Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν εν μέσω αμερικανικών απειλών

34

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως επιβεβαίωσε πριν από λίγο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ συνεχίζει τις προσπάθειές του να σταματήσει το «λουτρό αίματος» και να τερματίσει τον πόλεμο και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Ο Aμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι θα μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία, υποσχόμενος αρχικά ότι θα σταματήσει τις μάχες στην Ουκρανία πριν καν ορκιστεί τον Ιανουάριο.

Βανς: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουν ότι αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας»

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία τότε «τελικά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουν ότι αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας».

Ενόψει της επικείμενης τηλεφωνικής συνομιλίας του Τραμπ με τον Πούτιν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει ότι υπάρχει «αδιέξοδο» στις συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος θα πει στον πρόεδρο Πούτιν: “Κοιτάξτε, μιλάτε σοβαρά;”» είπε στους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος Air Force Two, καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Ιταλία.

«Ο Πούτιν δεν φαίνεται να ξέρει ακριβώς πώς να βγει από τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερ ο Βανς, προσθέτοντας ότι αν η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη να ξεπεράσει τα λάθη που έκανε στο παρελθόν, τελικά οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουν ότι «αυτός δεν είναι ο δικός μας πόλεμος».

«Είναι ο πόλεμος του Τζο Μπάιντεν, είναι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν είναι ο δικός μας πόλεμος. Θα προσπαθήσουμε να τον τερματίσουμε, αλλά αν μπορέσουμε να τον τερματίσουμε, τελικά θα πούμε: Ξέρετε κάτι; Άξιζε μια προσπάθεια, αλλά δεν θα συνεχίσουμε».