Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να διεκδικεί για τους εργαζόμενους

Της Αλεξίας Καφετζή

Τη διαβεβαίωση ότι το ΑΚΕΛ, ως η ισχυρή δύναμη της αντιπολίτευσης, θα συνεχίσει να διεκδικεί για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, καταθέτοντας εισηγήσεις και προτάσεις που ν’ απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας, έδωσε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε χαιρετισμό του στο 24ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνιτών, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου ΠΕΟ.

Το ΑΚΕΛ, υπογράμμισε ο Στέφανος Στεφάνου, «θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό και μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την προστασία και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, την ενίσχυση των πολιτικών για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι που θέτουμε εντός και εκτός κυπριακού κοινοβουλίου, αλλά και από το 2004 στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Αφού εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε η Συντεχνία στους μεγάλους απεργιακούς αγώνες της εργατικής τάξης και στις κατακτήσεις της, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο από το 2013 και μετά καταγράφεται μια σταθερή μείωση των πραγματικών μισθών και μια μεγάλη υποβάθμιση της εργασίας. Το μερίδιο της εργασίας στο εθνικό εισόδημα μειώθηκε δύο φορές αυτά τα χρόνια με την τελευταία μείωση να καταγράφεται στο 4% του ΑΕΠ, ενώ το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 7,5% του ΑΕΠ. Αυτή η αύξηση προέρχεται από τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και αυτονόητα οδηγεί στην αύξηση της οικονομικής ανισότητας που εμβαθύνεται τα τελευταία χρόνια στην κυπριακή κοινωνία. Ιδιαίτερα αν βάλουμε στην εξίσωση και τον παράγοντα του πληθωρισμού και της ακρίβειας που κατατρώει τα εισοδήματα των εργαζομένων, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε την παρούσα κατάσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μόλις πρόσφατα δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία, οι μισθοί και τα ωφελήματα των εργαζομένων στην Κύπρο, είναι σχεδόν 40% πιο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Δυστυχώς, σημείωσε ο Στέφανος Στεφάνου, μέχρι στιγμής τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης δεν δείχνουν να έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση για να λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνίας και να αντιπαραταχθεί στα μεγάλα συμφέροντα.