Το κούρεμα καταθέσεων διχάζει τους Ευρωπαίους στο θέμα της τρ.ενοποίησης


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Το ζήτημα θα εξεταστεί σε επόμενη συνάντηση των υπουργών την Τετάρτη, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας.

Οι διαπραγματεύσεις συνδέονται με το ευρύτερο ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης, με τη Γερμανία να επιμένει σε αυστηρούς κανόνες για «κούρεμα» των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, προτού μια τράπεζα ενισχυθεί από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (ESM).

Οι νέοι κανόνες στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης, συνδέονται και με το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στην οποία «ποντάρει» η Ελλάδα για να μεταφέρει, μελλοντικά, στο νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (ESM) τα 50 δισ. ευρώ κεφαλαίων που χορηγήθηκαν στις τράπεζες βαρύνοντας το δημόσιο χρέος.

Το κούρεμα των καταθέσεων αφορά μελλοντικές ανακεφαλαιοποιήσεις και όχι αυτές που ήδη έγιναν για τις ελληνικές τράπεζες.

Πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανόν να εμφανιστούν με τον επόμενο κύκλο τεστ αντοχής (stress test) που προγραμματίζονται για τα τέλη του έτους.

Το bail in

Η διαφωνία των Ευρωπαίων αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα επιβάλλεται «διάσωση εκ των έσω» (bail in) με χρήματα –κατά σειρά προτεραιότητας- των μετόχων, των κατόχων τραπεζικών ομολόγων και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, σε περίπτωση που μια τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια.

Η Γερμανία επιμένει στην υιοθέτηση αυστηρών κανόνων για «διάσωση εκ των έσω» ώστε να εξαντλούνται οι δυνατότητες «κουρέματος» προτού ζητηθεί η ενίσχυση από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης, τον ESM.

Αντίθετα άλλες χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, αλλά και η Βρετανία και η Σουηδία, αντιτείνουν ότι ο φόβος του κουρέματος θα «διώξει» κεφάλαια από την Ευρώπη.

Η «διάσωση εκ των έσω» είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο και η χρήση του αποτελεί έκτοτε ένα πολιτικό κεκτημένο. Η υιοθέτησή του όμως και σε θεσμικό επίπεδο αποτελεί ένα βήμα παραπάνω στην κατεύθυνση αυτή.

Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Mέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί ότι το νέο ταμείο διάσωσης ο ESM (Εuropean Stability Mechanism) θα μπορεί να χορηγεί απευθείας κεφάλαια για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος μέλος θα βάζει το ίδιο ποσό 20% αρχικά. Συμφωνήθηκε επίσης επί της αρχής ότι θα υπάρχει και η δυνατότητα αναδρομικής κεφαλαιοποίησης από τον ESM.

Οι χώρες μέλη θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση και αναδρομικά, η οποία θα εξετάζεται κατά περίπτωση.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει θεωρητικά  το δρόμο για να “μεταφέρει” στον ESM το ελληνικό κράτος τα 50 δισ. ευρώ που δανείσθηκε για να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ΤΧΣ, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτον να αυξηθούν τα διαθέσιμα του ESM (που είναι μόνο 60 δισ. ευρώ συνολικά) αλλά και να υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να εγκριθεί από την Ευρωζώνη η αντίστοιχη ελληνική αίτηση -όποτε και αν γίνει αυτή.

Πηγή: newmoney.gr