Τον Μάιο η τέταρτη κάθοδος της Τρόικας


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Στις 6 Μαΐου αρχίζει και θα συνεχιστεί για τις επόμενες 15 μέρες η τέταρτη αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής από τους δανειστές.

Με βάση τη μέχρι τώρα πρακτική, την πρώτη εβδομάδα τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα θα αρχίσουν σε πολιτικό επίπεδο οι συζητήσεις για το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Σε επαφές που θα διεξάγονται σε τρία επίπεδα (ΥΠΟΙΚ, ΚΤΚ και Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) θα εξεταστούν τα δημόσια οικονομικά και μακροοικονομικές εξελίξεις, τα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα και τα ζητήματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, πέραν από την πορεία των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, οι δανειστές θα αξιολογήσουν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που διενεργήθηκε από εξωτερικό οίκο της επιχειρησιακής ικανότητας των μονάδων διευθέτησης δανείων των εμπορικών τραπεζών, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου. Με βάση το μνημόνιο η ίδια αξιολόγηση για τον Συνεργατισμό θα πρέπει να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου.

Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων σημαντική θεωρείται η εξέταση της πορείας κατάρτισης του νέου μεταρρυθμιστικού πλαισίου, που θα θεσπίζει τις διαδικασίες περί αφερεγγυότητας φυσικών και νομικών προσώπων. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τα τέλη Μαΐου και στη βάση του πλαισίου αυτού θα πρέπει να ετοιμαστεί η σχετική νομοθεσία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στη Βουλή για έγκριση μέχρι τον Δεκέμβριο. Να σημειωθεί ότι η νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, σε συνδυασμό με το πλαίσιο για τις εκποιήσεις, συμπληρώνει το τρίπτυχο του πλαισίου διαμεσολάβησης και το θεσμό του ενοικίου έναντι υποθήκης, το οποίο θα δημιουργεί τις συνθήκες για μια πιο αποτελεσματική αναδιάρθρωση και εξυπηρέτηση δανείων.

Στα ψηλά της αξιολόγησης είναι και τα θέματα της υγείας, όπου η Τρόικα θα εξετάσει το νέο οδικό χάρτη για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο οδικός χάρτης έχει ετοιμαστεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου Υγείας. Το μνημόνιο προνοεί ότι ο οδικός χάρτης «θα διευκρινίζει το ρόλο του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας».

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο είναι και το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ, το οποίο καταρτίστηκε από τον ΟΑΓ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ