Την Παρασκευή η απόφαση για τον Θωμά Αντωνίου

Με νομικό σύμβουλο τον πρώην υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη και επίκληση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας,, παρουσιάστηκε χθες στην Επιτροπή για το ασυμβίβαστο ο Θωμάς Αντωνίου ενώ η Επιτροπή, αναμένεται ότι θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή για να αποφασίσει κατά πόσον το γεγονός ότι η σύζυγος του κ. Αντωνίου είναι επαγγελματίας Υγείας του ΓεΣΥ, αποτελεί ασυμβίβαστο με την παρουσία του ιδίου στο πηδάλιο του ΟΑΥ. 

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν ενώπιον του από τα μέλη της Επιτροπής, ενώ έγινε και ανάλυση της νομοθεσίας η οποία αφορά τόσο τη λειτουργία του ΓεΣΥ και του συμβουλίου του Οργανισμού, όσο και τον νόμο περί ασυμβίβαστου, στον οποίο ο νόμος του ΟΑΥ παραπέμπει.

Από τη συνάντηση με τον κ. Αντωνίου, η Επιτροπή, όπως ανέφερε στον «Φ» η πρόεδρος της Ηλιάνα Νικολάου, «πήρε αρκετή βοήθεια. Μας έδωσε την εικόνα που χρειαζόμασταν διότι εμείς δεν είχαμε ολοκληρωμένη την εικόνα των γεγονότων ενώπιόν μας και αυτό είναι κάτι που θέλαμε να έχουμε, όλα τα γεγονότα για να διαθέτουμε μια ασφαλή βάση ώστε να στηριχτεί η απόφαση μας».

Ως επιτροπή πρόσθεσε, «θέλουμε να δούμε σφαιρικά την περίπτωση» και όχι όπως περιγράφεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή την οποία εμείς δεν υιοθετούμε βεβαίως διότι δεν θεωρούμε ότι ήταν της δικής του αρμοδιότητας. Είναι αρμοδιότητα της δικής μας επιτροπής. Εμείς βλέπουμε το θέμα στη γενικότερη έκφραση του».

Η κ. Νικολάου απέφυγε να δώσει κάποια κατεύθυνση για τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις της Επιτροπής και αρκέστηκε να πει ότι «θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Παρασκευή για να δούμε το θέμα με βάση τα όσα τώρα έχουμε ενώπιον μας και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα για να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό».

Σε ερώτηση κατά πόσον οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Αντωνίου σε όλα τα ερωτήματα που περιλαμβάνονται στο έντυπο που υπογράφεται από όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, θα ληφθούν υπόψη κατά τη λήψη της τελικής απόφασης, η κ. Νικολάου ανέφερε ότι «αυτό είναι μέρος της έρευνας και ως εκ τούτου να περιμένουμε να ολοκληρώσουμε και μετά να μπούμε σε λεπτομέρειες».

Αναφέρεται ότι το σχετικό έντυπο περιλαμβάνει ερωτήματα τα οποία απευθύνονται στο ίδιο το άτομο και όχι σε μέλη της οικογένειας του και ως εκ τούτου σε όλες τις ερωτήσεις ο πρόεδρος του ΟΑΥ έδωσε αρνητική απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή για το ασυμβίβαστο κλήθηκε να ερευνήσει την περίπτωση του προέδρου του ΟΑΥ από τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω Πέτρο Δημητρίου, ο οποίος απέστειλε το σχετικό αίτημα μερικές ώρες μετά την αποστολή της επιστολής πρόθεσης παραίτησης από το Θωμά Αντωνίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από το πόρισμα της Επιτροπής θα εξαρτηθεί κατά πόσον ο Νίκος Αναστασιάδης θα κάνει αποδεκτή ή όχι την παραίτηση του προέδρου του ΟΑΥ.

Βεβαίως, πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Αντωνίου αναφέρουν ότι ο ίδιος ενδεχομένως να επιμείνει στην παραίτηση του ακόμα και αν η Επιτροπή κρίνει, ότι δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί ασυμβίβαστο υπάρχει και η πιθανότητα αποχώρησης της συζύγου του από το ΓεΣΥ.

Υπό διερεύνηση όλα τα μέλη του δ.σ.

Μετά τη διερεύνηση της περίπτωσης του προέδρου του συμβουλίου του ΟΑΥ, η Επιτροπή για το ασυμβίβαστο θα ερευνήσει κατά πόσον προκύπτει ασυμβίβαστο για κάποιο άλλο από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. Όπως ανέφερε στον «Φ» η κ. Νικολάου, «η έρευνα αυτή θα γίνει μετά από αίτημα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Δημητρίου». Τα σχετικά έντυπα έχουν ήδη αποσταλθεί σε ολόκληρο το συμβούλιο του ΟΑΥ για συμπλήρωση και αναμένεται ότι τα μέλη θα παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής τις επόμενες ημέρες. Η διερεύνηση των υπολοίπων μελών του δ.σ. του ΟΑΥ, τέθηκε προς συζήτηση κατά τον δημόσιο διάλογο που βρισκόταν σε εξέλιξη προ μερικών εβδομάδων.

πηγή: Philenews