Ενώπιον Κακουργιοδικείου στις 11/1 οι 16 κατηγορούμενοι στην υπόθεση των ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.
—————————
Στις 11 Ιανουαρίου είναι ορισμένη για ακρόαση η υπόθεση των ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.
Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις 5/10/2016, οι δεκαέξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, δεκατρία φυσικά πρόσωπα και τρία νομικά, απάντησαν με μη παραδοχή στις συνολικά 104 κατηγορίες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
Η διαδικασία είχε τότε αναβληθεί για τον Ιανουάριο του 2017, ώστε να δοθεί αρκετός δικαστικός χρόνος για να γίνουν παραδεκτά κάποια γεγονότα, καθώς και μάρτυρες. Ο αριθμός των μαρτύρων της υπόθεσης ανέρχεται στους 164.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Δημήτριος Πατσαλίδης (Δημοτικός Υπάλληλος), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Χρίστος Πέτρου (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Imad Baqle (Μηχανικός Μηχανολόγος), Σάββας Βέργας (πρώην Δήμαρχος Πάφου), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Δημήτριος Γιαννακόπουλος (Συνταξιούχος), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε σχέση με τα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, της αθέμιτης απόκτησης περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του δημοσίου, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της δωροληψίας και επίδειξης εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, καταρτισμός πλαστού εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, ψευδείς λογαριασμοί με σκοπό καταδολίευσης, απάτη και ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων.
Οι κατηγορούμενοι Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε και ο Θεφάνης Λώλος απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του δεκασμού δημόσιου λειτουργού.
Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία τους ενώπιον του δικαστηρίου, πλην των κατηγορουμένων Σάββα Βέργα και Ευτύχιου Μαλληκίδη, οι οποίοι εκτίουν ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίες Λεωνίδας Μπόμπολας, Πρόεδρος της Helector, εναντίον του οποίου εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και ζητήθηκε από τις κυπριακές αρχές η έκδοσή του στην Κύπρο.
Ωστόσο, το Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας είχε απορρίψει το αίτημα της κυπριακών διωκτικών Αρχών, για έκδοση του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού έκρινε πως αν διαπράχθηκαν αδικήματα αυτά τελέστηκαν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου αρμοδιότητα για την εκδίκαση τους έχει η ελληνική δικαιοσύνη.
Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας όρισε οκτώ ακροάσεις για τον Ιανουάριο, δηλαδή στις 11, 12, 13, 16, 17, 18, 19 και 20 Ιανουαρίου του 2017.
Συνέχεια στις 12/1 με τις απολογίες των κατηγορουμένων στην 1η υπόθεση της Τρ. Κύπρου
——————————
Στις 12 Ιανουαρίου συνεχίζεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της πρώτης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς.
Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή.
Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο η απολογία του Ανδρέα Αρτέμη και απομένει η απολογία των υπολοίπων.
Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε ανώτατων στελεχών της, καλώντας τους σε απολογία. Το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.
Το Δικαστήριο κάλεσε τους έξι κατηγορούμενους σε απολογία για τη 2η κατηγορία, δηλαδή αυτή της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012. Ότι δηλαδή παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος από την Τράπεζα Κύπρου για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκ. τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/05/2012.
Η Τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο, ο Θεόδωρος Αριστοδήμου και ο Ανδρέας Ηλιάδης καλούνται σε απολογία για τις κατηγορίες 3 και 4 ότι κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012 διέδωσαν πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα ενώπιον των μετόχων. Παράλληλα, ο κ. Αριστοδήμου καλείται σε απολογία και για την 5η κατηγορία, ότι δηλαδή κατά την παροχή πληροφορίας στους μετόχους της Τράπεζας απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία σχετικά με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της Τράπεζας, ενώ ο κ. Ηλιάδης καλείται σε απολογία και για την 6η κατηγορία που αφορά επίσης απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων για το έλλειμμα της Τράπεζας κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση, ενώ ήταν Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της.
Η υπόθεση αυτή καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 19/12/2014 και στις 30 Ιανουαρίου 2015 παραπέμφθηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο άρχισε στις 27/02/2015.
Νέα προσπάθεια στις 16/1 για παραπομπή της υπόθεσης Focus στο Κακουργιοδικείο
——————-
Στις 16 Ιανουαρίου το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα επιχειρήσει για πολλοστή φορά να παραπέμψει την ποινική υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με 1 ε. ευρώ από την εταιρεία Focus σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά εννέα πρόσωπα, έξι φυσικά και τρία νομικά. Συγκεκριμένα κατηγορούμενοι είναι ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης, ο Μιχάλης Ζολώτας, ο Κυριάκος Μάγειρας και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώηνMarfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp.. Κατηγορούμενος στην υπόθεσης ήταν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος όμως απεβίωσε.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων στην υπόθεση να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Δικαστηρίου προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα. Το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση του είχε ξεκαθαρίσει ότι «η φυσική ή αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής στο Κακουργιοδικείο».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Ζολώτας εκδόθηκε στις 22/12 στην Κύπρο μετά από σχετικό αίτημα των Κυπριακών Αρχών το οποίο αποδέχτηκε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Ο κ. Ζολώτας οδηγήθηκε στη συνέχεια ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου το οποίο αποφάσισε όπως παραμείνει ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Ελεύθεροι υπό όρους είναι επίσης και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, πλην του Κυριάκου Μάγειρα ο οποίος δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Σημειώνεται πάντως ότι το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αποδέκτηκε αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Κυριάκου Μάγειρα προκειμένου να είναι παρών στις 16/1/2017.
Σε σχέση με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε αναφέρει ενώπιον δικαστηρίου ότι λόγω του θανάτου του θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή του κατηγορητηρίου.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αρχίζει στις 17/1 η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας
———————
Στις 17 Ιανουαρίου αρχίζει η εκδίκαση της πρώτης ποινικής υπόθεσης της πρώην Λαϊκής τράπεζας από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευθύμιος Μπουλούτας, Μάρκος Φόρου, Παναγιώτης Κουννής και Νεοκλής Λυσάνδρου.
Η υπόθεση δεν είχε καταστεί δυνατόν μέχρι τις 28/11/2016 να παραπεμφθεί σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου λόγω της άρνησης των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως, ως όφειλαν, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, επικαλούμενοι απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία καλούσε τις κυπριακές αρχές να αναστείλουν την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους.
Ωστόσο, το Δικαστήριο στο Παρίσι προχώρησε στη συνέχεια σε αναθεώρηση της απόφασης του, μετά από σχετικό αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τους δύο κατηγορούμενους να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστηρίου για σκοπούς παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τέσσερις συνολικά κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας για καταδολίευση, της χειραγώγησης της αγοράς, των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και της τήρησης ψευδών λογαριασμών. Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει όπως οι Μπουλούτας και Φόρος εκδοθούν στην Κύπρο για να δικαστούν μόνο για τις κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της χειραγώγησης της αγοράς και των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων, ενώ οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι τους αντιμετωπίζουν και τις τέσσερις κατηγορίες.
Το Δικαστήριο έχει επιβάλει περιοριστικούς όρους εναντίον όλων των κατηγορουμένων για την διασφάλιση της παρουσίας τους στο δικαστήριο.
Ενώπιον Κακουργιοδικείου στις 26/1 και η 2η ποινική υπόθεση εναντίον της Τρ. Κύπρου
——————
Στις 26 Ιανουαρίου συνεχίζεται η εκδίκαση της δεύτερης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην ανώτατων στελεχών της.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, η οποία αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης, είναι η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και έξι φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρης, και Κώστας Χατζήπαπας.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, η οποία αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης, είναι η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και έξι φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρης, και Κώστας Χατζήπαπας.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες, εναντίον και των επτά κατηγορουμένων, αφορούν σε αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς σε σχέση με τις επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν μόνο τον Ανδρέα Ηλιάδη για ψευδορκία ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.
Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις 20/12/2016, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας με ενδιάμεση απόφασή του έκανε αποδεκτό το αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για εξέταση της προδικαστικής ένστασης που ήγειραν σ’ αυτό το στάδιο της διαδικασίας και πριν την απάντηση στις κατηγορίες.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου, ηγέρθη εκ μέρους των Κατηγορουμένων 1, 2, 4, 5, 6 και 7 (Τράπεζα Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, Ανδρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρης και Κώστας Χατζήπαπας) εισήγηση υπό τη μορφή προδικαστικής ένστασης ότι το κατηγορητήριο δεν αποκαλύπτει αδίκημα αναφορικά με τις κατηγορίες 1-4 που αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς.
`Άλλες υποθέσεις ενώπιον Κακουργιοδικείου, Επαρχιακού Δικαστηρίου και Ανωτάτου
—————
Εντός Ιανουαρίου συνεχίζεται ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση των των υποθέσεων των γιατρών Γιάννη Κυαμίδη, Βασκιάν Σαχμπετεριάν και Δάφνη Αριστοδήμου, ενώ στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας είναι ορισμένες για ακρόαση η υπόθεση προσηλυτισμού νεαρού από την Εκκλησία, η υπόθεση του εργοστασίου Άστρασολ και η ποινική αγωγή σε βάρος σύσσωμου του τέως δημοτικού συμβουλίου Πάφου.
Στο Ανώτατο είναι ορισμένες για ακρόαση οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στα νομοθετήματα που ψήφισε η Ολομέλεια της προηγούμενης Βουλής και η υπόθεση του Αιγύπτιου Αεροπειρατή.
Εξάλλου, τον Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί η τελική ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου στην ποινική υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ενώ συνεχίζεται και η εκδίκαση της αγωγής εναντίον του Δ. Χριστόφια.
Πηγή ΚΥΠΕ