Την καταξίωση στην πολιτική την κέρδισε με θυσίες

Σημαντικές στιγμές από την κοινοβουλευτική του δράση αναδεικνύει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, σε μια διαφορετική σε περιεχόμενο συνέντευξη από τη συνήθη καθημερινή πολιτική. Στα πρώτα του βήματα, το ασυμβίβαστο της επαγγελματικής ενασχόλησης και του κοινοβουλευτικού έργου. Εν συνεχεία, το άνοιγμα της εκπαίδευσης με την ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Μια άλλη όψη η δράση του στην ανθρωπιστική αποστολή της Κένυας, και μια πρόσθετη, η κοινοβουλευτική διπλωματία στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Τέλος το ερώτημα, αν θα είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή και οι σκέψεις του για την Ευρώπη στα επόμενα χρόνια.

Τι κρατάτε από την κοινοβουλευτική σας πορεία; Τι είναι αυτό που θεωρείτε ως συμβολή σας στη Βουλή και διατηρεί την αξία του τώρα που μιλάμε;

H δράση στο Κοινοβούλιο είναι μια συνεχής και επίπονη προσπάθεια. Αμέτρητες συζητήσεις, πολιτικές αναμετρήσεις, έντονος διάλογος. Ανάμεσα στα πολλά που έχω βιώσει, πιο δημιουργικό παραμένει σήμερα ένα κεφάλαιο από τη θητεία μου ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής (2004- 2013). Σε εκείνη την πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο είχα μια ουσιαστική συμβολή στο να διαμορφωθεί η αναγκαία πολιτική και κοινωνική συναίνεση για την ψήφιση του νόμου για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σήμερα, μία και πλέον δεκαετία μετά, όλη εκείνη η προσπάθεια επιβραβεύεται γιατί η αλλαγή έγινε στο σωστό timing. Ξένοι και ντόπιοι ακαδημαϊκοί μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τα ιδιωτικά μας πανεπιστήμια. Η συμβολή των πανεπιστημίων στο ΑΕΠ είναι αξιοσημείωτη και μετρά πολλαπλά καθώς βγήκαμε από την οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα έμειναν πίσω. Τώρα μας επικαλούνται ως πρότυπο για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Το ξεχωρίζετε γιατί μετρά και δίνει καρπούς μια δεκαετία αργότερα;  

Η λειτουργία των πρώτων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, από το 2007, αναμφίβολα αποτέλεσε κομβικό σταθμό στην ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης. Έχοντας βιώσει όλη την εξελικτική πορεία αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση γιατί τώρα, μπορούμε πλέον να μιλάμε για απτά οφέλη που πηγάζουν μέσα από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για το σύνολο της κοινωνίας μας. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο μας έχει ήδη διευρυνθεί ποσοτικά και ποιοτικά, ενώ σταδιακά δημιουργούνται και οι κατάλληλες συνθήκες για να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο. Ένα κέντρο που θα είναι σε θέση να ελκύει διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς και ερευνητές, καθώς και ποιοτικούς φοιτητές από άλλες χώρες.

Μπορεί να είναι και η εξαίρεση του κανόνα η τότε ψήφιση του νόμου;

Αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε. Αν δεν επιχειρήσεις έγκαιρα, ή έστω και την υστάτη μια μεταρρύθμιση, η αργοπορία σε αφήνει στο τελευταίο βαγόνι και το χάσμα από τους προηγμένους δύσκολα κλείνει. Θεωρώ ότι καταφέραμε να κάνουμε μια πραγματική τομή στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την κάναμε με αποφασιστικότητα σε μια εποχή που επικρατούσε αρκετός κρατισμός και φοβίες. Είχαμε αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα και αποφασίσαμε να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της νέας κοινωνίας της γνώσης που ήδη είχε ανατείλει. Και το σημαντικό είναι ότι ξεπεράσαμε ιδεολογικές αγκυλώσεις και ανεδαφικές εμμονές.

Θέλω να ελπίζω πως το παράδειγμα αυτό μπορεί να γίνει μια φωτεινή απόδειξη για το πώς πρέπει να ενεργούμε γενικότερα στην Κύπρο. Με σύνεση και συλλογικότητα, μακριά από φωνασκίες και λαϊκισμούς, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Το 2001, όταν εκλεγήκατε για πρώτη φορά βουλευτής, κλείσατε το δικηγορικό σας γραφείο, διατυπώνοντας την αρχή του ασυμβίβαστου μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και ορισμένων επαγγελμάτων. Επιμένετε ακόμη σ’ αυτό;

Συνειδητά επέλεξα να κλείσω το Δικηγορικό μου γραφείο ενόσω είμαι και βουλευτής διότι πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα προέκυπτε σε κάποια φάση σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στις δύο αυτές ιδιότητες.

Το ασυμβίβαστο είναι επιταγή της κοινωνίας και προσωπικά κατέθεσα παλαιότερα στο κόμμα μου, πρόταση για θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ του βουλευτικού αξιώματος και μερικών επαγγελμάτων, όπως είναι π.χ. ο δικηγόρος ή ο λογιστής.

Για μένα, και το έχω δηλώσει πολλές φορές, το βουλευτικό αξίωμα είναι λειτούργημα και για τον βουλευτή πρέπει να προέχει το έργο του στο Κοινοβούλιο. Συνεπώς, ο βουλευτής έχει πολύπλοκο έργο να επιτελέσει και χρειάζεται να είναι εντελώς απερίσπαστος.

Τον Οκτώβριο του 2017 εκλεγήκατε Αντιπρόεδρος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Συνέλευσης, ενώ τον Ιούνιο του 2018 η συγκεκριμένη Επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Κύπρο. Πώς το πετύχατε αυτό;  

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκε ιδιαίτερα η θέση της Κύπρου στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία είναι το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό όργανο της Ασιατικής Ηπείρου, κάτι αντίστοιχο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα πρώτα στάδιά του που λειτουργούσε με εθνικούς βουλευτές. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τη σκληρή δουλειά στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, αλλά και την αξιοποίηση των άριστων διαπροσωπικών σχέσεων που ανέπτυξα με συναδέλφους άλλων ασιατικών κοινοβουλίων.

Η πραγματοποίηση στην Κύπρο των εργασιών της Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που είναι επιφορτισμένη και με την Ενέργεια, αποτέλεσε γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο, καθώς ενίσχυσε τη θέση της ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά και τις διμερείς της σχέσεις με πολλά κράτη της Ασιατικής Ηπείρου.

Ποια είναι η ειδική αξία αυτής της συμμετοχής για την Κύπρο;

Στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση συμμετέχουν κράτη τα οποία η Κύπρος πολλές φορές επικαλείται για να στηρίξει το δικό της πολιτικό θέμα. Συμμετέχουν δύο χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, Κίνα), αλλά και πολλά σημαντικά μουσουλμανικά κράτη, όπως είναι η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μέσα από την ενεργή συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς τέτοιας εμβέλειας, ενισχύουμε το προφίλ της Κύπρου και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η εξωστρεφής διπλωματική και κοινοβουλευτική δράση μπορεί να μεγαλώσει το διπλωματικό εκτόπισμα της πατρίδας μας.

Η Κύπρος, ως το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που είναι ταυτόχρονα και μέλος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, μπορεί να διαδραματίσει ένα ιδιαίτερο και πολύ ουσιώδη ρόλο στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να είμαστε η προέκταση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην Ασία, ένας καλός αγωγός σχέσεων ανάμεσα σε δύο κόσμους, στον 21ο αιώνα της κυριαρχίας της παγκοσμιοποίησης.

Είστε για πολλά χρόνια επίτιμος πρόξενος της Κένυας στην Κύπρο και έχετε αφήσει την προσωπική σας σφραγίδα στην Ελληνορθόδοξη Ιεραποστολή στην Κένυα. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Νιώθω πραγματικά ευγνώμων διότι ως πρόξενος της Κένυας συνέβαλα κι εγώ στο να κτιστεί ένα νοσοκομείο στην Κένυα, αλλά και κάποιοι μικροί σχολικοί χώροι. Το να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου που έχει ανάγκη, όποιος κι αν είναι αυτός, είναι πολύ σημαντικό και με κάνει να αισθάνομαι μία εσωτερική γαλήνη και ηρεμία.

Στο πλαίσιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, διοργανώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, και μια εκστρατεία συλλογής καινούργιων ή ελαφρά μεταχειρισμένων ειδών ρουχισμού και υπόδησης, σχολικών ειδών και ξηράς τροφής, με σκοπό την ενίσχυση της λειτουργίας του ιεραποστολικού έργου στην Κένυα και ειδικότερα της λειτουργίας του ορφανοτροφείου, των σχολικών μονάδων και των ιατρικών κέντρων στη χώρα.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο είχα μάλιστα την ευκαιρία να επισκεφτώ και πάλι την Ιερά Μητρόπολη Κένυας, καθώς επίσης σχολεία και ορφανοτροφεία της εκεί ορθόδοξης ιεραποστολής, και πρέπει να σας πω ότι οι στιγμές ήταν συγκλονιστικές. Εκεί υπάρχει μια μοναδική κοιτίδα ανθρωπισμού και φιλανθρωπίας. Η Ελληνορθόδοξη Ιεραποστολή λειτουργεί ουσιαστικά και αναπαράγει το πνεύμα του Οικουμενικού Ελληνισμού στηρίζοντας ορφανά και παιδιά που δεν έχουν ούτε καν τα είδη πρώτης ανάγκης.

Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ εκπροσωπείτε το κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ έχετε αναπτύξει και μια αξιόλογη διεθνή δράση και ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Η παρουσία σας στην Ευρωβουλή είναι το αναμενόμενο επόμενο βήμα στην πολιτική σας καριέρα; 

Το ευρωπαϊκό όραμα της Κύπρου είναι για μένα επίκαιρο όσο ποτέ προηγουμένως. Ανέκαθεν παρακολουθούσα ως εθνικός βουλευτής τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Θεωρώ πως στα επόμενα 10 χρόνια θα διαμορφωθεί για την Ευρώπη ένα νέο σκηνικό, στο οποίο η Κύπρος δεν πρέπει να βρεθεί στο περιθώριο, θεατής και ακόλουθος. Πρέπει να είμαστε στην πρωτοπορία, στην πρώτη ταχύτητα με λόγο και ρόλο και με ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα. Τα μικρά κράτη μέλη εντός της ΕΕ, έχουν πολύ μεγάλα ευεργετήματα συμμετοχής, αν δουλεύουν έξυπνα και σωστά και τοποθετούνται με σαφήνεια στον κεντρικό δρόμο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Αυτά που λέτε υποδηλούν μια κατεύθυνση, ότι θα είστε υποψήφιος στις Ευρωεκλογές…

Υπομονή. Μέσα στον Φεβρουάριο θα γνωρίζετε τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Προσωπικά αισθάνομαι ότι με την πάροδο του χρόνου, καθώς ωριμάζουμε πολιτικά, χρειάζεται να αναζητούμε νέους χώρους πολιτικής δράσης. Αυτό κάνω σε όλη μου τη διαδρομή. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα με συναρπάζει, γιατί είναι το μεγαλύτερο έργο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας στον κόσμο.

Στον 21ο αιώνα, η πατρίδα μας είναι η Κύπρος και η μεγάλη μας οικογένεια είναι η Ευρώπη. Για να είμαστε, ως Κύπρος, ενεργό μέλος αυτής της οικογένειας, χρειάζεται εγρήγορση και συνεχής αλληλοτροφοδότηση από την Κύπρο στις Βρυξέλλες και αντιστρόφως. Μόνο έτσι θα γεφυρωθούν οι αποστάσεις για να αξιοποιήσουμε πλήρως τους καρπούς της συμμετοχής μας, ήδη για 15 χρόνια, στην Ενωμένη Ευρώπη.

Της Νικολέτας Χρήστου