Το ΚΕΠΑΚΥ στηρίζει τους Ουκρανούς προσφυγές στην Κύπρο

Πέρασε ήδη ένας χρόνος που η σκιά του πολέμου απλώθηκε ξανά στην Ευρώπη και μετρούμε χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες και τεράστιες καταστροφές.

Από τη πρώτη στιγμή το ΚΕΠΑΚΥ αναγνωρίσε την ανάγκη για άμεση στήριξη των ανθρώπων που κατέφθασαν στη Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2022. Ετοιμάστηκε μια σειρά δράσεων, στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος στήριξης, που κάλυψαν και συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες των προσφύγων.

Αυτές αφορούν:

  • την εξευρεση κατοικίας και την οικονομική κάλυψη του ενοικίου απο το ΚΕΠΑΚΥ.
  • ενημέρωση για το καθεστώς προσωρινής προστασίας και βοήθεια στη συμπλήρωση εγγράφων.
  • την αποστολή πακέτων τροφίμων, ρουχισμού και σχολικού εξοπλισμού μέσω της Κίτρινης γραμμής βοήθειας και αλληλεγγύης σε Ουκρανούς πρόσφυγες σε όλη τη Κύπρο.
  • τη δημιουργία προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά και ενήλικες, σε συνεργασία με το κέντρο γλωσσών του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό και με καθηγήτριες υπό την εποπτεία του πρύτανη του πανεπιστημίου της Μαριούπολης στην Αγία Νάπα.
  • επαγγελματίας ζωγραφος παραδίδει μαθηματα ζωγραφικής στα παιδιά, ενω πολλά παιδιά συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να έχουν μια δημιουργική απασχόληση τα απογεύματα.
  • παροχή ψυχολογικής στήριξης απο ειδική ψυχολόγο σε παιδιά και ενήλικες για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού τους στρες.
  • ψυχαγωγικές εκδρομές σε όλη τη Κύπρο με συνοδεία ξεναγού, προκείμενου τα παιδιά να γνωρίσουν τη χώρα που τα φιλοξενεί.
  • φιλοξενία παιδιών αθλητών τζούντο, απο κλειστή δομή αθλητικού σχολείου, τον Ιανουάριο του 2023 στην επαρχία Λάρνακας, όπου έκαναν τις προπονήσεις του και συμμετείχαν σε τουρνουά.

Σκοπός του ΚΕΠΑΚΥ ήταν και εξακολουθεί να παραμένει, η στήριξη των ανθρώπων αυτών που ο πόλεμος τους εξανάγκασε σε φυγή και προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, η ομαλή κοινωνική τους ενσωμάτωση, η ένταξη των παιδιών στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Δυστυχώς ο πόλεμος δε γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει, ως λαός όμως γνωρίζουμε τι θα πει προσφυγιά για αυτό και οι αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης αποτελούν υποχρέωση μας. Το ΚΕΠΑΚΥ θα συνεχίσει τα προγράμματα στήριξης προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες για όσο διαρκέσει η κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος.

ΚΕΠΑΚΥ (Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών- ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ)