Το ΕΚ ζητά αρχεία για τους αγνοούμενους

 

Η διαδικασία ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων πρέπει να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς, ανέφερε την Τετάρτη ο Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους της Κύπρου, Simon Busuttil, καλώντας για άλλη μια φορά την  Τουρκία να επιτρέψει την πρόσβαση σε πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω εκταφές.

Ο ευρωβουλευτής Simon Busuttil του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι “εκτός από οικονομικούς πόρους για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την πλήρη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ζωνών».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε, «καλεί τις τουρκικές αρχές να παράσχουν πρόσβαση σε πληροφορίες», που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω εκταφές.

Σε δηλώσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ο κ. Simon Busuttil αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της ΕΕ, είπε ότι “για άλλη μια φορά φέτος, έχουμε καταθέσει μια τροπολογία στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την παροχή τριών εκατομμυρίων ευρώ για το σκοπό αυτό»,

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής προειδοποίησε ότι χωρίς οικονομικούς πόρους, η διαδικασία θα επιβραδυνθεί ή, στη χειρότερη περίπτωση, θα φθάσει σε ένα αδιέξοδο.

“Χρειάζονται χρήματα για να γίνουν οι εκταφές, για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις λειψάνων και οι γενετικές εξετάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ταυτοποιήσεις», τόνισε.

Χαρακτήρισε παράλληλα το θέμα ως εξαιρετικά ευαίσθητο και ανθρωπιστικό και κατέληξε λέγοντας ότι «το μήνυμά μου σήμερα είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδιαφέρεται για αυτό το θέμα και προσπαθεί να κάνει κάτι γι’ αυτό».