Το αντίο στην Ειρήνη Παππά – Παγκόσμιος θρήνος για την «σύγχρονη Καρυάτιδα»

«Πέθανε η Πηνελόπη της Οδύσσειας» – Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ και ο πολιτικός  και καλλιτεχνικός κόσμος

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή η διεθνούς φήμης ηθοποιός, Ειρήνη Παππά, βυθίζοντας στο πένθος τον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χώρο.

Η Ειρήνη Παπά είναι από τις μετρημένες στα δάχτυλα ηθοποιούς που ξεπέρασαν τα στενά όρια της Ελλάδας και έκαναν καριέρα στο εξωτερικό. Η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός πέθανε σήμερα vωρίς το πρωί, ήσυχη, στο σπίτι της. Η χαρισματική ηθοποιός ταξίδεψε την Ελλάδα στον κόσμο και έγινε η εκπρόσωπος του μεσογειακού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Λιτή, αρχαϊκή, δωρική μορφή, σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς, διάσημη εκπρόσωπος του μεσογειακού πολιτισμού στο εξωτερικό, χαρισματική και δυναμική γυναίκα, η Ειρήνη Παππά έγινε διεθνώς γνωστή για τις υποκριτικές της ικανότητές και το πνεύμα της.

 

Το βίντεο της Φίνος Φιλμ για την Ειρήνη Παππά

 

Σε ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αποχαιρετά την σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό, Ειρήνη Παππά, που πέθανε σε ηλικία 96 ετών.

Την αποκαλεί «Πηνελόπη της Οδύσσειας» και κάνει αναφορά στους αξέχαστους ρόλους της στην οθόνη αλλά και τις ερμηνείες της στα έργα των αρχαίων Ελλήνων τραγικών.

«Αντίο στην Ειρήνη Παππά, την Ελληνίδα σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ήταν 96 ετών» γράφει η La Republica και συνεχίζει λέγοντας πως ήταν διάσημη για τις ερμηνείες της ως αντιστασιακή Μαρία Παπάδημου στα «Κανόνια του Ναβαρόνε» του 1961, ως η χήρα στον Ζορμπά του 1964 και η σύζυγος του Γρηγόρη Λαμπράκη, που ενσάρκωσε εμβληματικά ο Ιβ Μοντάν στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Βασίλη Βασιλικού, από τον Κώστα Γαβρά.

«Η σκηνή και η κάμερα ήταν γραμμένα στη μοίρα της. Ήδη στα 12 της χρόνια οι γονείς της (η μητέρα της ήταν δασκάλα και ο πατέρας της δίδασκε κλασικό δράμα) την είχαν γράψει στη σχολή δραματικής τέχνης» γράφε ο ιταλικός Τύπος.

«Τα πρώτα χρόνια στη δουλειά εμφανίστηκε ως τραγουδίστρια και χορεύτρια. Μετά στο ραδιόφωνο, πάντα ως τραγουδίστρια. Με κλασική ελληνική παιδεία στην Αθήνα, η Ειρήνη Παππά έχει ερμηνεύσει όλους τους βασικούς τραγικούς ρόλους στο θέατρο, ξεκινώντας από αυτούς της Μήδειας και της Ηλέκτρας, συμμετέχοντας σε σύγχρονες παραγωγές στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Η ιταλική εφημερίδα, μιλά και για την σχέση της ηθοποιού με την Ιταλία.

«Ο δεσμός της με την Ιταλία ήταν ισχυρός, η χώρα της εξορίας της που ξεκίνησε όταν η στρατιωτική χούντα των συνταγματαρχών κατέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα το 1967.

«Η Παππά πήρε αμέσως δημόσια θέση ζητώντας από τους συμπατριώτες της να συμμετάσχουν σε ένα «πολιτιστικό μποϊκοτάζ» εναντίον αυτού που ο ίδια ονόμαζε «Τέταρτο Ράιχ».

Την περίοδο που έζησε στην Ιταλία, πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη όπου παρέμεινε μέχρι το 1974, η Ειρήνη Παππά έγινε διάσημη στο ιταλικό κοινό για τη συμμετοχή της στον ρόλο της Πηνελόπης στην Οδύσσεια, το δράμα του 1968 που βασίζεται στο έπος του Ομήρου, όπου συμπρωταγωνίστησε  δίπλα στον Μπεκίμ Φεχμιού στον ρόλο του Οδυσσέα.

Όπως θυμίζει η La Republica, πριν από κάθε προβολή επεισοδίου στη Rai, προηγούνταν μια εισαγωγή στην οποία ο ποιητής Giuseppe Ungaretti διάβαζε μερικούς στίχους του ομηρικού έπους.

Τον προηγούμενο χρόνο, το 1967, η Ειρήνη Παπάς είχε κάνει το ντεμπούτο της στο Broadway με το «Εκείνο το καλοκαίρι».

Αργότερα, η συνέχισε με βραβευμένες θεατρικές παραστάσεις, ξεκινώντας με τις διασκευές του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, όπως ήταν οι Τρωάδες το 1972 αλλά και στην η Ιφιγένεια εν Αυλίδη όπου υποδύθηκε την Κλυταιμνήστρα. Στην αμερικανική τηλεόραση, η Ειρήνη Παππά υποδύθηκε την Zipporah στη μίνι σειρά του 1976 Moses the Lawgiver δίπλα στον Μπάρτ Λάνκαστερ και την Rebekah στο «Η Βίβλος: Ιακώβ» του 1994.

Η τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν το 2003 για το A Talking Picture του Πορτογάλου σκηνοθέτη Manoel De Oliveira.

Το 2018 ανακοινώθηκε ότι η Ειρήνη Παππά έπασχε από Αλτσχάιμερ τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τότε, η ηθοποιός είχε αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας.

4324608938221254 image

Η Ιταλική Rai News χαρακτηρίζει την Ειρήνη Παππά ως σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς και διάσημη εκπρόσωπο της μεσογειακής κουλτούρας στο εξωτερικό κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ταινία «Οδύσσεια» όπου ενσάρκωσε τον χαρακτήρα της Πηνελόπης.

4324609366739519 image

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde κάνει εκτενή αναφορά στην είδηση του θανάτου της.

«Η Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παππά, διάσημη για τις φλογερές της εμφανίσεις σε ταινίες διεθνούς φήμης, όπως «τα κανόνια του Ναβαρόνε» (1961) και «Ζορμπάς» (1964), πέθανε σε ηλικία 93 ετών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

H γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» χαρακτηρίζει την Ειρήνη Παππά, ως μυθική ηθοποιό, λέγοντας ότι ενσάρκωσε πολλούς ρόλους από Ευρυπίδη και Όμηρο.

4324609710084514 image

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» απονέμει στην Ειρήνη Παππά τον τίτλο της σπουδαιότερης Ελληνίδας ηθοποιού της γενιάς της ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στους ρόλους της στην «Ηλέκτρα» και στον «Ζορμπά».

4324609923173684 image

Η ισπανική El Mundo αναφέρει και αυτή την είδηση του θανάτου της Ειρήνης Παππά λέγοντας ότι είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 60 ταινίες.

4324610079168684 image

Η Σλοβένικη Primorski αναφέρει ότι «Οι ρόλοι της σε πολλές άλλες ταινίες θα μείνουν στη μνήμη, όπως οι Τρωάδες, η Ιφιγένεια, η Αντιγόνη και η Ηλέκτρα. Σε μια μακρά καριέρα που διήρκεσε περισσότερα από 50 χρόνια και στην οποία έπαιξε σε περισσότερες από 70 ταινίες, έλαβε πολλά διεθνή βραβεία. Έγινε γνωστή τηλεοπτικά με τον αξέχαστο ρόλο της Πηνελόπης στην Οδύσσεια.».

4324610702212714 image

Η Ολλανδική Nieuwsblad κάνει αναφορά στη δήλωση του υπουργείου Πολιτισμού. «Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παππά, η οποία απέκτησε διεθνή φήμη για τους ρόλους της σε ταινίες όπως «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» και «Ζορμπάς».

4324610975515954 image

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την σπουδαία ηθοποιό Ειρήνη Παππά, που έφυγε από την ζωή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε στο Twitter: «Με συγκίνηση οι Έλληνες αποχαιρετούμε την Ειρήνη Παππά. Αφήνει πίσω της μια μοναδική πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το τραγούδι, γνωρίζοντας από νωρίς τη διεθνή αναγνώριση. Ενώ υπήρξε ενεργή πολίτης, με θαρραλέα παρέμβαση στα δημόσια πράγματα».

4324627500846279 image

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε την Ειρήνη Παππά μια διεθνή πρωταγωνίστρια που εξέπεμπε ελληνικότητα, η οποία δεν δίσταζε να πηγαίνει αντίθετα στο καθιερωμένο από τη νεαρή της ηλικία.

«Μεγαλοπρεπής, αρχοντική, δυναμική, η Ειρήνη Παπά ήταν η προσωποποίηση του ελληνικού κάλλους στην κινηματογραφική οθόνη και στη θεατρική σκηνή, μια διεθνής πρωταγωνίστρια που εξέπεμπε ελληνικότητα. Με τη δύναμη του ταλέντου της και τη γοητεία της προσωπικότητάς της, κατέκτησε τον κόσμο του κινηματογράφου και του θεάτρου, παίζοντας σε δεκάδες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, παραστάσεις. Πάντα με τους δικούς της όρους, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις. Δεν δίσταζε να πηγαίνει αντίθετα στο καθιερωμένο από τη νεαρή της ηλικία, όταν σπουδάστρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και μαθήτρια του Ροντήρη και του Γληνού, έκανε το ντεμπούτο της σε επιθεώρηση του Αλέκου Σακελλάριου. Αυτή η ατίθαση στάση, αυτή η ελευθερία, την οδήγησε σε μια μεγάλη, ζηλευτή καριέρα. Στην «Ηλέκτρα» και στον «Ζορμπά» του Κακογιάννη, στα «Κανόνια του Ναβαρόνε», στο «Ζ» του Γαβρά, σε συνεργασίες με τον Έλιο Πέτρι, τον Φραντζέσκο Ρόζι, τον Μανοέλ ντε Ολιβέιρα. Με τη φωνή της απέδωσε τις «Ωδές» του Βαγγέλη Παπαθανασίου μεταφέροντας τον ελληνικό ήχο σε όλο τον κόσμο. Μας χάρισε μοναδικές ερμηνείες στο αρχαίο δράμα, στο οποίο είχε αφιερωθεί. Θυμάμαι τη συνομιλία μας το 1999, όταν ανέλαβα ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Με συνεχάρη και με το πάθος που τη διέκρινε, μου είπε ότι αυτό που έπρεπε να κάνουμε, είναι να ανοίξουμε τα αρχαία θέατρα στο κοινό, στους δημιουργούς του θεάτρου, ώστε το αρχαίο δράμα να βρίσκεται στον φυσικό του χώρο. Της απένειμαν τη διάκριση της «Γυναίκας της Ευρώπης». Είναι ένας τίτλος που περιορίζει το εύρος της προσωπικότητας της Ειρήνης Παπά, μιας γυναίκας, μιας Ελληνίδας με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωση του, το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αποχαιρέτησε την Ειρήνη Παππά γράφοντας πως: «H ηθοποιός – σύμβολο, η παγκόσμια Ελληνίδα, η Bella Greca Ειρήνη Παππά έφυγε σήμερα. Η Ειρήνη Παππά διέγραψε μια διεθνή καριέρα που ίσως καμία άλλη Ελληνίδα ηθοποιός διέγραψε πριν και μετά από αυτή. Επί 40 χρόνια πρωταγωνιστούσε σε διεθνείς παραγωγές στον κινηματογράφο και το θέατρο κάνοντας καλλιτέχνες, διανοούμενους και κοινό να παραμιλούν με τις ερμηνείες και την ομορφιά της.

Χαρκτηρίστηκε ως η “τελευταία αρχαία Ελληνίδα”, αφού είχε εκπλήξει με την παρουσία της στην τριλογία αρχαίου δράματος του Μιχάλη Κακογιάννη, κρατώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες Ηλέκτρα, Τρωάδες και Ιφιγένεια.

Στην ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά ανέλαβε τον ρόλο της συζύγου του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και συνέβαλε στην αρτιότητα μιας ταινίας που αποτέλεσε διεθνή καταγγελία  κατά της δικτατορίας.

Είχε συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, με τον οποίο δημιούργησαν δύο δίσκους που κυκλοφόρησαν διεθνώς, με εκείνη ερμηνεύτρια, τις Ωδές και τις Ραψωδίες.

Υπήρξε σε όλη της τη ζωή άνθρωπος προοδευτικός, προσηνής και με χιούμορ. Η ίδια προσδιόριζε τον εαυτό της ως “ανεξάρτητη αγωνίστρια”. Χαρακτηριστικό της στάσης ζωής της υπήρξε η δήλωσή της για τον δάσκαλο πατέρα της: “Με έμαθε ότι υπάρχει μόνο μία αριστοκρατία, αυτή του πνεύματος. Δεν υπάρχουν κύριοι και επίσημοι, αλλά άνθρωποι”.

Συμπλήρωσε πως «το 2000 της απονεμήθηκε ο τίτλος της “Γυναίκας της Ευρώπης” και εξέφρασε «θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους και τους συναδέλφους της».

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Με ανάρτησή του ο  Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής έγραψε για τον θάνατο της Ειρήνης Παππά: «Από σήμερα το πρωί, η “Καρυάτιδα” απέκτησε μια θέση στην αιωνιότητα. Αποχαιρετούμε με θλίψη και συγκίνηση την Ειρήνη Παπά, μια Μεγάλη Ελληνίδα της τέχνης και του πολιτισμού, με διεθνή φήμη και καταξίωση. Σύμβολο αρχαιοελληνικής ομορφιάς, πάθους και δημιουργίας, συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Με τη συμμετοχή της σε περισσότερες από ογδόντα κινηματογραφικές ταινίες και διεθνείς παραγωγές, κατάφερε να «μαγέψει» κοινό και κριτικούς, αφήνοντας βαριά κληρονομιά στην υποκριτική τέχνη».

Έκλεισε απευθύνοντας «θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους της».

ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ αποχαιρέτησε με τη σειρά του την «πρέσβειρα των παρακαταθηκών του κλασσικού πολιτισμού».

Όπως αναφέρει: «Αποχαιρετούμε με θλίψη την μεγάλη ηθοποιό Ειρήνη Παππά, πρέσβειρα των παρακαταθηκών του κλασσικού πολιτισμού και της μεσογειακής αισθητικής σε όλο τον κόσμο.

Γεννημένη το 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, η Ειρήνη Παππά διαμορφώθηκε από τις αφηγήσεις της «σπουδαίας παραμυθατζούς» γιαγιάς της, από την αγάπη για την αρχαία ελληνική γραμματεία που της εμφύσησαν οι δάσκαλοι γονείς της και από τα νερά, τα πουλιά, το φεγγάρι και τους ίσκιους του χωριού της που, όπως αφηγήθηκε η ίδια, «μου έμαθε τον τρόπο να παίζω».

Η «ζωντανή Καρυάτιδα», όπως την αποκαλούσε ο διεθνής Τύπος, με την δωρική κατατομή και την υψηλή υποκριτική, που αντανακλούσε τη βαθιά καλλιεργημένη προσωπικότητά της και το ήθος της, ενσάρκωσε πλήρως τη δύναμη της αρχαίας τραγωδίας, ενώ κατέκτησε το διεθνές θεατρικό και κυρίως κινηματογραφικό στερέωμα με σπουδαίους ρόλους, μεταξύ αυτών στην «Ηλέκτρα» και στον «Ζορμπά» του Μ. Κακογιάννη και στο «Ζ» του Κ. Γαβρά.

Έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερες από 80 ταινίες διεθνώς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δίπλα σε μεγάλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, η Ειρήνη Παπά, στη μακρόχρονη καριέρα της τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους της».

Ο ανιψιός της αείμνηστης ηθοποιού και γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, μίλησε για τη θεία του.

«Κανείς δεν περιμένει τον θάνατο ενός δικού του ανθρώπου, ενός φίλου, ενός μεγάλου ανθρώπου. Όλοι ελπίζουμε ότι αυτός θα αναβληθεί, αυτή είναι η φύση του ανθρώπου. Όσο και να περιμένεις κάτι… και ο άνθρωπος δεν είναι αιώνιος, είναι μέσα στη φύση. Αλλά η Ειρήνη έχει κατακτήσει την αθανασία. Η Ειρήνη είναι μια φίλη, η συγγένεια είναι επιβεβλημένη, η φιλία είναι επιλογή. Η ύπαρξή της είναι εντυπωσιακή γιατί υπάρχει μέσα από τα έργα της, μέσα από την καθημερινότητά της και τα μικρά και μεγάλα πράγματα. Δεν υπάρχει καμία στιγμή που δεν ήταν μοναδική» εξομολογήθηκε ο Μανούσος Μανουσάκης.

Αίας Μανθόπουλος: «Ο θάνατος της θείας μου είναι πλήγμα για τον παγκόσμιο πολιτισμό»

Ο ηθοποιός που αγάπησε το κοινό μέσα από τον ρόλο του στους «Δύο Ξένους» μίλησε για τον χαμό της σπουδαίας ηθοποιού –  «Έλαμπε με το ήθος της, το θάρρος της και την αγάπη της για την Ελλάδα».

Ο ανιψιός της, Αίας Μανθόπουλος, τον οποίο θυμάται το κοινό από τον ρόλο του στους «Δύο Ξένους», μίλησε για εκείνη στην εκπομπή «Super Κατερίνα».

«Η Ειρήνη ήταν ένα πλάσμα έξω από τα όρια της Ελλάδας, ήταν μια παγκόσμια προσωπικότητα. Έλαμπε με το ήθος της, το θάρρος της και την αγάπη της για την Ελλάδα», δήλωσε αρχικά.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, ο ίδιος δεν είχε συχνά επικοινωνία μαζί της, καθώς έλειπε στο εξωτερικό και δεν γνώριζε καν ότι η θεία του αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία της.

«Τον τελευταίο καιρό έλειπα στο εξωτερικό. Έχω επιστρέψει στην Ελλάδα εδώ και λίγες ημέρες μόνο. Έλειπα τουλάχιστον ένα τρίμηνο, λόγω μιας επιχείρησης που έχω στο εξωτερικό και δεν γνώριζα για τα θέματα της υγείας της. Είχα άλλα θέματα κι εγώ, δεν είχα επικοινωνήσει μαζί της, βρισκόμουν σε επαγγελματικές δυσκολίες. Ο θάνατός της είναι πλήγμα για τον παγκόσμιο πολιτισμό», τόνισε κλείνοντας.

 

Το Χιλιομόδι Κορινθίας, ο τόπος που γεννήθηκε η σπουδαία ηθοποιός Ειρήνη Παππά, είναι βυθισμένο στο πένθος, για το θάνατό της.

Η Ειρήνη Παππά τα τελευταία χρόνια είχε επιλέξει να ζει Χιλιομόδι, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στην Αθήνα μετακόμισε η οικογένειά της όταν ήταν 12 ετών. Ωστόσο εκείνη ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο από τον οποίο καταγόταν και που αγαπούσε πολύ…

Κάτοικοι της περιοχή θυμήθηκαν ότι το 1981 η Ειρήνη Παπά είχε πάει εκεί τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ πριν από μόλις 3 μήνες έγιναν τα εγκαίνια θεάτρου, που πήρε το όνομά της.

«Για την περιοχή μας είναι μία μέρα θλίψης» είπαν στην κάμερα του Korinthos Tv.

 

Από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση, πολλοί είναι οι ηθοποιοί που θέλησαν να την αποχαιρετήσουν, ο καθένας με τον δικό τρόπο μέσα από τα social media.

Στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!» μίλησε ο Γιώργος Χωραφάς για το μεγάλο κενό που άφησαν πίσω τους η Ειρήνη Παππά και ο Κώστας Καζάκος.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η μόνη φορά που έπαιξε σε παράσταση στην Ελλάδα ήταν μαζί με τους δύο αείμνηστους ηθοποιούς στο έργο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη.

«Δεν μπορώ να συλλάβω το τι έχει γίνει, πως φύγανε μαζί αυτοί οι δύο άνθρωποι. Είμαι σε σοκ γιατί ήταν δύο άνθρωποι που αγάπησα πάρα πολύ, παρόλο που δεν συναντηθήκαμε μετά πολλές φορές στο μέλλον».

«Η Ειρήνη ήταν θεά και συμβόλιζε όλο το μεγαλείο και την ομορφιά του ελληνικού πνεύματος για όλο τον κόσμο. Ο Κώστας δεν ήταν τόσο διεθνής, αλλά ήταν εξίσου μεγάλο πνεύμα», δήλωσε ο ηθοποιός.

 

Ο Γιώργος Νταλάρας, με μία ανάρτησή του στα social media, θέλησε να την αποχαιρετήσει και να της πει το «ύστατο χαίρε».

Δημοσίευσε στο Facebook μία κοινή τους φωτογραφία και στη λεζάντα έγραψε: «Η θρυλική πορεία σου, η ομορφιά σου, η περηφάνια σου, αφήνουν το χνάρι σου σε αυτόν τον τόπο. Καλό ταξίδι, πανέμορφη!».

4324601741463883 image

Ο Βασίλης Μπισμπίκης, το απόγευμα της Τετάρτης 14/9 ανάρτησε μια κοινή φωτογραφία του από το παρελθόν και τη συνόδευσε γράφοντας: «Καλό ταξίδι… διάολο με έλεγες…».

4324596798678755 image

Το δικό της αντί στην Ειρήνη Παππά θέλησε να πει η Δωροθέα Μερκούρη με ανάρτησή της στα social media. Η γνωστή ηθοποιός ανέφερε στην δημοσίευση που έκανε μεταξύ άλλων τα όσα της είχε εξομολογηθεί η αείμνηστη συνάδελφός της στο σπίτι της στην Vía Veneto.

«Είμαι τυχερή που σε γνώρισα, χάρη στην Μέλια την ανιψιά σου, η οποία τόσο πολύ σ’ αγάπησε και σε φρόντισε. Την είχες σαν την κόρη, που δεν απέκτησες. Είσαι τεράστια ηθοποιός, πραγματική καλλιτέχνης και αυτό που μου είπες με πολύ πόνο στα μάτια, τότε στο σπίτι σου, στην Vía Veneto, το κράτησα… “Η Ιταλία μου έδωσε, αυτό που δεν μπόρεσε και δεν θέλει να μου δώσει, η Ελλάδα”. Εγώ σε ακούω ακόμα και σ’ ευχαριστώ», έγραψε η Δωροθέα Μερκούρη στην ανάρτηση που πραγματοποίησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

4324605951526112 Untitled

Η ανάρτηση της Ολυμπίας Κραγασάκη μετά το θάνατο της Ειρήνης Παππά

Γράφει η γνωστή φωτογράφος στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram:

«Την Ειρήνη Παππά την είδα για πρώτη φορά στο σπίτι του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο Παρίσι το 1993. Ήρθε απευθείας από τη Ρώμη, μαζί της είχε φέρει την ωραιότερη τούρτα κάστανο που έχω φάει ποτέ. Στην παρέα κυριαρχούσε το αγέρωχο βλέμμα της και το δυνατό της γέλιο. Την χάζευα με θαυμασμό από απόσταση. Ενδιάμεσα πήγαινα κρυφά στη κουζίνα προς το ψυγείο και έτρωγα λίγο από το ονειρεμένο γλυκό κάστανο.

Χρόνια αργότερα στην Αθήνα την ξανά συνάντησα για να την φωτογραφίσω. Η αυστηρή, δυναμική της ματιά δεν είχε αλλάξει. Της είπα για την πρώτη μας συνάντηση στο Παρίσι, τον Βαγγέλη και την τούρτα κάστανο από τη Ρώμη…

Οι αναμνήσεις της γλύκαναν το αγέρωχο βλέμμα της. Βυθίστηκε σε μια καρέκλα στη μέση του τίποτα και χαμογέλασε».

4324607269386744 image

Το δικό του αντίο στην αγαπημένη του φίλη Ειρήνη Παππά που έφυγε από τη ζωή έστειλε με μια ανάρτηση στο facebook ο Ηλίας Ψινάκης.

Στην ανάρτησή του, η οποία συνοδεύεται και από μια κοινή τους φωτογραφία ο Ηλιας Ψινάκης γράφει: Αγαπημένο μου Ειρηνάκι! Ζήσαμε μαζί μια υπέροχη ζωή, ταξίδια, δόξες, party, πλάκες, γέλια και ούτε μία δυσάρεστη στιγμή! Μου γνώρισες σπουδαίους ανθρώπους που κάναμε παρέα και κέρδισα πολλά! Ποιον να πρωτοθυμηθώ… Franco Ζeffirelli, Nino Rota, Menotti, Antoni Kouin, Anna Magnani, Sofia Loren, Pasolini, Delon, Dalida, Visconti, Garcia Marquez.

Αυτούς και άλλους πολλούς είδα ψάχνοντας τις παλιές φωτογραφίες μας. Βάζω αυτή γιατί είναι η αγαπημένη μου και μου θυμίζει που το σκάγαμε στο Χιλιομόδι, το χωριό σου. Θυμάμαι που φοράγαμε τις κελεμπίες και τραγούδαγες τις «ωδές»! Απ’ όλη αυτή τη παρέα, ο μόνος που μου έχει απομείνει και μπορώ να μοιραστώ αυτές τις αναμνήσεις, είναι ο Γιώργος Βογιατζής.

Σε είχαμε χάσει πολύ πριν μας τη κάνεις για τα καλά. Θα βρεθείς πάλι επιτέλους με το μεγάλο σου έρωτα, τον Brando και τους καλούς μας φίλους, Βασίλη Φωτόπουλο, Βαγγέλη, Ντέμη Ρούσσο, Κακογιάννη και όλη τη παλιοπαρέα. Εμένα θα μου μυρίζει πάντα γιασεμί…»

4324608098344174 image

Ο κορυφαίος έλληνας στιχουργός Νίκος Μωραΐτης με ένα μηνύματα στο Twitter έγραψε: «Όλη η Μεσόγειος ένα πρόσωπο»

4324606395961565 image

Ο κύπριος δημιουργός Δημήτρης Τοκαρής αναρτώντας μια κοινή φωτογραφία του με την Ειρήνη Παππά, από το 1996, έγραψε σε ανάρτηση του:

«1996. Νεαρός τότε, είχα την απίστευτη ευλογία να είμαι βοηθός σκηνοθέτη στην τελευταία ταινία της θρυλικής Ειρήνης Παπα. Μια νύκτα σε ταβέρνα της έκανα ένα βλακώδες αστείο. Με το επιβλητικό της ύφος μου έκανε αυστηρή επίπληξη και με έβαλε αμέσως στη θέση μου. Μαζεύτηκα. “Ξερεις Δημήτρη γιατί σε ξεχεσα τώρα;” με ρώτησε. Οχι Ειρήνη μου, απάντησα μουδιασμένα. Διότι είσαι καλό παιδί και δεν θέλω οταν μεγαλώσεις να γινεις μαλακας”. Οι άλλοι γελασαν.” Σαν τους μαλακες που γελάνε τωρα”, συνεχισε παγωνοντας τους. Ηταν μια αλησμόνητη βραδιά. Μεγάλωσα όμως Ειρήνη και δεν ξέρω αν κατάφερα να αποφύγω αυτό που σε ανησυχούσε. Καλή αντάμωση στο Σινεμά ο Παραδεισος.»

4324628604354909 image

πηγή: Reporter