To ΔΝΤ, τα 10 δις και η συμφωνία…

 

Απαντώντας σε σχετικές ερώτησείς δημοσιογράφων σχετικά με την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο, ο κ. Ράις, αναφέρθηκε στο αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή δήλωση Λαγκάρντ για την ετοιμότητα του Ταμείου μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους «να βοηθήσουν την Κύπρο να επιστρέψει στη σταθερότητα, στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και στην αποκατάσταση ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού τομέα».

 

 

Ανέφερε επίσης ότι την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να σταλεί στην Κύπρο ομάδα του ΔΝΤ, για την προετοιμασία των συζητήσεων πάνω σε ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους θα βοηθήσει την Κύπρο να ανταποκριθεί στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

 

 

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής της αποστολής του ταμείου θα είναι η Ντέλια Βελκουλέσκου, ωστόσο δεν ήταν ακόμη σε θέση να προσδιορίσει τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στην Κύπρο.

 

 

Παρόμοια ήταν η απάντησή του σε σχέση με το πότε θα είναι δυνατόν να υπογραφεί το μνημόνιο για το οικονομικό πρόγραμμα.

 

 

«Θα στείλουμε την ομάδα μας την προσεχή εβδομάδα για διερευνητική εκτίμηση της κατάστασης (fact finding assessment) και συνομιλίες με τις κυπριακές αρχές κι αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για συνομιλίες πάνω σε ένα πιθανό πρόγραμμα. Τη στιγμή αυτή είναι δύσκολο να υπάρξει εξειδικευμένο χρονοδιάγραμμα. Είναι μία κοινή αποστολή του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, για να εκτιμήσει την κατάσταση και να επιστρέψει …», δήλωσε.

 

 

Σε ερώτημα αν υπάρχουν θεσμικοί περιορισμοί σε μία χώρα που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης να επιζητεί δανεισμό και από αλλού, ο κ. Ράις απάντησε αρνητικά.

 

 

Ο κ. Ράις είπε πως δεν γνωρίζουν ακόμη το ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος, καθώς αυτό θα προκύψει από τις συζητήσεις που θα γίνουν στη Λευκωσία από την διερευνητική αποστολή της τρόικας.

 

 

«Η ομάδα θα μεταβεί επιτόπου την επόμενη εβδομάδα για την εκτίμηση (της κατάστασης) συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοπιστωτικών αναγκών, θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση ενός συνολικού προγράμματος και θα δούμε την συνολική  χρηματοδότησή του».

 

 

 

Η συμφωνία και τα 10 δις…

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ίσως το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων που συζητείται να είναι αρκετά μεγαλύτερο από τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας, ωστόσο κρίνεται πρόωρη η οποιαδήποτε βέβαιη εκτίμηση, πριν τις συνομιλίες τις διερευνητικής ομάδας στην Κύπρο.

Σε σχέση με το πρόγραμμα, το οποίο επίσης θα συζητηθεί μετά τις συνομιλίες της τρόικας, υπάρχει αρκετή προεργασία και εισηγήσεις του ΔΝΤ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση, από την προηγούμενη αποστολή του στην Κύπρο, τον περασμένο Οκτώβριο, που είχε συνταχθεί και σχετική έκθεση. Η άποψη της ομάδας που χειρίζεται την Κύπρο είναι πως έχουν ήδη ληφθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση αρκετά μέτρα και χωρίς το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις τράπεζες μετά το ελληνικό PSI ίσως δεν υπήρχε καθόλου ανάγκη για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

Για το θέμα της αναζήτησης άλλων πόρων δανεισμού, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί πριν τη συμφωνία του προγράμματος, μετά όμως την υπογραφή του μνημονίου και στις τρίμηνες εκθέσεις που γίνονται, παρόμοια θέματα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της ενδιαφερόμενης χώρας με την τρόικα.

Αναφορικά με το χρόνο της συμφωνίας, το ΔΝΤ προτίθεται να καταβάλει προσπάθειες να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ωστόσο θεωρούν πως είναι προτιμότερο να μην βιαστούν γιατί αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του προγράμματος. Ήδη, από τη στιγμή που εξασφαλιστούν τα χρήματα για τις τράπεζες, εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες ρευστότητας μέχρι τα τέλη του έτους.

 

 

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν συνεδριάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου τον Αύγουστο κι ότι ανάλογη κατάσταση υπάρχει και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουλίου, τότε πιθανότερο είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε τρείς μήνες.