Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων;

Αυτό θα επιτευχθεί με περικοπές λειτουργικών δαπανών της κρατικής μηχανής και φορολόγηση του πλούτου και της πολυτέλειας.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα κάνει περικοπές στους εξής τομείς:

●  Περικοπές λειτουργικών δαπανών οι οποίες  θα αποφέρουν εξοικονόμηση ύψους €30 εκατ.

● Η φορολόγηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας αξίας πέραν του €1 εκατ. θα γίνεται κατά τρόπο κλιμακωτό. Το εν λόγω μέτρο υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στο δημόσιο έσοδα ύψους €80 εκατ.

● Η φορολόγηση των οχημάτων μεγάλου κυβισμού (πέρα των 2.500 κυβ. εκ.). Με αυτό το μέτρο υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ποσό της τάξης του €1,5 εκατ.

● Η φορολόγηση κατοικιών πέρα των 300 τ.μ. εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο δημόσιο ποσό που θα κυμαίνεται στα €5-6 εκατ.

● Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά και στα καπνικά προϊόντα εκτιμάται ότι θα αποφέρει ποσό γύρω στα €30 εκατ.

Ακόμη σύμφωνα με τη εφημερίδα «Φ» η κυβέρνηση αποφάσισε να επανακαταθέσει ενώπιον της Βουλής τρία νομοσχέδια που στοχεύουν στην πάταταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και η διεύθυνση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων εκτιμά ότι θα συμβάλουν σημαντικά προς αυτή τη κατεύθυνση.

Το πακέτο μέτρων σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φ» αναμένεται να τεθεί εντός των προσεχών ημερών ενώπιον των κοινωνικών εταιριών και των κομμάτων στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης.