«Το ευρώ είναι ένα νόμισμα χωρίς χώρα»

Τον τρόπο με τον οποίο το ευρώ θα… τελειώσει περιγράφει στη Wall Street Journal o Gerald O’Driscoll πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας και αργότερα αντιπρόεδρος της Citigroup.

Σε άρθρο του τονίζει ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα χωρίς χώρα και προσθέτει πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ομοσπονδιακό κράτος, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μια περιοχή των κυρίαρχων κρατών. Οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες μαστίζονται από δυσκαμψίες, εμποδίζουν την κινητικότητα εργατικού δυναμικού. Αυτό καθιστά δύσκολο για τις οικονομίες τους να προσαρμοστούν στις διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, όταν το ευρώ δημιουργήθηκε το 1999, ο Μίλτον Φρίντμαν προέβλεψε το θάνατο του μέσα σε μια δεκαετία».

Ο τραπεζίτης σημειώνει πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι σχεδόν δεδομένη, αλλά το «φινάλε του ευρώ θα ανήκει στην Ισπανία». Περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα και αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι κοντά στο να ξεμείνει από μετρητά, η κυβέρνηση δεν πληρώνει τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους στο σωστό χρόνο και έτσι τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Οι επιχειρήσεις, με τη σειρά τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.

«Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη» γράφει στο άρθρο του και προσθέτει ότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έχει ήδη μειωθεί και θα μειωθεί περαιτέρω.

«Ενώ η ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, δεν θα απελευθερώσει το καταστροφολογικό σενάριο που περιγράφουν ορισμένοι. Η Ισπανία θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ισπανία είναι μια μεγάλη οικονομία» αναφέρει ο τραπεζίτης.

Αφού περιγράφει το ντόμινο που θα ακολουθήσει σε περίπτωση μιας ισπανικής εξόδου από το ευρώ τονίζει ότι: Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής από την οποία είτε θα βγει είτε θα εισέλθει στην τελική φάση. Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα είναι η ηγεσία στην Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές, οι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη είναι πολύ ασθενείς. Υπάρχουν εξαιρέσεις, ιδιαίτερα σε ορισμένες από τις σκανδιναβικές χώρες (π.χ. Εσθονία), αλλά η απουσία της ηγεσίας μπορεί να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που τελικά θα οδηγήσει σε κατάρρευση του ευρώ».

Ο τραπεζίτης καταλήγει ότι αν η Ευρώπη είχε πάρει την πολιτική απόφαση για ένα ομοσπονδιακό κράτος, το ενιαίο νόμισμα θα ήταν ένα φυσικό αποτέλεσμα…

Περισσότερες εισήσεις στον τομέα της οικονομίας στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.