Το ΕΚ αποδοκιμάζει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

 

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ΕΕ χρειάζεται μεγαλύτερη φιλοδοξία για την τραπεζική εποπτεία και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, και λιγότερη έμφαση στη λιτότητα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές, ενώ έγινε αναφορά και στο θέμα της ισόρροπης εκπροσώπησης των δύο φύλων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τη συζήτηση άνοιξαν οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Μπαρόζο και Ρομπάι.

Ο Joseph Daul (ΕΛΚ, Γαλλία), τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας αξιόπιστος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ και κάλεσε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με υπευθυνότητα. Ο Hannes Swoboda (Σοσιαλιστές, Αυστρία) δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής έφερε πολύ λίγα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Ζήτησε να υπάρξει μια πολιτική ανάπτυξης που θα αντικαταστήσει το σύμφωνο ανάπτυξης και να περιληφθεί ένας κοινωνικός πυλώνας στο σχέδιο για την οικονομική και νομισματική ένωση που θα συμφωνηθεί το Δεκέμβριο. Η ανάγκη να επικεντρωθεί η ΕΕ λιγότερο στη λιτότητα και περισσότερο στην ανάπτυξη τονίστηκε επίσης από την Rebecca Harms (Πράσινοι, Γερμανία) και την Gabriele Zimmer (Ευρ.Εν.Αριστ., Γερμανία).

Οι Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) και Martin Callanan (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο) επέκριναν τη σύνοδο κορυφής ότι πάγωσε το ζήτημα της εποπτείας των τραπεζών μέχρι τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές. Ο Nigel Farrage (ΕΕΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής παρήγαγε τα συνήθη επικίνδυνα αποτελέσματα.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι σχολίασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Δευτέρας της επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ αναφορικά με την υποψηφιότητα του Yves Mersch στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ ως “κατανοητή έκφραση ανησυχιών” (η επιτροπή Οικονομικών απέρριψε την υποψηφιότητα του κ. Mersch για λόγους ισόρροπης εκπροσώπησης των δύο φύλων στην ΕΚΤ). Ο κ. Ρομπάι υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη σύνοδο κορυφής “να προτείνουν ισχυρές υποψηφιότητες γυναικών για κενές θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα”.