Το πάχος απειλεί τη σχολική απόδοση

Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics το μεταβολικό σύνδρομο για πρώτη φορά συσχετίζεται με προβλήματα αντίληψης και εγκεφαλικές φθορές σε εφήβους. Οι ερευνητές συνέκριναν 49 εφήβους με μεταβολικό σύνδρομο με 62 εφήβους χωρίς τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Οι εξετάσεις και τα τεστ των ερευνητών αποκάλυψαν ότι τα παιδιά με μεταβολικό σύνδρομο αργούσαν περισσότερο να ολοκληρώσουν τα καθήκοντα που τους ανέθεταν,, δεν μπορούσαν να διαβάσουν εξίσου καλά με τα άλλα παιδιά και είχαν χαμηλότερη απόδοση σε τεστ μαθηματικών. Οι εξετάσεις μάλιστα έδειξαν ότι είχαν αλλαγές στον όγκο και τη δομή του εγκεφάλου π.χ., παρουσίαζαν μικρότερο όγκο του ιππόκαμπου του μέρους του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μάθηση και την ανάκληση νέων πληροφοριών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσο περισσότερους παράγοντες ενδεικτικού του μεταβολικού συνδρόμου είχαν οι συμμετέχοντες τόσο πιο έντονες ήταν οι επιδράσεις στην αντιληπτική τους ικανότητα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και λίγα χρόνια με υπερβολικό βάρος και μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο. Επομένως η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας καθίστανται ακόμη πιο επιτακτική.

 

Για περισσότερες ειδήσεις για την Υγεία διαβάστε στο newsbeast.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.