Το 95% των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην Κύπρο συνάπτονται χωρίς τη θέληση του εργαζόμενου

{loadposition ba_textlink}

H ανεργία συνεχίζει την καθοδική της πορεία και η απασχόληση αυξάνεται σε όλα τα πεδία και τις ηλικιακές ομάδες, περισσότερες γυναίκες βρίσκουν δουλειά και τα νοικοκυριά βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Ωστόσο η κρίση διεύρυνε τις ανισότητες τόσο μεταξύ των κρατών μελών, όσο και μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Η απασχόληση παραμένει εξαιρετικά χαμηλή στην Ελλάδα και πολύ υψηλή στη Σουηδία (51% έναντι 85%).

Η Eπίτροπος για να καταδείξει τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο, όπου όπως είπε “το 95% όλων των συμβολαίων προσωρινής απασχόλησης (ορισμένου χρόνου) στην Κύπρο συνάπτονται χωρίς την θέληση του εργαζόμενου”.

Η Κομισιόν σύμφωνα με τη αρμόδια Eπίτροπο, θα κάνει ότι βρίσκεται στο όριο της πολιτικής της εντολής για να επαναφέρει την ανάγκη για σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης στην ΕΕ.

Ένα από τα πολύ βασικά αίτια του χάσματος είναι και η πολύ χαμηλή η κινητικότητα των εργαζομένων μεταξύ των κρατών που φτάνει μόνο το 4%, ενώ αντίστοιχα είναι σταθερή στο 30% στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, τα επίπεδα απασχόλησης των γυναικών με παιδιά και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά. Η προώθηση ευρύτερης συμμετοχής στην αγορά εργασίας αυτών των ομάδων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της γήρανσης του πληθυσμού

Η έκθεση καταγράφει ότι “εργοδότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες για την πλήρωση ορισμένων κενών θέσεων. Εκτός της ουσιαστικής αναντιστοιχίας δεξιοτήτων, η ικανότητα των εργοδοτών να καλύπτουν τις κενές θέσεις εργασίας περιορίζεται επίσης από την αδυναμία τους να προσφέρουν ελκυστική αμοιβή ή ελκυστικές συνθήκες εργασίας, καλή κατάρτιση ή δυνατότητες σταδιοδρομίας”.

“Πρέπει να εξασφαλίσουμε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους πολίτες της ΕΕ, ειδικά εκείνους που είναι πιο απομακρυσμένοι από την αγορά εργασίας. Πρέπει επίσης να επενδύσουμε στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των ατόμων, έτσι ώστε όλες οι γυναίκες και όλοι οι άνδρες στην ΕΕ να μπορούν να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι για την επίτευξη ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας “πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό”. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό μας δίκαιο και τα συστήματά μας κοινωνικής προστασίας είναι κατάλληλα για την επίτευξη των στόχων τους στον 21ο αιώνα, και πρέπει να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό,” ανέφερε κατά την παρουσίαση η Επίτροπος Τάισεν.

Σε σχέση με την Κύπρο, οι σχετικές συστάσεις γίνονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στα κράτη μέλη εκτός προγράμματος γίνονται εξειδικευμένες συστάσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου “ευρωπαϊκού εξαμήνου”.

 

Πηγή: KYΠΕ