Το εννοούν πλέον οι νέοι μας – Κύμα φυγής για το εξωτερικό

{loadposition ba_textlink}

Από τον Ιάκωβο Ιακώβου

Το μέλλον στην Κύπρο μοιάζει δυσοίωνο με τους νέους να μην βρίσκουν καμία ανταπόκριση. Όσα προγράμματα και αν εξαγγελθούν για καταπολέμηση της ανεργίας κανένας νέος δεν μπορεί να το δει με θετικό μάτι αφού δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν μονιμότητα.

Ακούγαμε συνεχώς από νέους ότι βαρέθηκαν τον στεγνό τρόπο σκέψης που διακατέχει την κυπριακή κοινωνία όμως πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν απλά ένας επαναστατικός λόγος χωρίς αντίκρισμα. Αυτή την φορά όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Καταρτισμός σχεδίων

Το τελευταίο διάστημα ακούω όλο και περισσότερους νέους να λένε ότι έκαναν τα σχέδια και άρχισαν το ψάξιμο για εργασία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον δεν είναι αερολογίες. Είναι πραγματικότητα. Οι νέοι ψάχνουν τρόπους να φύγουν από τα στενά όρια της Κύπρου και να ανοίξουν τα φτερά τους στο εξωτερικό.

Σε προηγούμενες εκδόσεις του ενθέτου Εργασίας ασχοληθήκαμε με τις ευκαιρίες που υπάρχουν για νέους τόσο σε χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα βλέπουμε τους νέους όμως να ψάχνουν.

Οι προετοιμασμένοι

Υπάρχουν οι νέοι που την στιγμή που ξεκινούν να σκέφτονται να ψάξουν για δουλεία στο εξωτερικό πηγαίνουν προετοιμασμένοι και προτού μεταβούν φροντίζουν να έχουν ήδη δουλειά. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα ειδικά για τους νέους που δεν μπορούν να παρουσιάσουν ένα πλούσιο βιογραφικό αλλά υπάρχουν ευκαιρίες για όλους. Το σενάριο που άκουσα να σκέφτονται πολλοί νέοι σήμερα που πηγαίνουν προετοιμασμένοι για εργασία στο εξωτερικό είναι απλό. Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ψάξεις στο διαδίκτυο ενώ αν έχεις κάποιον γνωστό σου που μένει στην συγκεκριμένη χώρα μπορείς να τον ρωτήσεις για να μάθεις λεπτομέρειες. Αν ισχύει το δεύτερο τότε το ιδανικό σενάριο είναι αφού καταφέρεις να εξασφαλίσεις ένα τόπο διαμονής να έχεις την ευχέρεια να μπορείς να δουλέψεις κάπου μέχρι να βρεις την ιδανική για εσένα εργασία. Αξίζει να τονιστεί ότι συνήθως αυτοί που μπορούν με περισσότερη ευκολία να μεταναστεύσουν για εργασία είναι το ανειδίκευτο προσωπικό. Δεν είναι λίγοι οι κύπριοι οικοδόμοι οι οποίοι μετανάστευσαν σε χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία οι οποίες χρειάζονταν σε αυτό τον κλάδο εργατικό δυναμικό. Όμως προσοχή στα γραφεία εξευρέσεως εργασίας στο οποίο θα απευθύνεται. Πρόσφατο είναι το πρόβλημα που προέκυψε με τον Τυνήσιο «Γεώργιο Κρασόπουλο», ο οποίος ακόμη καταζητείται. Να θυμίσουμε ότι ο Τυνήσιος εξαπάτησε 41 άνεργους πριν από ένα χρόνο. Της ζημιές κλήθηκε να αποζημιώσει το κράτος.

Άρπαξε την κάθε ευκαιρία

Αν δεν είσαι πρόθυμος να αρπάξεις οποιαδήποτε ευκαιρία σου προσφερθεί τότε το εξωτερικό δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Το να βρεις μια δουλειά σε μια ξένη χώρα δεν είναι το πιο εύκολο. Ακόμα και χιλιάδες θέσεις εργασίας να υπάρχουν στην συγκεκριμένη χώρα είναι πολύ πιο δύσκολο να της αποκτήσεις εσύ παρά ένας ντόπιος. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει τουλάχιστον στις αρχές μέχρι να μάθεις την κουλτούρα και την γλώσσα να είσαι πρόθυμος να κάνεις μια απλά βιοποριστική δουλειά. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να βρεις τον χρόνο για να δημιουργήσεις κάτι δικό σου. Αξίζει όμως να σημειωθεί το γεγονός ότι δεν πρέπει να επαναπαυθείς. Σε περίπτωση που έχεις ένα πτυχίο δεν πρέπει να το αφήσεις στην άκρη.

Εργασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους που μπορείς να βρεις εργασία είναι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τονίσαμε πολλές φορές από αυτό εδώ το ένθετο ότι αποτελεί τον ιδανικό προορισμό. Ένας από τους νέους που μας δήλωσε ότι θα «συκωστώ να φύω από την Κύπρο» μας ανάφερε ότι η ευκαιρία που του παρουσιάστηκε αφορά το Ευρωκοινοβούλιο. Παρόλο που η εργασία στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά κυρίως για 6μηνιαία συμβόλαια αντίστοιχα με αυτά των προγραμμάτων που υπάρχουν στην Κύπρο υπάρχουν πολλές διαφορές. Η πρώτη διαφορά είναι το γεγονός ότι αντιθέτως με τις δουλειές στην Κύπρο η ευκαιρία να δουλέψεις σε μια ξένη κουλτούρα μόνο καλύτερο άνθρωπο μπορεί να σε κάνει. Επίσης υπάρχει μια διαφορά στο μισθολόγιο αισθητά διαφορετική και το γεγονός ότι σύμφωνα με αυτά που λένε όσοι επιστρέφουν από αυτή την διαδικασία στην πρακτική σου στα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορείς να μάθεις πράγματα. Κάτι πολύ σημαντικό για τους νέους και ένας από τους λόγους που τα προγράμματα που υπάρχουν για απασχόληση των νέων στην Κύπρο πολλές φορές δεν αντιμετωπίστηκαν με θετικό μάτι από τους Κύπριους.

Οι δυσκολίες

Δεν είναι εύκολο να μεταναστεύσεις. Πολλοί θεωρούν ότι θα είναι απλά ένα βήμα στη ζωή τους και δεν μπορούν να αναλογιστούν τις επιπτώσεις. Το να μεταβείς σε ένα ξένο τόπο σημαίνει αυτόματα ότι διαγράφεις αυτά που έζησες εδώ στην Κύπρο. Οι κοντινοί σου άνθρωποι δεν θα υπάρχουν πλέον στην καθημερινότητα σου. Πολλοί από όσους μεταναστεύουν, ιδίως οι νέοι, αποφασίζουν να γυρίσουν πίσω εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις παρά το γεγονός ότι δεν είναι ανυπέρβλητες, στα μάτια σου θα φαίνονται σαν βουνό.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα “24″, στις 8 Φεβρουαρίου 2015, Φύλλο 45