Τί έγινε στο κούρεμα του Μαρτίου αναλύει ο ΔΗΣΥ

 

Σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι “ελπίζοντας ότι θα λήξει μια ανώφελη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα όσα συνέβησαν τον Μάρτιο 2013 και τις αποφάσεις που ελήφθησαν τότε για την Κύπρο, δίνουμε στη δημοσιότητα:

– Δήλωση του προέδρου του Γιούρογκρουπ κ. Γ.Ντάϊζελμπλουμ μετά από τηλεδιάσκεψη στις 18 Μαρτίου 2013, για την οποία έγινε θόρυβος αυτές τις μέρες,

– Ανταπόκριση του ΚΥΠΕ της ίδιας ημέρας στην οποία σημειώνεται τόσο η «άποψη» (και «επιθυμία») να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης οι μικροκαταθέτες, όσο και η σαφής προειδοποίηση ότι «εν τη απουσία αυτού του μέτρου [το τέλος πάνω στις καταθέσεις], η Κύπρος θα αντιμετωπίσει σενάρια που θα άφηναν τους καταθέτες σε χειρότερη κατάσταση».

– Εκτενή καταγραφή από το ΚΥΠΕ των όσων διαμείφθησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων την επομένη, 19 Μαρτίου 2013. Εκεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σημείωνε ότι «θα ήταν επιθυμητό να προστατεύονταν όλοι οι καταθέτες μέχρι 100.000 ευρώ», αλλά στη συνέχεια εξηγούσε ότι «για να γίνει αυτό, ο συντελεστής για πάνω από εκατόν χιλιάδες (…) σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, έπρεπε να ήταν 15,6%».

Δεν πρόκειται, βέβαια, για κανενός είδους “αποκάλυψη”, αφού αυτά τα γεγονότα και ντοκουμέντα ήταν ήδη γνωστά από τότε.
Χρειάζεται όμως να τα υπενθυμίσουμε…

Επομένως είναι φανερό ότι:

– Η δήλωση του Γ.Ντάϊζελμπλουμ δείχνει καθαρά ότι υπήρξε μεν κάποια τηλεδιάσκεψη, αλλά δεν υπήρξε καμία «δεύτερη απόφαση».

– Σε τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής (και όχι του Γιούρογκρουπ), αναφέρθηκε ο τότε διοικητής της Κεντρικής καταθέτοντας: «Χθες υπήρξε μια τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου εκφράστηκε η άποψη ότι, εάν είναι δυνατό, να προστατευθούν οι καταθέτες μέχρι εκατόν χιλιάδες ευρώ». Κάνει λόγο για «άποψη»…

– Είναι απολύτως ανακριβής (και ελεγχόμενος ως προς τις προθέσεις που τον υποκινούν) ο ισχυρισμός ότι δήθεν υπήρξε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να μην επιβαρυνθούν οι «ασφαλισμένες» καταθέσεις και ότι η Κυβέρνηση «απέκρυψε» αυτό το γεγονός. Εκφράστηκε «άποψη», όπως έλεγε ο διοικητής. Μια «άποψη» που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκεντρωθεί ούτως ή άλλως το αναγκαίο κεφάλαιο από μεγαλύτερο «κούρεμα» στους υπόλοιπους (όπως και τελικά έγινε, αφού προηγουμένως η Βουλή απέρριψε τη συμφωνία του πρώτου Γιούρογκρουπ).

– Ουδέποτε το Γιούρογκρουπ αναίρεσε τη γνωστή απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση μέσω επιβολής έκτακτου τέλους στις καταθέσεις (το γνωστό 6,6 % για κάτω και 9,9% για πάνω από 100.000 ευρώ).

Εκφράστηκαν «απόψεις» και «επιθυμίες», αλλά δεν υπήρξε καμία άλλη απόφαση.

– Την απόφαση εκείνη τη διαμόρφωσε η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις της ΕΚΤ και εξαιρώντας από οποιαδήποτε επιβάρυνση καταθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ (το γνωστό 0% για 1-20.000, 6,75% για 20.001-100.000 και 9,9% για πέραν των 100.000 ευρώ) και την κατέθεσε στη Βουλή για έγκριση. Η Βουλή όμως την απέρριψε. Το αποτέλεσμα ήταν, δυστυχώς, εκείνο που προδικάζει στην επισυναπτόμενη δήλωσή του ο Γ.Ντάϊζελμπλουμ: η Κύπρος αντιμετώπισε σενάρια που άφησαν τους καταθέτες σε χειρότερη κατάσταση…

– Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν «απέκρυψε» οτιδήποτε, αλλά μερίμνησε εκείνες τις ημέρες να απαλλάξει από οποιαδήποτε επιβάρυνση μικρές καταθέσεις, μέχρι 20.000. Χρήσιμο όμως είναι να διαπιστώσει κανείς ότι η Βουλή δεν συζητούσε κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό μαρτυρούν τόσο τα πρακτικά της Βουλής όσο και η καταγραφή που κάνει το ΚΥΠΕ στην επισυναπτόμενη ανταπόκριση.

Πολλά διαθέσιμα ντοκουμέντα δείχνουν και αποδεικνύουν ότι η «λύση» που επιβλήθηκε στην Κύπρο τον Μάρτιο 2013 είχε τύχει επεξεργασίας από καιρού.

• Γι’αυτό ήταν έτοιμο πριν τις προεδρικές εκλογές νομοσχέδιο για «εξυγίανση τραπεζών» (11 Ιανουαρίου 2013),

• Γι’αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μαζί με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχαν προετοιμάσει το σενάριο για «αποξένωση» των κυπριακών τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα και τον σχετικό «προστατευτικό δακτύλιο» της Ευρωζώνης (έγγραφο εργασίας της ΕΚΤ, ημερομηνίας 27 Ιανουαρίου 2013),

• Γι’ αυτό ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωνε στις 8 Φεβρουαρίου 2013 σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό (ΣΙΓΜΑ) ότι υπήρχαν πιέσεις για κούρεμα καταθέσεων. Ήταν ο πρώτος Κύπριος πολιτικός που ανέφερε ποτέ κάτι τέτοιο…

Το μόνο εναλλακτικό ενδεχόμενο που τέθηκε ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν να έκλειναν και οι δυο μεγάλες τράπεζες, με όλες τις τρομακτικές συνέπειες (που τώρα ίσως αντιλαμβάνεται ο καθένας) όχι μόνο για τις τράπεζες, τους μετόχους και τους καταθέτες, αλλά για τη χώρα ολόκληρη. Δυστυχώς φαίνεται ότι αυτή την εξέλιξη προτιμούσαν ή και προωθούσαν και ορισμένοι «εντός των πυλών».

Επειδή όμως ορισμένα ζητήματα, ενέργειες και επιλογές βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση (ποινική μάλιστα διερεύνηση), επιφυλασσόμαστε για κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον όπου θα τεκμηριωθούν ακόμα περισσότερο τα πραγματικά γεγονότα.

Στο μεταξύ θα ήταν χρησιμότερο όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, να ασχοληθούμε, ο καθένας από τη σκοπιά του, για να βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών.