Το stress και η προεδρική καρέκλα

{loadposition ba_textlink}

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε ο Νίκος Αναστασιάδης με την υψηλή πίεση και την ανάγκη για επέμβαση στην καρδιά του δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για πολιτικούς που βρίσκονται σε υψηλή θέση ευθύνης και πολλές φορές μάλιστα, η ηλικία παίζει μικρό ρόλο, καθώς ακόμη και νέοι σχετικά πολιτικοί καταβάλλονται από το άγχος της θέσης τους.

Ο γνωστός Αμερικανός γιατρός, Μάικλ Ρόζεν έκανε έρευνα για την υγεία των Προέδρων των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι η πορεία της υγείας τους όσο ήταν στην προεδρική θέση, αλλά και στη συνέχεια ήταν αρνητική. Ο δρ Ρόζεν απέδωσε την κακή υγεία των προέδρων στο άγχος, που δεν μπορούν να μοιραστούν με τους φίλους τους ή τις συντρόφους τους, καθώς η θέση του Προέδρου είναι από τη φύση της μοναχική.

Μάλιστα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηγέτες των χωρών γερνούν πιο «γρήγορα» και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς το άγχος και τα δύσκολα ωράρια επιδεινώνουν κυρίως την κυκλοφορία και την πίεση.

Η «24» κάνει μία αναδρομή στην υγεία των Κυπρίων Προέδρων της Δημοκρατίας:

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ (1960-1977)

Ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε πολλά προβλήματα υγείας στα τελευταία χρόνια της θητείας του, από το 1975 και μετά. Τα περισσότερα είχαν να κάνουν με την καρδιά του, καθώς υπέστη πρώτα ένα ελαφρύ έμφραγμα στις 3 Απριλίου του 1977, αλλά συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά του από το κρεβάτι του τις πρώτες ημέρες σε μία δύσκολη εποχή, καθώς οι συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς συνεχίζονταν, μόλις τρία χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου.

Τελικά το πρωί της 3ης Αυγούστου του 1977, ο Αρχιεπίσκοπος υπέστη τη δεύτερη καρδιακή προσβολή που ήταν και μοιραία λίγες ημέρες προτού συμπληρώσει τα 64 χρόνια. O Kωνσταντίνος Καραμανλής έστειλε τον δικό του καρδιολόγο, κ. Βορίδη, ενώ ήταν στο πλάι του και ο Βάσσος Λυσσαρίδης και ο κ. Σαλμπιάν, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι για να αποτρέψουν το μοιραίο.

Σπύρος Κυπριανού (1977-1988)

Ο διάδοχος του Μακάριου ανέλαβε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ηλικία 45 ετών, ενώ το 1960 ήταν ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών στον κόσμο, μόλις 28 ετών. Παρόλα αυτά, προς το τέλος της θητείας του στο 1988, τα πρώτα προβλήματα με την καρδιά του είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και η ήττα από τον Γιώργο Βασιλείου στις εκλογές, τον οδήγησε στο περιθώριο, όπου όμως η υγεία του βελτιώθηκε σημαντικά και κατάφερε να επανέλθει ως Πρόεδρος της Βουλής. Πολλά έχουν γραφτεί για την ψυχική του υγεία, καθώς δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της εποχής ακόμη και συνταγές για 1680 ηρεμιστικά.

Γιώργος Βασιλείου (1988-1993)

Ο τρίτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου εξελέγη στην Προεδρία αφού νίκησε στις εκλογές τον Σπύρου Κυπριανού και τον Γλαύκο Κληρίδη με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ. Ο Βασιλείου ήταν 57 ετών, όταν εξελέγη στην προεδρία και στα πέντε χρόνια που έμεινε στη θέση δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, ενώ μέχρι σήμερα σε ηλικία 83 ετών παραμένει ενεργός και κάνει παρεμβάσεις ειδικά σε θέματα οικονομίας.

Γλαύκος Κληρίδης (1993-2003)

Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν στο επίκεντρο της κυπριακής πολιτικής σκηνής από το 1960, διατέλεσε εκτελών χρέη Προέδρου τους κρίσιμους μήνες μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου το 1974 για τέσσερις μήνες μέχρι να παραδώσει τη θέση του στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στη συνέχεια ηττήθηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 1983 και το 1988. Τελικά σε ηλικία 73 ετών εξελέγη Πρόεδρος και άσκησε τα καθήκοντά του για δέκα χρόνια. Ο ιδρυτής του Δημοκρατικού Συναγερμού είχε κατά καιρούς αρρυθμίες στην καρδιά του, χωρίς να υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο, ενώ είχε αρκετά κατάγματα λόγω ηλικίας.

Τάσσος Παπαδόπουλος (2003-2008)

Ο πέμπτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη σε ηλικία 69 ετών το 2003, λίγους μήνες πριν το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. Σε πέντε χρόνια στην προεδρική καρέκλα έζησε πάρα πολλά που «κλόνισαν» την υγεία του, καθώς αρχικά είχε εντοπιστεί καρκίνος στον προστάτη σε αρχική μορφή, ο οποίος αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, αλλά λίγο μετά τις εκλογές του 2008, στις οποίες ηττήθηκε από τον Δημήτρη Χριστόφια, η «επάρατη νόσος» επανήλθε με καλπάζοντα ρυθμό, αφού έκανε μετάσταση στον οισοφάγο. Όταν εισήχθη στο νοσοκομείο για να τον αντιμετωπίσει ήταν αργά και «έφυγε» λίγους μήνες μετά, στις 12 Δεκεμβρίου του 2008.

Δημήτρης Χριστόφιας (2008-2013)

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προβλήματα υγείας πριν να γίνει Πρόεδρος, καθώς είχε υποστεί έμφραγμα σε αρκετά νεαρή ηλικία, μόλις 36 ετών, ενώ είχε κάνει και μεταμόσχευση νεφρού, όταν η αδερφή του τού δώρισε τον νεφρό της το 1999. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, πάντως, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα 24 που κυκλοφόρησε στις 16/11/2014