Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να τα αλλάξει όλα στο αυτοκίνητο

Οι ζυμώσεις, αλλά και οι απειλές για την καθοριστική 1η Ιανουαρίου του 2035 και η σημασία των εκλογών της 9ης Ιουνίου

Το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2035, μόνο αυτοκίνητα που δεν εκπέμπουν CO2 στα καυσαέρια, μπορούν να πωλούνται ως καινούργια.

Αρκετοί παράγοντες του κλάδου φοβούνται αρνητικό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και η πολιτική συζήτηση εντείνεται, καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές.

Μια ρήτρα επανεξέτασης το 2026, θα μπορούσε να επιτρέψει προσαρμογές, ιδίως όσον αφορά στη χρήση συνθετικών καυσίμων, για να διευκολυνθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Οι επικριτές αυτής της απαγόρευσης, κυρίως από πολιτικά κόμματα και την αυτοκινητοβιομηχανία, φοβούνται ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής έναντι του κινεζικού ανταγωνισμού, ηγέτη στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Επιπλέον, το υψηλό κόστος των EV αποτελεί επίσης σημαντικό εμπόδιο , τόσο για τους κατασκευαστές, όσο και για τους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, η συζήτηση για την ακύρωση της προθεσμίας του 2035 έχει γίνει μείζον πολιτικό ζήτημα. Κόμματα όπως η ομάδα ECR, που αποτελείται από τους Fratelli d’Italia και το επίσης ακροδεξιό ισπανικό Vox, αντιτίθενται σθεναρά στην απαγόρευση, χαρακτηρίζοντάς την μεροληπτική και προς την κατεύθυνση του κοινωνικού αποκλεισμού. Ακόμη και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το απερχόμενο κόμμα της πλειοψηφίας, ακούγονται φωνές που αμφισβητούν αυτό το μέτρο.

Ωστόσο, η ακύρωση αυτής της απαγόρευσης δεν εμφανίζεται στο πρόγραμμα του ΕΛΚ, επειδή ήταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της λίστας του κόμματος, που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην υιοθέτηση αυτού του μέτρου ως μέρος της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Παρά τις πολιτικές και βιομηχανικές πιέσεις, φαίνεται απίθανο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιστρέψει την πορεία της, την ώρα που στις ΗΠΑ, πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, τον προσεχή Νοέμβριο, μπορεί να ανατρέχει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

πηγή: newsauto.gr