To Who-is-Who των νέων Προέδρων των Ημικρατικών

Ποιοι είναι οι νέοι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, μετά τους σημερινούς διορισμούς.

Μάνθος Μαυρομμάτης (Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1957. Σπούδασε στο London School of Economics και πήρε πτυχίο BSc (Econ). Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο ΜΒΑ από το Business School του University of Chicago. Είναι Γενικός Διευθυντής οικογενειακής επιχείρησης και μέλος Συμβουλίων άλλων ιδιωτικών εταιριών. Υπήρξε Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας. Το 2005 εξελέγη Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), θέση την οποία κατείχε μέχρι το Νοέμβριο του 2011.

Σήμερα είναι ο υπεύθυνος συντονιστής των 27 διακρατικών επιχειρηματικών συνδέσμων του ΚΕΒΕ. Εκπροσωπεί την Κύπρο στο Επιχειρηματικό Επιμελητήριο που είναι συμβουλευτικό όργανο της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.  Από το 2005 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του Cyprus International Institute of Management και του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ερευνητικού & Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κύπρου. Είναι επίτιμος Πρόξενος του Μεξικού στην Κύπρο. Στις 12 Ιανουαρίου 2012, διορίστηκε Ανώτερος Ανεξάρτητος Διοικητικός Σύμβουλος.

 

Χρίστος Πατσαλίδης (CYTA)

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1954. Ο μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Οικονομικών, κατείχε εδώ και πολλά χρόνια πολλές και σημαντικές θέσεις σε κρατικά αξιώματα. Διετέλεσε Στατιστικός Λειτουργός, Ανώτερος Οικονομικός Λειτουργός και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ το 2002 διορίστηκε Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον, υπήρξε Αναπληρωτής Διοικητής της Διεθνούς Τράπεζας, Επίτροπος στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών και για περίοδο 5 μηνών Προεδρεύων του Κρατικού Αερομεταφορέα. Από τις 23 Οκτωβρίου 2013 κατέχει το αξίωμα του Προέδρου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA) το οποίο διατήρησε και μετά τους σημερινούς νέους διορισμούς στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών.

 

Γιώργος Τσαλακός (ΡΙΚ)

Γνωστός δημοσιογράφος σε Κύπρο και σε Ελλάδα, με πολυετή προσφορά στο χώρο της Δημοσιογραφίας. Σπούδασε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας της Χούντας. Στην Ελλάδα εργάστηκε ως Συντάκτης Ύλης και Διευθυντής Σύνταξης στην εφημέριδα “Εξόρμηση”, καθώς και στο Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ακολούθως, “μετακόμισε” στην ΕΡΤ ως πολιτικός συντάκτης, ενώ αργότερα γίνεται Διευθυντής Ειδήσεων του σταθμού.

Το 1992 επιστρέφει στην Κύπρο και αναλαμβάνει καθήκοντα αρχισυνταξίας σε κυπριακό περιοδικό, ενώ ακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Παράλληλα, συμμετείχε στην οργάνωση και παρουσίαση των προεδρικών εκλογών του 1993 κατά τα ελληνικά πρότυπα. Αργότερα συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και μετέπειτα γίνεται Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας “Αλήθεια”.

 

Κώστας Καδής (ΚΟΤ)

Ο Κώστας Καδής, είναι ο Διευθυντής της μονάδας Διατήρησης της Φύσης και παράλληλα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Φοίτησε στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο πήρε το πτυχίο του, το 1991. Το 1995 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών στις Επιστήμες της Βιολογίας. Οι σπουδές του Κ. Καδή περιλαμβάνουν επίσης παρακολούθηση ειδικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε θέματα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε θέματα Οικολογίας του Μεσογειακού Τοπίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και σε θέματα Διαχείρισης Έρευνας Χρηματοδοτούμενης από το Κράτος, στο Πανεπιστήμιο Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Το 1998 διορίστηκε ως Λειτουργός στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), αποτελώντας το πρώτο μόνιμο στέλεχος του οργανισμού. Υπηρέτησε το Ίδρυμα από τις θέσεις του Λειτουργού, Λειτουργού Α’, Επικεφαλής Τομέα και Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή. Κατά τη θητεία του στο ΙΠΕ εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα της έρευνας.

Το 2005, επιστρέφει στον ακαδημαϊκό χώρο και συγκεκριμένα στο Frederick Institute of Technology, όπου δημιουργεί τη Μονάδα Διατήρησης της Φύσης. Στα περισσότερα από τα έργα στα οποία συμμετέχει η Μονάδα, ο Κ. Καδής είναι επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής.

Ο Κ. Καδής έχει διατελέσει ως μέλος διάφορων επιστημονικών επιτροπών στην Κύπρο και το εξωτερικό, τόσο σε θέματα έρευνας, όσο και σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος.

Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2008, υπηρέτησε ως Υπουργός Υγείας της Κύπρου. Από το 2008, ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, στα πλαίσια της προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. 

 

Αλέκος Μιχαηλίδης (Αρχή Λιμένων)

Λάτρης της μόρφωσης ο Αλέκος Μιχαηλίδης ξεκίνησε τις σπουδές του το 1974 στο Πανεπιστήμιο Γρενόβλης με πλήρης υποτροφία από τη Γαλλική Κυβέρνηση. 

Απέκτησε δίπλωμα και Μάστερ στη Μηχανικής, καθώς και Μεταπτυχιακό στη Διαχείριση του Δημόσιου Τομέα. 

Το 1999 διορίζεται Λειτουργός Ελέγχου 1ης και 2ης τάξης στη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ενώ το 2003 παίρνει τη θέση του Υπεύθυνου του Κλάδου Πολιτικής Μηχανικής της Διεύθυνσης Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων με ευρεία πείρα στον έλεγχο όλων (σχεδόν) των δραστηριοτήτων του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Ακολούθως, το 2006 γίνεται Μέλος της Ομάδας Διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης, που διαπραγματεύθηκε τη Συμφωνία Παραχώρησης με την εταιρεία Hermes Airports Ltd για την ανάπτυξη των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου και το 2007 τον βρίσκει στη θέση του Γενικού Υπεύθυνου εκ μέρους του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων για την ανάπτυξη των δύο Αερολιμένων. Από το 2012 κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων

 

Όθωνας Θεοδούλου (Αρχη Κρατικών Εκθέσεων)

Ο Όθωνας Θεοδούλου σπούδασε Οικονομική Γεωγραφία στο Western Kentucky University το 1976. Με το πέρας των σπουδών του διορίζεται Πρόεδρος Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι και το 2000Εκ τότε είναι Γενικός Διευθυντής της Thetaco Traders Ltd.

 

Γιάννης Τουμαζής (ΘΟΚ)

Το όνομα Γιάννης Τουμαζής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τέχνη και τον πολιτισμό της Κύπρου. Γεγονός καθόλου τυχαίο, αφού είναι ταγμένος στις υπηρεσίες της Τέχνης με ποικίλους τρόπους. Είναι ο άνθρωπος που έχει επιμεληθεί και σχεδιάσει περισσότερες από 50 σημαντικότατες εκθέσεις για το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, το Ίδρυμα Πιερίδη και άλλα Ιδρύματα. Είναι διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και του Ιδρύματος Πιερίδη, ενώ έχει σχεδιάσει διάφορα μουσεία στην Κύπρο και την Ελλάδα (αρχαιολογικό Μουσείο Πιερίδη στη Λάρνακα, Μουσείο της Αθηναΐδας στην Αθήνα, Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα στην Αγία Νάπα (Εuropean Museum of the Year Award 2007) κ.ά.

Πνεύμα ανήσυχο και καλλιτεχνικό δεν περιορίστηκε μόνο στο χώρο των μουσείων. Εργάστηκε με επιτυχία για το θέατρο ως σκηνογράφος και σχεδιαστής θεατρικών κοστουμιών στην Ολλανδία, την Ελλάδα και την Κύπρο και υπήρξε πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (1995-1997). Επίσης, μαζί με άλλους τρεις συγγραφείς συνέγραψε το βιβλίο «Κυπριακή Τέχνη του 20ού αιώνα».