Το πρόγραμμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου

 

Kατά την έναρξη της συνεδρίας της ολομέλειας σήμερα το απόγευμα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz συνεχάρη στην εισαγωγική του τοποθέτηση τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρο Λαμπρινίδη για την εκλογή του ως Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ καλωσόρισε και τον Ευρωβουλευτή της ΕΔΕK Σοφοκλή Σοφοκλέους, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση του Kυριάκου Mαυρονικόλα.

Από κυπριακής πλευράς, το παρών του στις εργασίες της ολομέλειας θα δώσει ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ανδρέας Mαυρογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναμένεται να παρουσιάσει στους Ευρωβουλευτές, εκ μέρους της Κυπριακής Προεδρίας, τη θέση του Συμβουλίου για το προσχέδιο του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013, στην παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου Janusz Lewandowski.

Ο κ. Μαυρογιάννης θα κάνει επίσης παρεμβάσεις στις συζητήσεις για την Αλιευτική Πολιτική και την πολιτική κατάσταση στη Ρουμανία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ατζέντα της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Mπαρόζο θα αναγνώσει την Τετάρτη ενώπιον της ολομέλειας την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, όπου θα παρουσιάσει τις κύριες επιδιώξεις του για το μέλλον της ΕΕ, ενώ θα ακολουθήσει παρέμβαση, εκ μέρους της Κυπριακής Προεδρίας, από τον Υφυπουργό Aνδρέα Mαυρογιάννη.

O κ. Μπαρόζο αναμένεται να επικεντρωθεί στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης, ενώ θα αναφερθεί και στην ανάγκη ύπαρξης ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, έχοντας ως γνώμονα την ανάπτυξη.

Αργότερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάθριν Aστον θα παραστεί κατά τη συζήτηση για τις κύριες πτυχές και τις βασικές επιλογές της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Tην Πέμπτη αναμένεται εξάλλου οι Ευρωβουλευτές να υιοθετήσουν ψήφισμα, με το οποίο θα προειδοποιούν τα κράτη μέλη ότι η σχεδιαζόμενη τραπεζική ένωση πρέπει να είναι φιλόδοξη.

Tο Ευρωκοινοβούλιο θα χαιρετίσει το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν πλέον αποδεχτεί την ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος εποπτείας των τραπεζών, κάτι που το ΕK έχει ζητήσει εδώ και δύο χρόνια.

Άλλα σημεία που θα απασχολήσουν την ολομέλεια είναι η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τις υποχρεωτικές ανακαινίσεις δημοσίων κτιρίων και την υποχρέωση εξοικονόμησης ενέργειας για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, στην παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου Oettinger, καθώς και η εικαζόμενη μεταφορά και παράνομη κράτηση ατόμων στην Ευρώπη από την CIA.

Επίσης θα ψηφιστούν τέσσερεις προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την ψηφοφορία, το φθινόπωρο, επί του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για την κοινή αλιευτική πολιτική, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της παρακολούθησης των επικινδύνων φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Aκόμη, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με το άσυλο, την εξασφάλιση βασικών δικαιωμάτων για τα θύματα εγκληματικών πράξεων και τα καθαρότερα καύσιμα πλοίων.