Το φυσικό αέριο στο αυλάκι

Νέα δεδομένα επίσης και για το τεμάχιο «6», που πάει στην κοινοπραξία ΕΝΙ-Total και για το οποίο δημιουργεί προβλήματα η Τουρκία. Το τεμάχιο «8» πάει στην ΕΝΙ.

Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Exxon Mobil θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, το διακριτικό ενδιαφέρον και για τον Γ΄ Γύρο Αδειοδότησης του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην προ ημερών επίσκεψή του στην Κύπρο, αλλά και το προηγηθέν ταξίδι-αστραπή του επικεφαλής της ΕΝΙ στη Λευκωσία, σκιαγραφούν και τη σημασία των ενεργειακών εξελίξεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο ισχυρός ανταγωνισμός για το τεμάχιο-«φιλέτο» όπως αναδείχθηκε, το «10», ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των τριών υπουργών, Ενέργειας, Οικονομικών και Εργασίας, τους οποίους εξουσιοδότησε χθες το Υπουργικό να διεξαγάγουν τις διαπραγματεύσεις.
Ο επικεφαλής της Exxon Mobil στην Κύπρο, αποκάλυψε χθες στον «Φ» ότι η ομάδα διαπραγμάτευσης της κοινοπραξίας των δύο κολοσσών, που περιλαμβάνει και Κύπριους, είναι σε ετοιμότητα για να έρθει στην Κύπρο μόλις ορίσει το πρώτο ραντεβού ο υπουργός Ενέργειας.
Το κριτήριο του «επιθετικού» προγράμματος ήταν σημαντικό μεταξύ των άλλων για τις αξιολογήσεις και είναι φανερό ότι με βάση και την προκήρυξη, πρέπει να αναμένεται σημαντική δραστηριότητα των γεωτρύπανων την επόμενη τριετία στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η προσοχή είναι στραμμένη στο «10», ωστόσο, οι χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού είναι σημαντικές σε σχέση με το «6», για το οποίο δεν υπάρχουν πολλά σεισμογραφικά λόγω των επεμβάσεων των τουρκικών φρεγάδων κάθε φορά που πλησίαζε εκεί σεισμογραφικό -τώρα θα δούμε τη συμπεριφορά με την κοινή δραστηριότητα εκεί των ΕΝΙ-Total.
 
Επίσης σημαντικό είναι και το «8», που ανατίθεται στην ΕΝΙ, λόγω γεωλογικών συνεργιών με το «9», που ήδη κατέχει και ανοίγει νέες δυνατότητες.
 
Κερασάκι στην τούρτα των χθεσινών αποφάσεων, τα σχεδόν €100 εκατ. που αναμένεται να εισπράξει συνολικά ο υπουργός Οικονομικών ως μπόνους με τις αναμενόμενες υπογραφές των τριών συμβολαίων στο τέλος Ιανουαρίου.
 
ΠΗΓΗ: philenews.com