Το πράσινο φως πήρε ο Περδίκης για το νόμο κατά βασανιστηρίων

Αφορά ιδιαίτερα, κρατούμενους σε αστυνομικούς σταθμούς


Του Μάριου Δημητρίου

Το πράσινο φως από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη συνεδρία της τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, πήρε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, για να ετοιμάσει την τροποποιημένη πρόταση νόμου για αποφυγή φαινομένων βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας κρατουμένων σε αστυνομικούς σταθμούς.

Η Επιτροπή αναμένεται μέσα στον τρέχοντα μήνα να αποφασίσει την έγκριση και την προώθησή της για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρία της ίδιας Επιτροπής στις 23 Ιανουαρίου 2017.

Ψυχικές ή σωματικές κακώσεις

Με αυτή την πρόταση νόμου, γίνεται αυστηρότερη η σχετική νομοθεσία. «Δεν έχω τίποτε εναντίον των αστυνομικών, εξάλλου κι εγώ είμαι γιος αστυνομικού, αλλά πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία μας», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περδίκης στη διάρκεια της συζήτησης στις 23 Ιανουαρίου. Αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση, ότι «σκοπός της πρότασης νόμου, είναι να καταστήσει αυστηρότερη τη νομοθεσία που διέπει την αποφυγή φαινομένων βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας κρατουμένων. Ειδικότερα προτείνεται αύξηση των ποινών που επισύρονται για υπεύθυνο αστυνομικού σταθμού και υπεύθυνο ανακρίσεων, σε περίπτωση που διαπιστώνεται ενώπιον δικαστηρίου, ότι κατά την κράτηση ή μετά την απόλυση κρατουμένου, ο τελευταίος υπέστη ψυχικές ή σωματικές κακώσεις». Η παρούσα πρόταση νόμου, τροποποιεί τον περί της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (Κυρωτικό) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2003. Στη συνεδρίαση παρέστησαν, όπως και σε αυτήν του Ιανουαρίου 2017, εκπρόσωποι του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Αστυνομίας, της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) και του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων.

Από 4χρονη φυλάκιση, μέχρι ισόβια

Σύμφωνα με τις βασικές πρόνοιες του νόμου, αν ο υπαίτιος της σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, είναι δημόσιος λειτουργός, ή πρόσωπο που κατά την τέλεση του αδικήματος ενεργούσε, ή φαινόταν ότι ενεργούσε υπό επίσημη ιδιότητα, (ο υπεύθυνος του αστυνομικού σταθμού και ο υπεύθυνος των τυχόν ανακρίσεων για τη διερεύνηση της υπόθεσης, σε σχέση με τη οποία έγινε η σύλληψη ή και κράτηση), τότε υπόκειται:

• Σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα 4 χρόνια, αν η κακοποίηση στην οποία υποβλήθηκε συλληφθείς ή κρατούμενος στο σταθμό, συνιστά σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία μέσα στην έννοια του άρθρου 5.

• Σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια, αν η κακοποίηση στην οποία υποβλήθηκε συλληφθείς ή κρατούμενος στο σταθμό, συνιστά βασανιστήριο μέσα στην έννοια του άρθρου 3.

• Σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα επτά χρόνια, αν προκληθεί βαριά σωματική βλάβη από κακοποίηση στην οποία υποβλήθηκε συλληφθείς ή κρατούμενος στο σταθμό, που συνιστά σκληρή ή απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία μέσα στην έννοια του άρθρου 5.

• Σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δεκατέσσερα χρόνια, αν προκληθεί βαριά σωματική βλάβη στον βασανιζόμενο και η κακοποίηση στην οποία υποβλήθηκε συλληφθείς ή κρατούμενος στο σταθμό, συνιστά βασανιστήριο μέσα στην έννοια του άρθρου 3.

• Σε ποινή φυλάκισης δια βίου, αν συνεπεία των βασανιστηρίων, ή σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας μέσα στην έννοια των άρθρων 3 και 5, επέλθει ο θάνατος του συλληφθέντος ή κρατούμενου».

Φωτό: Ο Γιώργος Περδίκης συνομιλεί με την Μαριέλλα Αριστείδου, Αναπληρώτρια Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που την περασμένη Δευτέρα (27 Μαρτίου 2017) προήδρευσε της συνεδρίας με θέμα το νομοσχέδιο κατά των βασανιστηρίων, ενώ όρθια πίσω τους, αναμένει υπομονετικά να πάρει τη θέση της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου.