Τοίχος- ψυγείο εξοικονομεί ενέργεια

Ένα νέο ψυγείο, το οποίο ακούει στο όνομα Impress παρουσίασε ένας φοιτητής βιομηχανικού σχεδιασμού από το Πανεπιστήμιο Μάσεϊ της Νέας Ζηλανδίας, ο Μπεν Ντε Λα Ρος.

Πρόκειται για ένα ψυγείο-τοίχο το οποίο, όπως υποστηρίζει ο νεαρός εφευρέτης του, εξοικονομεί ενέργεια και περιορίζει την σπατάλη των τροφίμων.

Το ψυγείο αυτό δεν έχει πόρτα αλλά αποτελείται από ψυχόμενες εσοχές στις οποίες μπορεί ο ιδιοκτήτης του να βάζει τρόφιμα, ποτά και ό,τι άλλο θα έβαζε στο ψυγείο. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η ψύξη τίθεται σε λειτουργία μόνο στα σημεία όπου υπάρχουν αντικείμενα.

Το Impress αποτελείται από μια συστοιχία, διαχωρισμένων, μακρόστενων μονάδων ψύξης τις οποίες ο Ντε Λα Ρος αποκαλεί “pins”. Κάθε μονάδα έχει μια εξαγωνική όψη έτσι ώστε ο συνδυασμός τους να κάνει το ψυγείο να μοιάζει με κηρήθρα. Όταν ο χρήστης θέλει να ψύξει ένα αντικείμενο το πιέζει σε ένα από τα εξάγωνα και στη συνέχεια το τραβάει προς τα πίσω. Το αντικείμενο (π.χ. συσκευασία) σταθεροποιείται και τα τοιχία που το περιβάλλουν ψύχονται, συντηρώντας έτσι το περιεχόμενο.

Σε αντίθεση με τα συμβατικής τεχνολογίας ψυγεία των οποίων η λειτουργία βασίζεται σε αέρια -συνήθως τοξικά-, το Impress βασίζεται λειτουργεί βάσει της θερμοακουστικής ψύξης που χρησιμοποιεί άζωτο.

Πηγή: 24h.gr