Το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

{loadposition ba_textlink}

Το Επενδυτικό Σχέδιο του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, που στοχεύει στην προσέλκυση συνολικών επενδύσεων 350 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2015 – 2017, θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά στις 16.00 στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των ¨28¨ αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για τη συγκρότηση ενός Ταμείου διαχείρισης των νέων επενδύσεων, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα υπάρχοντα κοινοτικά προγράμματα και τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το Ταμείο αυτό θα είναι ανοικτό σε συνεισφορές από τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών ή από εθνικές επενδυτικές τράπεζες. Βάσει του Σχεδίου Συμπερασμάτων, παραμένει ακόμη ανοικτό κατά πόσον αυτές οι συνεισφορές θα υπολογίζονται στο έλλειμμα των κρατών ή όχι (σ.σ. θα ακολουθούν, δηλαδή, τους Κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας ή θα εξαιρούνται).

Τα δυο άλλα σκέλη του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ που αναμένεται να δρομολογήσουν οι ¨28¨ συνίστανται στη δημιουργία μέχρι τον Ιούνιο του 2015 ενός καταλόγου επιλέξιμων για επένδυση έργων, με μοναδικό κριτήριο την οικονομική τους αποδοτικότητα. Και, τρίτον, τη δημιουργία θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος, με την απομάκρυνση γραφειοκρατικών εμποδίων και την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγαράς και της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας.

Η Κύπρος στηρίζει πλήρως το Επενδυτικό Σχέδιο, όπως ανέφερε κι ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Πετρίδης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που προετοίμασε το Γενικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ήδη από το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ξεκινήσει συζήτηση επί δυο “θολών” σημείων του Σχεδίου: το πρώτο, είναι από πού θα βρεθούν τα χρήματα, δεδομένου ότι αυτά που προσφέρει η Κομισιόν κι η ΕΤΕπ είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 350 δις του στόχου. ¨Γιατί μια χώρα μέλος να δώσει από τον εθνικό της προϋπολογισμό για έργα που μπορεί να μη γίνουν στο έδαφός της, όταν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για τη δική της ανάπτυξη;¨, αναρωτιόταν υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, θέλοντας να περιγράψει πόσο δύσκολη είναι η συγκέντρωση των χρημάτων.

Το δεύτερο “αγκάθι” στο σχέδιο είναι το κριτήριο της οικονομικής αποδοτικότητας, που σύμφωνα με ουκ ολίγα κράτη μέλη είναι εξαιρετικά χαλαρό και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός καταλόγου έργων όπου κάθε χώρα θα προσθέτει όποιο έργο νομίζει αυτή κατάλληλο.

Το απόλυτα θετικό στοιχείο του Επενδυτικού Σχεδίου, σημείωναν συμπερασματικά οι διπλωματικές πηγές, είναι το πολιτικό μήνυμα που περνά – πως πλέον η Ενωση μιλά για επενδύσεις κι όχι απλώς για δημοσιονομική πειθαρχία. Από κει και πέρα, τα κενά κι οι ασάφειες μπορούν να διευκρινιστούν από τώρα μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο.
Οι “28 αναμένεται να συζητήσουν και την κατάσταση στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται νέες κυρώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ