Το έργο της παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετή ιστορία της στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου έκανε αναφορά στο πετυχημένο έργο της αποκατάστασης μνημείων που ανήκουν στις κοινότητες των Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών και Αρμενίων στο νησί.

Τα  μέλη προσκλήθηκαν από τον Ευρωβουλευτή Reimer Boege και αναφέρθηκαν στην πετυχημένη ολοκλήρωση 31 χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, όπως ορθόδοξες, μαρωνίτικες και αρμένικες εκκλησίες, τεμένη και μιναρέδες, χαμάμ, υδραγωγεία και νερόμυλοι.

Τόσο ο Ελληνοκύπριος αντιπρόσωπος όσο και ο Τ/κ Πρόεδρος της Επιτροπής, μίλησαν για τις επιτυχίες της Επιτροπής και τη συνεργασία, ενώ το UNDP είπε ότι η Επιτροπή είναι απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια.

Στην ομιλία του, το Ε/κ μέλος της Επιτροπής Γλαύκος Κωνσταντινίδης είπε ότι το βιβλίο που παρουσίασε η Επιτροπή στο ευρωκοινοβούλιο «απεικονίζει και αντανακλά τη σκληρή και ουσιαστική δουλειά που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί «πιστοποιητικό γεννήσεως και διαβατήριο της Επιτροπής, που αποδεικνύει την γέννηση, τα πρώτα βήματα, την ανάπτυξη, την ενηλικίωση και το ταξίδι και επικυρώνει το ταξίδι και αποστολή της Επιτροπής».

Η πολιτιστική κληρονομιά, είπε, ενεργεί ως μέσο συνεργασίας, ως όχημα για κληρονομιά, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο συνεργασίας, ένα όχημα για κοινή σκέψη και επικέντρωση σε κοινές δράσεις. Το ταξίδι από το 2008 έως το 2018 έδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο πως η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με όλες τις πολυπλοκότητες, τις προκλήσεις μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για το μέλλον και που η Κύπρος χρειάζεται τόσο πολύ.

Σημείωσε ότι το έργο της επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί. Πολλά απομένουν να γίνουν, πολλές προτεραιότητες τόσο στο πεδίο όσο και στην κοινωνία. Ευχαρίστησε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη συμβουλευτική επιτροπή για τη στήριξη και καθοδήγησή τους.

Ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος της Επιτροπής, Αλι Τουντσάι δήλωσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά και οι διαφορές δεν θα πρέπει πλέον να αποτελούν παράγοντες για πρόκληση έντασης αλλά συνεργασίας, ειρήνης και ευημερίας ανάμεσα στους Τ/κ, Ε/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και άλλους.

Είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η επιτροπή παρουσιάστηκε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και η πρώτη φορά που διεξήχθη διάλογος με ευρωπαϊκά ινστιτούτα. Τόνισε την ανάγκη να αυξήσουν τις επαφές με τις Βρυξέλλες. Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης πορείας της, η Επιτροπή έμαθε να εργάζεται συλλογικά για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και συνεργασίας μετά από μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Ταξίδευσαν από την Πάφο στην Καρπασία, επισκέφθηκαν εκατοντάδες μνημεία και ετοίμασαν έργα με την τεχνική στήριξη του Προγράμματος για την Ανάπτυξη του ΟΗΕ καθώς και την οικονομική  συνεισφορά της ΕΕ.

Ευχαρίστησε την ΕΕ, το ΕΦΚΑΦ και την Εκκλησία της Κύπρου καθώς και το UNDP για τη στήριξη και οικονομική βοήθεια.
Είπε ότι η Κύπρος είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αναγνωρίζουμε την ευθύνη της διατήρησης του πλούτου και της παράδοσής μας στις μελλοντικές γενιές.

Τέλος είπε ότι η βιώσιμη διατήρηση και προστασία των μνημείων μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Προγράμματος του UNDP, Tiziana Zennaro, είπε ότι το UNDP παραμένει ο αναπτυξιακός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του μοναδικού, αξιόπιστου και ουδέτερου ρόλου του και της εμπειρίας του στην υλοποίηση έργων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σημείωσε ωστόσο ότι η χρηματοδότηση είναι απαραίτητη ενώ από πλευράς της Τεχνικής Επιτροπής, το κύριο στοιχείο για την επιτυχία είναι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη.

Αναφερόμενη στο βιβλίο της Επιτροπής, είπε ότι είναι η απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης που εδραιώθηκε τα τελευταία χρόνια».

Η Επιτροπή, είπε, ήταν όραμα των ηγετών των δύο κοινοτήτων και έχει φέρει κοντά χιλιάδες Κύπριους, περιλαμβανομένων και νέους, από τις δύο κοινότητες. Αποτελεί, είπε, απτό παράδειγμα του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η πολιτιστική κληρονομιά για την ενίσχυση μιας κοινής ταυτότητας και τη συμβολή της στην οικοδόμηση ειρήνης και εμπιστοσύνης.
Ανέφερε ότι το έργο της επιτροπής αποτελεί τώρα παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλες περιοχές όπως το Κοσσυφοπέδιο, Μολδαβία, Ιράκ και Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μαζί με την Επιτροπή, θα διοργανώσουν περιφερειακή διάσκεψη για ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο να εδραιωθεί αυτή η πρακτική και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με άλλους συναδέλφους στον τομέα.

Παρά το γεγονός ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε τέλμα, το UNDP θα συνεχίσει τις προσπάθειες για δικοινοτική συνεργασία και να ενδυναμώσει το κλίμα και τη συμφιλίωση αφού απομένει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει, πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο Επικεφαλής της Μονάδας Υποστήριξης Διακανονισμού Κύπρου στην Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Kjartan Bjornsson, ανέφερε ότι η επιτροπή στηρίζει την εξαίρετη εργασία της επιτροπής η οποία είναι ένα «ξεκάθαρο παράδειγμα για το πώς μπορούν οι Κύπριοι να εργαστούν μαζί για την ειρήνη».

Είπε ότι η Κομισιόν έχει στηρίξει την Επιτροπή από το 2012 με ενίσχυση 15 εκατομμυρίων ευρώ και σύντομα θα ανακοινωθεί μια ακόμη χορηγία της τάξης του 2,5 εκ. ευρώ. Η επιτροπή, ανέφερε, όχι μόνο δεν έχει πετύχει τους στόχους της αλλά το πιο σπουδαίο επίτευγμα είναι να φέρει κοντά τις δύο κοινότητες και να εργαστούν μαζί με ένα όραμα και στόχους για το κοινό καλό όλων των Κυπρίων και στις δύο πλευρές.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μπόκε είπε ότι είχε ανάμιξη στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο από την αρχή.
Προσκάλεσε τους συμπροέδρους της Επιτροπής στις Βρυξέλλες μαζί με το UNDP και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της Τεχνικής Επιτροπής σε ένα ακροατήριο που περιελάμβανε ευρωβουλευτές από τις επιτροπές πολιτισμού και προϋπολογισμών.

“Ηταν μια συγκινητική παρουσίαση, αφού ο πολιτισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανοχή και σεβασμό. Ο στόχος ήταν να παρουσιαστεί η δουλειά της επιτροπής αλλά και να τονίσουμε στους συναδέλφους μας ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει, υπάρχουν ακόμη και άλλα έργα που αναμένουν οικονομική στήριξη», συμπλήρωσε.

Είμαι αισιόδοξος ότι το επιτυχές έργο της επιτροπής θα συνεχιστεί, κατέληξε ο κ. Μπόκε.

Πηγή:ΚΥΠΕ