«Θρίλερ» η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων – Τα αγκάθια και τα επόμενα βήματα (Βίντεο)

Της Κωνσταντίνας Δημητρίου

Σε θρίλερ εξελίσσεται η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων με την μια αναβολή να διαδέχεται την άλλη.

Σε ασκήσεις επί χάρτου επιδίδεται το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να δώσει λύσεις στα προβλήματα που εμφανίζονται συγκαλώντας σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς, ΟΚΥΠΥ, ΟΑΥ, ΠΑΣΥΚΙ, ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ και ΠΙΣ, αποφασίζοντας όπως τεθούν χρονοδιαγράμματα για επίλυση των προβλημάτων και καθοριστεί νέα ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας τους, σε νέα σύσκεψη.

To όλο ζήτημα θα τεθεί ξανά στο μικροσκόπιο των εμπλεκόμενων φορέων την ερχόμενη Τετάρτη. Με τον Υπουργό Υγείας να ξεκαθαρίζει πως δεν θα αναμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο για να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία.

Αγκάθια στην λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων αποτελούν πάντως τόσο οι κτιριακές εγκαταστάσεις, με τους γιατρούς του δημοσίου να εκφράζουν επιφυλάξεις, για το γεγονός πως στα δημόσια Κέντρα Υγείας θα εργάζονται ιδιώτες γιατροί, όσο και τα ζητήματα του ωραρίου και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος επιχειρεί να βρει λύσεις στα προβλήματα, με τον Υπουργό Υγείας να ανακοινώνει την δημιουργία μίας επιτροπής υπό την εποπτεία του ΠΙΣ, που θα εξετάσει όλα τα ιατρικά θέματα.
O πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας ανέφερε, ότι « στην υγεία δεν υπάρχουν εκπτώσεις! Τι θα αρχίσουμε και θα διορθώσουμε; την ζωή την βλάβη δεν μπορώ να την διορθώσω. Σκοπός είναι τις επόμενες μέρες τα διοικητικά, τις ανησυχίες ή τα νομικά να τα επιλύσουμε».

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας υπογραμμίζει, την ίδια ώρα ότι το όλο θέμα παίρνει αναβολή από το 2019 λόγω του ότι υπήρχαν σοβαρότερα προβλήματα που έπρεπε να επιλύσει ο οργανισμός.

Ο Διευθυντής ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου είπε, ότι «3 χρόνια περιμέναμε για να εφαρμοστούν οι εφημερίες, τώρα αν περιμένουμε 2 εβδομάδες επειδή είχαν έντονη άποψη μερίδα των ιατρών, δεν είναι το τέλος του κόσμου».

Προσθέτοντας πως δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στην σχέση ΟΚΥΠΥ και ιατρών, αναμένοντας το Υπουργείο Υγείας να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τους χώρους που θα λειτουργούν τα εφημερεύοντα ιατρεία.

Δείτε το ρεπορτάζ:

πηγή: OMEGALIVE