Το σύνολο των εργαζομένων πρέπει να έχει πρόσβαση σε κατώτατο μισθό

Η θεσμοθέτηση ελάχιστου μισθού να ενισχύει τη συλλογική διαπραγμάτευση και όχι να την υποκαθιστά

Το σύνολο των εργαζομένων πρέπει να έχει πρόσβαση σε κατώτατο μισθό, υπογράμμισε χθες ο ΓΓ της ΠΕΟ, σημειώνοντας ότι εκεί που υπάρχουν ΣΣΕ τότε πρέπει να υπερισχύουν του Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη διαδικασία αναθεώρησης του ΕΚΜ.

 

Η ΠΕΟ πραγματοποίησε χθες ημερίδα για τη «νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστων μισθών ως μέρος της διαδικασίας ρύθμισης των Εργασιακών Σχέσεων». Σε αυτή παρουσιάστηκε και η έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι έχοντας υπόψη αυτές τις πραγματικότητες, το Συνδικαλιστικό Κίνημα, θέτει σήμερα ως κυρίαρχη προτεραιότητα τον αγώνα για υιοθέτηση τέτοιων  θεσμικών και νομοθετικών μέτρων, ώστε οι συλλογικές συμβάσεις όχι μόνο να συνομολογούνται αλλά και να εφαρμόζονται. Ταυτόχρονα απαιτεί τη νομοθετικά κατοχυρωμένη διασφάλιση ενός ελάχιστου πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων και για εκείνους τους εργαζόμενους που για τον ένα ή τον άλλο λόγο οι όροι εργοδότησής τους δεν καλύπτονται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).

Όπως σημείωσε, η θέση της ΠΕΟ είναι ότι στους τομείς που καλύπτονται από ΣΣΕ, ο κατώτατος μισθός και τα υπόλοιπα ωφελήματα υπάρχουν και είναι καθορισμένα. Κατά συνέπεια εκείνο που πρέπει να γίνει, δεν είναι να εμφανίζεται και ένας άλλος κατώτατος, αλλά να νομοθετηθεί η υποχρέωση των εργοδοτών να εφαρμόζουν τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται από τη ΣΣΕ.

Αναφορικά με τα κριτήρια που πρέπει να τεθούν για τη διαμόρφωση του ύψους του, είπε ότι δεν μπορεί να είναι μόνο κάποια ποσοστά, αλλά πρέπει να διασφαλίζεται ότι με αυτό το μισθό ένας εργαζόμενος που εργάζεται ένα πλήρες ωράριο, θα έχει τέτοιες απολαβές που θα του εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί ρήτρα Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και να κατοχυρώνεται 13ος μισθός, όπως προβλέπουν οι ΣΣΕ.

Υπέδειξε ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρη και η διαδικασία για την τακτική αναθεώρηση και την προσαρμογή του ανάλογα με τα εκάστοτε κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα που θα διαμορφώνονται.

Επίσης για την ΠΕΟ «είναι θέμα αρχής ότι μια νομοθετικά κατοχυρωμένη πρόσβαση σε κατώτατο μισθό θα πρέπει να αφορά όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις» και η «προσέγγιση που θα αφήνει εργαζόμενους έξω από αυτή τη ρύθμιση επειδή είναι ευάλωτοι και οι δυνατότητες αντίδρασής τους περιορισμένες ή και μηδαμινές θα ήταν και απαράδεκτη και επικίνδυνη».

Ο Π. Κυρίτσης επεσήμανε επίσης ότι «οι ρυθμίσεις και η κρατική στήριξη, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ελάχιστα, είναι την ώρα της ανασφάλειας και της επισφάλειας που έχουν τη μεγαλύτερη αξία». Υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να παλέψουμε για μια ολοκληρωμένη και στη βάση αρχών θεσμοθέτηση για κάθε εργαζόμενο μιας νομοθετικά κατοχυρωμένης πρόσβασης σε ελάχιστο μισθό, η οποία όμως να στηρίζει και να ενισχύει τη συλλογική διαπραγμάτευση και τη συλλογική σύμβαση και όχι να την υποσκάπτει ή να την υποκαθιστά».

πηγή: διάλογος