Τι μηνύματα στέλλουν τα κόμματα στην Τρόικα;

 

Την ανάγκη να διατηρηθεί ο χαμηλός εταιρικός συντελεστής τόνισε ο ΔΗΣΥ, ισορροπημένα και δίκαια μέτρα με έμφαση στην ανάπτυξη ζήτησε αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ ευελπιστεί για μια σωστή και δίκαιη διαπραγμάτευση για τους όρους του Μνημονίου, την ελπίδα για εξασφάλιση διακρατικού δανείου εκφράζει το ΑΚΕΛ, θετική είναι η συμβολή του ΕΥΡΩΚΟ για το Μνημόνιο ενώ οι Οικολόγοι εκφράζουν λύπη για την κατάσταση της οικονομίας.

Διατήρηση του χαμηλού εταιρικού συντελεστή θέλει ο ΔΗΣΥ

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ο ΔΗΣΥ επεξήγησε “πόσο σημαντικό είναι για την Κύπρου που είναι μια χώρα παροχής υπηρεσιών που στηρίζεται η οικονομία της κυρίως στις υπηρεσίες να διατηρηθεί ο χαμηλός εταιρικός συντελεστής”.

“Επεξηγήσαμε ότι αυτό είναι το όχημα που θα βοηθήσει την Κύπρο για να μπει ξανά σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και οποιαδήποτε σκέψη για να αλλάξει ο εταιρικός φόρος θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα από οποιεσδήποτε τυχόν εκ μέρους της Τρόικας θετικές θεωρούν επιπτώσεις”, είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ είναι “πάρα πολύ απόλυτος σε αυτό το ζήτημα”.

Θέλουμε, συνέχισε, αυτό να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού.

Ανέφερε επίσης ότι επεξήγησαν ότι “μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύνολο της οικονομίας είναι οι ζημιές στον χρηματοπιστωτικό τομέα εξαιτίας του κουρέματος του ελληνικού χρέους“.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, μαζί με άλλα προβλήματα που αφορούν τα δημόσια οικονομικά αλλά και τις ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία είναι που έχουμε στην Κύπρο την Τρόικα και το ΔΝΤ.

Πρόσθεσε ότι “εξηγήσαμε ότι πρέπει η ΕΕ να προετοιμαστεί και στα απευκταία χειρότερα σενάρια”.

“Τονίσαμε ότι στην περίπτωση που – απευχόμαστε να συμβεί – χειροτερέψουν τα πράγματα στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθεί ένας δακτύλιος προστασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα γιατί είναι αδύνατο όσα μέτρα και να ληφθούν, να μπορέσει η κυπριακή οικονομία να αντέξει περαιτέρω ζημιές στον χρηματοπιστωτικό τομέα εξαιτίας μιας πιθανής και απευκταίας χειροτέρεψεις των οικονομικών καταστάσεων στην Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ΔΗΣΥ διατύπωσε τις θέσεις του για την οικονομία “όπως τις ακούει και παρακολουθεί ο Κύπριος πολίτης τα τελευταία χρόνια, χωρίς καμιά αλλαγή με τον ξεκάθαρο, όπως πάντα τρόπο, με έγνοια μας την προστασία της κυπριακής οικονομίας, των Κυπρίων εργαζομένων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

Ισορροπημένα και δίκαια μέτρα ζήτησε το ΔΗΚΟ από την Τρόικα

Ισορροπημένα και δίκαια μέτρα με έμφαση στην ανάπτυξη ζήτησε από την Τρόικα αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ σε συνάντηση που είχε με κλιμάκιο της Τρόικας στη Βουλή, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε παράλληλα ότι τέθηκαν κάτω και οι ‘κόκκινες γραμμές’ του κόμματός του με έμφαση στην μη αύξηση του εταιρικού φόρου.

«Τους εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, τους προβληματισμούς και τις θέσεις μας όσον αφορά την κυπριακή οικονομία και την ένταξή της στον Μηχανισμό Στήριξης», ανέφερε ο κ. Καρογιάν.

Πρόσθεσε ότι «αναγνωρίσαμε ότι η κυπριακή οικονομία, παρόλο που έχει υγιείς βάσεις, πρέπει να αντιμετωπίσει κάποια σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και να εξορθολογήσει διαδικασίες και λειτουργίες που καθιστούν πιο έντονες τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης».

«Τονίσαμε παράλληλα ότι για το ΔΗΚΟ η οικονομία αποτελεί εθνική υπόθεση, και ως εκ τούτου δηλώσαμε την ετοιμότητα μας να συμβάλλουμε εποικοδομητικά σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια για ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του κόμματός του ζήτησε από την Τρόικα να αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου.

Είναι, ανέφερε, «μια χώρα υπό κατοχή και έχει υψηλά εξοπλιστικά κόστη, όπως επίσης και ότι η Κύπρος έχει πρόσθετα βάρη λόγω της απαγόρευσης από την Τουρκία των υπερπτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών και ότι είναι ένα νησιωτικό κράτος στο νοτιανατολικό άκρος της Ευρώπης με υψηλά κόστη μεταφοράς αγαθών και ενεργειακών πόρων, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι επιπτώσεις από την απόφαση για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ήταν δυσανάλογα μεγάλες για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και γενικότερα για την κυπριακή οικονομία».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «τονίσαμε ότι το Μνημόνιο που θα ετοιμαστεί δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από σκληρή λιτότητα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας».  

Εξέφρασε τη θέση ότι «τέτοια μέτρα εμβαθύνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία και ως εκ τούτου καθιστούν δυσκολότερη τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Για το θέμα του εταιρικού φόρου, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «τονίσαμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αύξησή του γιατί θα κατέρρεε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».

Τονίσαμε, πρόσθεσε, «πως τα όποια μέτρα αποφασιστούν δεν πρέπει να είναι προϊόν επιβολής αλλά διαπραγμάτευσης. Να είναι ισορροπημένα και κοινωνικά δίκαια». Παράλληλα, είπε, «θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία και γενικότερα να ωθήσει την κυπριακή οικονομία σε πορεία ανάκαμψης, προόδου και ευημερίας».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσον τα στελέχη της Τρόικας εξέφρασαν κάποιες απόψεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η πρακτική της Τρόικας είναι να καταγράψει τις όποιες σκέψεις, εισηγήσεις, τους προβληματισμούς που το κάθε κόμμα ή οι όποιοι συνομιλητές τους  καταθέτουν.

«Δεν έχουν εκφράσει οποιαδήποτε άποψη και ούτε βεβαίως αναμέναμε να κάνουν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «τις όποιες παρατηρήσεις, τις όποιες αναλύσεις και τα όποια αποτελέσματα των επαφών τους εδώ στην Κύπρο, αντιλαμβάνομαι, θα το κάνουν τη δεδομένη στιγμή και στο τέλος θα έρθουν με τις συγκεκριμένες εισηγήσεις τους που θα πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης με τη διαπραγματευτική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο υποβλήθηκαν εκ μέρους της Τρόικας στο ΔΗΚΟ ερωτήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «δώσαμε το στίγμα του κόμματος μας ότι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει ληφθούν  – διαρθρωτικής υφής και άλλα – θα πρέπει να είναι ισορροπημένα».

Και μάλιστα, συνέχισε, «σε ότι αφορά το ενδεχόμενο Μνημόνιο θα πρέπει να είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο μέσα από μια διαπραγμάτευση σωστή που θα γίνει, από τη μια να υιοθετούνται διαρθρωτικής υφής μέτρα, από την άλλη πλευρά όμως να είναι μέτρα κοινωνικά δίκαια, κοινωνικά ισορροπημένα έτσι που να μην διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή που είναι τόσο απαραίτητη».

«Τονίσαμε επίσης ότι η αυστηρή λιτότητα δεν είναι η λύση», σημείωσε ο κ. Καρογιάν, εκφράζοντας τη θέση ότι «θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, θα πρέπει να υπάρξει ένα μοντέλο για την Κύπρο που να διαμορφώνει συνθήκες και να ευνοεί πολιτικές και μέτρα ανάπτυξης που είναι τόσο απαραίτητα, για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία το συντομότερο δυνατό να εξέλθει από αυτό το αρνητικό τούνελ».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο τέθηκαν οι ‘κόκκινες γραμμές’ του ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν απάντησε θετικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΔΗΚΟ για τον εταιρικό φόρο και για την ισορροπημένη μορφή που θα πρέπει να έχουν τα μέτρα.

Κληθείς να πει κατά πόσο δόθηκε να εννοηθεί εκ μέρους της Τρόικας ότι κατανοούν ότι η αυστηρή λιτότητα έχει αποτύχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Καρογιάν είπε «δεν έχω καταλάβει κάτι τέτοιο διότι δεν μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία να μπούμε σε ένα διάλογο». Περισσότερο, πρόσθεσε, «ήρθαν για να μας ακούσουν».

Σωστή και δίκαιη διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο θέλει το Κ.Σ ΕΔΕΚ

Τη θέση ότι αναμένει να γίνει μια σωστή και δίκαιη διαπραγμάτευση για τους όρους του Μνημονίου, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να υλοποιηθεί ο στόχος της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ σε συνάντηση που είχε στη Βουλή με εκπροσώπους της Τρόικας, σύμφωνα με δηλώσεις του Βουλευτή Νίκου Νικολαΐδη.

«Τονίσαμε στην Τρόικα ότι στόχος μας ήταν να προσπαθήσουμε να δώσουμε μια καθαρή, αντικειμενική εικόνα της κυπριακής οικονομίας και των προβλημάτων της, αλλά και των δυνατοτήτων της, έτσι ώστε να τους βοηθήσουμε να μας βοηθήσουν», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι «τονίσαμε την πολιτική μας βούληση να προχωρήσουμε στη λήψη των απαραίτητων εκείνων μέτρων  που θα υπάρξουν και θα χρειαστεί να γίνουν για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Ταυτόχρονα όμως δηλώσαμε και την υποχρέωσή μας να προστατέψουμε την κοινωνική συνοχή και να σπρώξουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της δημιουργίας, ασφαλώς, θέσεων εργασίας».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, πρόσθεσε ότι «τονίσαμε ότι θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία διαπραγμάτευσης. Οι όροι δεν μπορούν να γίνουν a priori αποδεκτοί και αναμένουμε ότι θα γίνει μια καλή, σωστή, δίκαιη διαπραγμάτευση». Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, είπε, «δεν μπορεί να επιβληθούν όροι, γιατί πρόκειται για μια, ακριβώς, συμφωνία».

Συμπλήρωσε ότι «μόνο μια σωστή και δίκαιη συμφωνία θα μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους που είναι η διάσωση της κυπριακής οικονομίας, αλλά ασφαλώς θα έχει και οφέλη ευρύτερα και η ΕΕ, αν ένα κράτος μέλος της πάει καλά σε ότι αφορά την οικονομία του».

Ο κ. Νικολαΐδης είπε επίσης πως «τονίσαμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα σ’ αυτή τη συμφωνία με την Τρόικα να ληφθούν υπόψη κάποιες ιδιαιτερότητες της κυπριακής οικονομίας, όπως η αναλογικά πολύ μεγαλύτερη έκθεση σε σχέση με άλλες χώρες, που είχε η κυπριακή οικονομία στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και γενικότερα στην ελληνική οικονομική κρίση. Μιλούμε», πρόσθεσε, «για μια έκθεση η οποία υπερβαίνει, ασφαλώς, το ΑΕΠ μας».

Η ΕΔΕΚ έθεσε, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, και «κάποιες ιδιαιτερότητες και κάποια κρίσιμα στοιχεία που αφορούν το οικονομικό μας σύστημα, και τα οποία χτίστηκαν διαχρονικά  και πάνω στα οποία βασίζεται το οικονομικό μας σύστημα, ένα σύστημα το οποίο αφορά κυρίως στην παροχή υπηρεσιών».

Ένα τέτοιο στοιχείο, σημείωσε, «είναι και ο εταιρικός φόρος».

«Θεωρούμε ότι η απώλεια εισοδήματος που θα έχει η Κύπρος από πιθανή διαφυγή υπεράκτιων εταιρειών από την Κύπρο είναι κάτι που θα πλήξει όχι μόνο την οικονομία της Κύπρου αλλά και γενικότερα την ευρωπαϊκή οικονομία», ανέφερε εκτιμώντας ότι αυτές οι εταιρείες θα προτιμήσουν τρίτες χώρες σε ενδεχόμενο φυγής τους από την Κύπρο.

Παράλληλα ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ  εξέφρασε τη θέση ότι η επόμενη φάση, αυτή των διαπραγματεύσεων θα είναι και η πιο κρίσιμη.

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας ως κράτος, να στήσουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα», είπε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά που οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας».

Θετική η συμβολή του ΕΥΡΩΚΟ για το Μνημόνιο

Θετική θα είναι η συμβολή του ΕΥΡΩΚΟ για την εξεύρεση Μνημονίου που θα βγάλει την Κύπρο από την κρίση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΡΩΚΟ Στέλιος Αμερικάνος μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του κόμματός του στη Βουλή με την Τρόικα. Ο κ. Αμερικάνος κάλεσε παράλληλα όλους ‘να ανασκουμπωθούν’  με στόχο το ποθητό αποτέλεσμα.

«Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και της ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό είναι για το ΕΥΡΩΚΟ εθνικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Αμερικάνος.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε επίσης επαναλάβει τη θέση του κόμματός μας ότι θα συμβάλλουμε θετικά στην εξεύρεση ενός Μνημονίου, το οποίο θα βγάλει την Κύπρο από την κρίση και παράλληλα δεν θα δημιουργήσει οποιαδήποτε προβλήματα στον κοινωνικό ιστό και στις κατακτήσεις του κυπριακού λαού».

Όπως ανέφερε ο κ. Αμερικάνος, «θα λειτουργήσουμε ως ασπίδα σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, αλλά παράλληλα, νομίζουμε ότι αυτή η κρίση μπορεί να δώσει και την ευκαιρία να λύσουμε χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος. Αλλά χρειάζεται και απαιτείται η συναίνεση όλων μας», συμπλήρωσε.

«Είναι η ώρα της ευθύνης», είπε, «δεν μπορούμε να λειτουργούμε με τη λογική του κομματικού οφέλους ή με τη λογική της επικοινωνιακής προσέγγισης».

Ο ΓΓ του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αποδίδουμε τα κακά σε συγκεκριμένους τομείς ή ανθρώπους, αξιωματούχους ή λειτουργούς». Πρέπει, πρόσθεσε, «να ανασκουμπωθούμε όλοι μας έτσι ώστε να φέρουμε το ποθητό αποτέλεσμα».

«Τα πράγματα είναι δύσκολα», είπε, «αναμένονται μέτρα τα οποία θα πλήξουν τον τρόπο ζωής που είχαμε μέχρι σήμερα, αλλά νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας μπορούμε και πρέπει να βλέπουμε και να αντικρίζουμε θετικά το μέλλον».

Ως ΕΥΡΩΚΟ, ανέφερε, «έχουμε δεσμευθεί να δώσουμε όλη την αναγκαία βοήθεια και προς την Τρόικα και προς την Κυβέρνησή μας έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα προς όφελος του κράτους μας και του λαού μας».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο τέθηκαν εκ μέρους του κόμματός του κάποιες ‘κόκκινες γραμμές’ στην Τρόικα, ο κ. Αμερικάνος είπε ότι «παρόλο που δεν μπήκαμε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, υπάρχουν σταθερές της κυπριακής οικονομίας, οι οποίες διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι συνεισφέρουν τεράστια στην ανάπτυξη αυτού του τόπου».

Και αυτές οι σταθερές, πρόσθεσε, «είναι ο τομέας των υπηρεσιών, είναι όπως ελέχθη από πολλούς ο εταιρικός φόρος, αλλά και το σύνολο των φορολογικών διατάξεων της Κύπρου».

«Έχει τονιστεί με μεγάλη έμφαση ότι η κατάρρευση αυτού το τομέα θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τέθηκε και θέμα των μικροσυνταξιούχων και των μισθωτών κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Αυτές τις κοινωνικές ομάδες, θέλουμε και θα τις προστατεύσουμε, είπε τέλος.

Ελπίδα για εξασφάλιση διακρατικού δανείου εκφράζει το ΑΚΕΛ

Την ελπίδα να εξασφαλίσουμε διακρατικά δάνεια έτσι ώστε να είμαστε σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση με την Τρόικα, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικού για δανεισμό από την εγχώρια αγορά 250 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “είναι μια πρακτική την οποία πάντοτε ακολουθούσε το κράτος”, προσθέτοντας ότι “οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δανείστηκαν τεράστια ποσά από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστρέψει ποτέ οι προηγούμενες Κυβερνήσεις”.

“Η μόνη Κυβέρνηση που έχει εμβάσει λεφτά στο ΤΚΑ είναι η σημερινή”, είπε ο κ. Κυπριανού, ο οποίος διερωτήθηκε “αν μια πρακτική, η οποία έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες εφαρμόστηκε και από την σημερινή Κυβέρνηση γιατί να ενοχλεί κάποιους”.

Σε παρατήρηση ότι ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε κατά πόσο δεν ήταν αρκετό το ρωσικό δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τις ειρωνείες δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της οικονομίας, ούτε δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα για να λειτουργήσουμε συλλογικά”.

“Η προσπάθεια για την εξασφάλιση του δανείου συνεχίζεται και ελπίζω και εύχομαι να εξασφαλίσουμε δάνεια έτσι ώστε να είμαστε σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση με την Τρόικα”, πρόσθεσε.

Σε άλλη παρατήρηση ότι τόσο ο νυν Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή όσο και ο τέως Υπουργός Οικονομικών είχαν δηλώσει ότι το ρωσικό δάνειο θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2012, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να τις υποβάλλεται στον κ. Καζαμία και στον κ. Σιαρλή και όχι σε μένα”.

Λύπη για την κατάσταση της οικονομίας εκφράζουν οι Οικολόγοι

Μεγάλη λύπη εξέφρασε σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με την Τρόικα, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Αδωνης Γιάγκου, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ‘να βάλουμε μυαλό έστω και την υστάτη’ για να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε την χώρα μας στη θέση που θα έπρεπε να έχει.

«Με μεγάλη λύπη είχαμε αυτή τη συνάντηση αφού καταφέραμε να φέρουμε τη χώρα μας σ’ αυτό το επίπεδο, όπου να πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις για τα ευκόλως εννοούμενα και ταυτόχρονα, να ζητούμε κατανόηση για να μην πάρουν τα μέτρα τα οποία θα είναι επώδυνα για το λαό», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «δυστυχώς η κατάσταση είναι άσχημη», ενώ ανέφερε ότι «ως Οικολόγοι έχουμε επανειλημμένα δώσει θέσεις και απόψεις».

«Ελπίζουμε να βάλουμε μυαλό έστω και την υστάτη για να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε την χώρα μας στη θέση που θα έπρεπε να έχει», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο το Κίνημα έθεσε ‘κόκκινες γραμμές’ στην Τρόικα, ο κ. Γιάγκου αντέστρεψε την ερώτηση: «Εσείς νομίζετε ότι έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε τις κόκκινες μας γραμμές στη θέση που είμαστε;»

«Φέραμε την Τρόικα για να μας πει σε ποια θέση είμαστε σήμερα», είπε, προσθέτοντας πως «πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα».

Ποιες, διερωτήθηκε, «είναι οι πραγματικές ανάγκες δανειοδότησης, δεν μας τις έχουν αναφέρει. Το πραγματικό πρόβλημα στις τράπεζες», πρόσθεσε, σε ποιο μέγεθος είναι», διερωτήθηκε επίσης.

«Όταν μάθουμε κι εμείς τι συμβαίνει τότε να δούμε τι κόκκινες γραμμές μπορούμε να ζητούμε και να επιβάλλουμε», ανέφερε.