Το Netflix κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε ΑΙ για να «πειράξει» πλάνα σε ντοκιμαντέρ

Η υπηρεσία ροής Netflix κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αλλάξει πολλές εικόνες στο νέο ντοκιμαντέρ «What Jennifer Did».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ορισμένες φωτογραφίες από το ντοκιμαντέρ true crime, που έχει βασιστεί δηλαδή στην ιστορία αήθινού εγκλήματος, έχουν επισημανθεί ως χειραγωγημένες από Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Το Netflix δέχεται επικρίσεις μετά τις κατηγορίες για τη δημιουργία πλάνων τεχνητής νοημοσύνης. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην πραγματική ιστορία μιας Καναδής που καταδικάστηκε για μια πληρωμένη δολοφονία το 2010. Η σειρά εξερευνά τα γεγονότα της ζωής της Jennifer Pan, η οποία κατειγορειται για την δολοφονία των γονιών της.

Ο Nam Nguyen λέει ότι η Pan ήταν ένα άτομο «ειλικρινές, χαρούμενο, γεμάτο αυτοπεποίθηση και πολύ γνήσιο» και το ντοκιμαντέρ δείχνει στη συνέχεια αρκετές εικόνες της Pan.

Ωστόσο, έχει πλέον αναφερθεί ότι αυτές οι εικόνες έχουν τροποποιηθεί ή δημιουργηθεί από AI. Μια εικόνα δείχνει την Pan να κάνει το σύμβολο της ειρήνης, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι έχει χειραγωγηθεί χρησιμοποιώντας τεχνολογία AI. Τα δάχτυλα του χεριού της Pan φαίνονται παραμορφωμένα, κάτι που δεν ίσχυε στην πραγματικότητα.

Είναι γνωστό ότι η τεχνολογία δημιουργίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης δυσκολεύεται όταν δημιουργεί ανθρώπινα χέρια. Η καθηγήτρια τεχνητής νοημοσύνης Amelia Winger-Bearskin είπε στην Washington Post, «Το λογισμικό που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη δεν μπόρεσε να κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει η λέξη “χέρι” κάνοντας αυτό το μέρος του σώματος να είναι δύσκολο να αποδοθεί».

«Τα χέρια έχουν πολλά σχήματα, μεγέθη και μορφές, και οι εικόνες στα σύνολα δεδομένων εκπαίδευσης είναι συχνά πιο εστιασμένες στα πρόσωπα», προσθέτει.

Φαίνεται ότι το Netflix έχει ενδεχομένως εγκρίνει τη χρήση της τεχνολογίας AI προκειμένου να χειραγωγήσουν μια ορισμένη άποψη του θέματος του ντοκιμαντέρ.

Δηλώσεις του Netflix δεν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά η προοπτική του είναι αμφιλεγόμενη στο είδος του ντοκιμαντέρ, στο οποίο μια ιστορία οφείλει να ειπωθεί με αλήθεια και αυθεντικότητα.

πηγή: CNN Greece