμματα στην συνέχεια θα πρέπει  να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν κατάθεση των τροπολογιών και στη συνέχεια να ψηφιστούν και αναλόγως θα κριθεί και το αποτέλεσμα.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολα θα επιτευχθεί, καθώς το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ δεν θα αποδεχτούν τις τροπολογίες, και αφού έχουν την πλειοψηφία δε θα προχωρήσει.

Βέβαια, οι βουλευτές για να καταθέσουν τις τροπολογίες, όπως ανέφεραν στο Σίγμα θα πρέπει να έχουν τη δέσμευση του Προέδρου επίσημα.

Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής άρα το τοπίο παραμένει θολό.

Η πρόταση του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου

Η πρόταση του Παύλου Ιωάννου αφορά σε προστασία κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλιάδες, επαγγελματικής στέγης με κύκλο εργασιών μέχρι €350 χιλιάδες και μέγιστη αξίας του ακινήτου τις €600 χιλιάδες.

Τέλος, προτείνεται να προστατευθούν τα αγροτεμάχια μέχρι 100 χιλιάδων ευρώ.

Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι προϋπόθεση, αποτελεί ο ιδιοκτήτης να είναι εγγεγραμμένος ως ενεργός γεωργός στο μητρώο, που διατηρεί ο οργανισμός αγροτικών πληρωμών.

πηγή: Economy Today (Της Έλενας Καλυφόμματου)