Το Κίεβο υποστηρίζει πως σκότωσε τον διοικητή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν σήμερα πως σκότωσαν τον διοικητή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας με το πλήγμα που πραγματοποίησαν την Παρασκευή εναντίον του γενικού επιτελείου του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη, στην προσαρτημένη Κριμαία.

«Τριάντα τέσσερις αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων ο διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, σκοτώθηκαν» από το πλήγμα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις μέσω της πλατφόρμας Telegram.

ΗΠΑ: 522 εκ. δολάρια στην Ουκρανία για την ενίσχυση του ενεργειακού της συστήματος

Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) με βάση το οποίο το Κίεβο θα λάβει έως 522 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την αντοχή του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία θα λάβει 422 εκ. δολάρια ως νέα ενεργειακή βοήθεια και άλλα 100 εκατ. δολάρια θα υπόκεινται στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων περιλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων, ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Κυριακή.

Ένας από τους σκοπούς του μνημονίου είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει κρίσιμης σημασίας υποδομές, ανέφερε, μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μετασχηματιστές που είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό κατά περιόδους πέρυσι τον χειμώνα.

Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες επισκευές από τότε, αξιωματούχοι όμως έχουν προειδοποιήσει για νέες επιθέσεις αυτόν τον χειμώνα και η Ρωσία έπληξε εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Το MoU αποσκοπεί επίσης να βοηθήσει την Ουκρανία να εργαστεί προς τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη μετάβασή της μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία σε μια χαμηλού άνθρακα, ανταγωνιστική ενεργειακή οικονομία, ενσωματωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η πρεσβεία ανακοίνωσε την υπογραφή του MoU έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

πηγή: CNN Greece