Το Ιράν ζήτησε τεχνογνωσία από ΔΕΑ για θέματα αγνοουμένων

{loadposition ba_textlink}

Πολυμελής αντιπροσωπεία από το Ιράν αποτελούμενη από αξιωματούχους των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, του Ινστιτούτου Γενετικής στην Τεχεράνη καθώς και του Ερυθρού Σταυρού πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο για να ενημερωθεί για τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) σε θέματα εκταφών και ταυτοποίησης οστών αγνοουμένων.

Η αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Κύπρο από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη και στη διάρκεια των επαφών της ζήτησε τη συνδρομή σε θέματα αγνοουμένων καθώς φαίνεται ότι το Ιράν αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαδικασία ταυτοποίησης των αγνοουμένων του από τους διάφορους πολέμους στη χώρα αλλά και από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Υπολογίζεται ότι το Ιράν έχει περίπου 45,000 αγνοούμενους, από τους οποίους έχουν μόνο ταυτοποιηθεί γύρω στις έξι χιλιάδες. Κάποια από τα οστά παραδόθηκαν στους οικείους τους.

Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι Ιρανοί ζήτησαν μέσω του Ερυθρού Σταυρού να έρθουν στην Κύπρο για να δουν από κοντά πώς λειτουργεί το μοντέλο της Διερευνητικής Επιτροπής.

“Βρίσκονταν εδώ από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη το πρωί, πραγματοποίησαν επί τόπου επισκέψεις και στο πεδίο των εκταφών, και στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, κάναμε και λεπτομερείς παρουσιάσεις και πήραν μια πρώτη ενημέρωση για το πώς λειτουργούμε”, δήλωσε ο κ. Νέστορος.

Ο κ. Νέστορος είπε ότι υποδείχθηκε στην αντιπροσωπεία των Ιρανών ότι αν θέλουν κάποια άλλη βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη, μπορούν να την έχουν.

“Εμείς ως γνωστό εκπαιδεύουμε επιστημονικό προσωπικό από το Ιράκ, γιατί και εκεί έχουν ομάδα του Ερυθρού Σταυρού που βοηθά στο θέμα των αγνοουμένων. Εκπαιδεύσαμε στο ανθρωπολογικό εργαστήρι μέχρι στιγμής 18 άτομα από το Ιράκ”, δήλωσε ο κ. Νέστορος στο ΚΥΠΕ.

Σε ερώτηση αν και επιστήμονες από την Κύπρο θα μεταβούν στο Ιράν για βοήθεια, ο κ. Νέστορος είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί, προσθέτοντας ότι “εμείς ως ΔΕΑ, όπως κάνουμε και με κάποιες άλλες αποστολές, είμαστε ανοικτοί να προσφέρουμε τη βοήθειά μας”.

“`Όπως καλά γνωρίζετε έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε εξειδικευτεί σε θέματα ανάμεικτων υποθέσεων, δηλαδή περιπτώσεις όπου υπάρχει περιορισμένος αριθμός οστών ή διαμελισμένα οστά, έχουμε εμπειρία σε δύσκολες υποθέσεις, έχουμε όλα τα πρωτόκολλα και όλα τα εργαλεία για να βοηθήσουμε”, κατέληξε ο κ. Νέστορος.

Εργασίες στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές
——————————————————————–

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο των εργασιών των εκσκαφών σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, ο κ. Νέστορος είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η εκταφή στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και ότι έχουν εντοπιστεί οστά τριών ατόμων. “`Έχουμε εντοπίσει και ολοκληρωμένους σκελετούς, ήταν διαταραγμένοι λόγω των εργασιών αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένους σκελετούς”, είπε ο κ. Νέστορος.

Η διαδικασία ταυτοποίησης ενδεχομένως να πάρει γύρω στα δύο χρόνια.

Συνεχίζεται, την ίδια ώρα, η εκταφή στο ανατολικό μέρος στην κατεχόμενη Λάπηθο και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί οστά.

Η διαδικασία στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία συνεχίζεται και έχει εντοπιστεί ένας αριθμός οστών λίγο μεγαλύτερος από αυτόν που αναμένετο. Στο κοιμητήριο ως γνωστό γίνονται εργασίες για εκταφές ηρώων του πραξικοπήματος.

Για τον Τύμβο και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Νέστορος είπε ότι οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν περί τα μέσα Αυγούστου, μετά τις επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής. Για τον Τύμβο υπάρχει όπως είναι γνωστό απόφαση του Υπουργικού ώστε να μετακινηθεί ο μεγάλος Σταυρός που έχει ανεγερθεί στην περιοχή και να γίνουν εκσκαφές για να βρεθεί το σημείο όπου πιστεύεται ότι είναι θαμμένο το αεροσκάφος Νοράτλας.

Πηγή: KYΠΕ