Το θέμα της νομικής αναγνώρισης του φύλου συζήτησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι το θέμα άπτεται του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού και δεν πρόκειται για ιατρική ή ψυχιατρική πάθηση.

Δυστυχώς, είπε η κ. Κυριακίδου, υπάρχει σήμερα παντελής έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και καμία ξεκάθαρη διαδικασία.

Ζητήσαμε, είπε η Κυριακίδου, από το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωση από τις υπηρεσίες σε τρεις μήνες.

“Τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν, οι κοινωνίες αλλάζουν και δεν μπορούμε εμείς να μείνουμε πίσω και ιδιαίτερα όταν αφορά ανθρώπινα δικαιώματα”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ευαισθητοποίηση και σωστή ενημέρωση της κοινωνίας.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα είπε ότι υπάρχει έλλειψη θεσμικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση φύλου και ως εκ τούτου καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς ατόμων. Σημείωσε την αναγνώριση από τα μέλη της Επιτροπής και τους καλεσμένους της Επιτροπής της αναγκαιότητας να προχωρήσουμε σε θεσμικό πλαίσιο.

Αναμένουμε να ακούσουμε τοποθέτηση επί του θέματος από τον Υπουργό Εσωτερικών, ανέφερε.

Το ΑΚΕΛ είπε, θα παρακολουθεί το θέμα προσπαθώντας να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς ατόμων μέχρι τη νομική κατοχύρωσή τους.

Οπως δήλωσε ο Κώστας Γαβριηλίδης, Πρόεδρος της οργάνωσης ACCEPT/ΛΟΑΤ Κύπρου, το θέμα αυτό αφορά 8,500 τρανς άτομα στην Κύπρο.

Υπάρχει ανάγκη, είπε, το κράτος να αφήνει τα άτομα αυτά να έχουν τον αυτοπροσδιορισμό για το φύλο στο οποίο νοιώθουν ότι ανήκουν.

Οπως είπε, σήμερα υπάρχουν πολλές δυσκολίες για ένα τρανς άτομο που δεν μπορεί να αλλάξει σήμερα την ταυτότητα ή το πιστοποιητικό γεννήσεώς του κτλ.

Πρέπει να γίνει, είπε, μια νομοθετική παρέμβαση στο ζήτημα και να προχωρήσουμε σύντομα σε αλλαγή της νομοθεσίας.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι υπήρξε κατανόηση από τους βουλευτές.