Το Ευρωκοινοβούλιο αλλάζει την εικόνα του διαδικτύου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα έναν νόμο που αναμένεται να αλλάξει άρδην την εικόνα του διαδικτύου.

Ύστερα από διεργασίες τριών ετών, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν το νόμο με 348 «υπέρ» και 274 «κατά», ενώ υπήρξαν και 36 αποχές. Πλέον, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δώσουν το τελικό «πράσινο φως».

Το νομοσχέδιο φέρνει ραγδαίες αλλαγές σε ότι αφορά στους κανόνες πνευματικών δικαιωμάτων και ορίζει τις εταιρείες τεχνολογίας ως υπεύθυνες για τις παραβιάσεις που κάνουν οι χρήστες τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως ιστοσελίδες, όπως το Google News, ίσως κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο σε εκδότες αν χρήστες τους αναρτήσουν αποσπάσματα που υπόκεινται σε κανόνες πνευματικών δικαιωμάτων.

Η αντίδραση των εταιρειών στην ανακοίνωση του νέου νόμου – όπως αναμενόταν άλλωστε – ήταν έντονη, με πολλές να τονίζουν πως θα χρειαστεί να δημιουργήσουν ένα ισχυρό σύστημα που να φιλτράρει όλες τις αναρτήσεις.

Ακτιβιστές για την ελευθερία του διαδικτύου, από την άλλη, προειδοποιούν πως η νομοθεσία μπορεί να οδηγήσει σε κρούσματα λογοκρισίας.

Ωστόσο, υπάρχουν και τα επιχειρήματα δισκογραφικών εταιρειών, καλλιτεχνών και μέσων ενημέρωσης που εμμένουν στην ανάγκη ανανέωσης του συστήματος προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και τονίζουν πως πληρώνονται ελάχιστα για το περιεχόμενό τους.

«Μουσική και πολιτισμός… δεν δημιουργούνται έτσι απλά: απαιτούν σκληρή δουλειά, τόσων πολλών ανθρώπων. Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο ίντερνετ», είπε ο Paul McCartney των Beatles σε ανοιχτή επιστολή του.

Η Wikipedia αντέδρασε στις προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κλείνοντας πολλές από τις ευρωπαϊκές σελίδες της.

Πηγή: cnn.gr