Τήρηση των δεσμεύσεων ζητούν οι έκτακτοι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί

Εκδήλωση διαμαρτυρίας με αίτημα το διορισμό τους πραγματοποίησαν σήμερα έξω από το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού οι έκτακτοι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, με τη στήριξη της ΟΛΜΕΚ. 

Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Ολυμπία Στυλιανού, από την οποία ζήτησαν όπως υλοποιηθεί η δέσμευση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Υπουργού Παιδείας για διορισμό όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών στη νέα χρονιά.

“Ζητούμε να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις”, είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, μιλώντας με την κ. Στυλιανού ενώπιον των εκπαιδευτικών, προσθέτοντας ότι η ΟΕΛΜΕΚ έχει εισηγήσεις για το πώς μπορεί επιλυθεί το θέμα, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχετικό υπόμνημα που έχει υποβάλει η Οργάνωση.

Απαντώντας, η κ. Στυλιανού είπε ότι το Υπουργείο θα δει το θέμα πολύ προσεκτικά και ότι “θα κάνουμε ό,τι μπορούσε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας”.

Είπε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου, “το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο μεγάλο”. “Ελπίζω οι διορισμοί που έγιναν ή επίκεινται να γίνουν θα το δείξουν αυτό”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Στυλιανού είπε ότι σύμφωνα με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει και τις προκαταρτικές εγγραφές που έγιναν τον Ιούνιο, αναμένονται περίπου 50 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί από τη Μέση Εκπαίδευση και 50 από τη Δημοτική.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος αμφισβήτησε τη θέση της κ. Στυλιανού ότι υπάρχουν μόνο 50 αδιόριστοι συμβασιούχοι στη Μέση Εκπαίδευση, λέγοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι πραγματικός για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2012 – Σεπτεμβρίου 2013.

“Αλλά με βάση το πόσοι εργάστηκαν την περσινή χρονιά μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 (ο αριθμός των αδιόριστων εκτάκτων εκπαιδευτικών) παραμένει 173, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας”, είπε.

Ανταπαντώντας η κ. Στυλιανού επεσήμανε ότι η χρονιά ξεκινά με ένα δεδομένο αριθμό εκτάκτων εκπαιδευτικών που προσλαμβάνεται, ο οποίος αυξάνεται λόγω των πρόσθετων αναγκών που προκύπτουν όπως τις αφυπηρετήσεις, κάτι με το οποίο συμφώνησε τόσο ο κ. Πολυβίου όσο και ο κ. Ταλιαδώρος.

Η κ. Στυλιανού υπενθύμισε ότι οι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται από το μορατόριουμ προσλήψεων που ισχύει στην υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία για αντικατάσταση των κενών που δημιουργούνται. “Άρα οι εκπαιδευτικοί είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλες υπηρεσίες”, είπε και υπενθύμισε τη ψηλή ανεργία που υπάρχει στην Κύπρο.

Η κ. Στυλιανού είπε πως ο προγραμματισμός των σχολείωνέγινε στη βάση της ικανοποίησης των αναγκών αφού υλοποιήσαμε και κάποιες δεσμεύσεις που λάβαμε στην Τρόικα, οι οποίες ήταν πολύ λιγότερες απ` ότι έγινε στο αρχικό μνημόνιο”.

Συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί αμφισβήτησαν τις προβλέψεις του Υπουργείου. Ο Κυριάκος Ματθαίου, εκπαιδευτικός που εργάστηκε με σύμβαση για έξι χρόνια, είπε ότι ο ίδιος υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε μονιμοποιηθεί μέχρι τώρα.

Υπενθύμισε τις σχετικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Παιδείας και αμφισβήτησε τους υπολογισμούς του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι στο Υπουργείο “έχουν κάνει περισσότερες περικοπές από την Τρόικα”.

“Οι προβλέψεις τους έχουν πέσει εντελώς έξω”, είπε και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα μπορούσε να προβλέψει τη μείωση του αριθμού των μαθητών.

Παράλληλα, ο κ. Ταλιαδώρος ήγειρε θέμα σκόπιμης μείωσης μαθητών σε γυμνάσια της Λευκωσίας, φέρνοντας ως παράδειγμα το Παγκύπριο Γυμνάσιο, προκειμένου να αποφευχθεί ο διορισμός έκτακτων εκπαιδευτικών.

Απαντώντας η κ. Στυλιανού είπε ότι αν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες θα πρέπει να δοθούν προκειμένου να διερευνηθούν και υπενθύμισε ότι το Υπουργείο είναι αυστηρό να στέλλει τα παιδιά του σε συγκεκριμένα σχολεία, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες σε ένα σχολειό, ενώ άλλο παραμένει άδειο.

“Σίγουρα δεν υπάρχουν οδηγίες από πλευράς Υπουργείου να παραβιαστεί ο νόμος”, πρόσθεσε

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ