«Τον ψήφισαν και Τούρκοι»

{loadposition ba_textlink}

Ζητήσαμε από νέους, ενεργούς ανθρώπους της τ/κ κοινότητας, γεμάτους όνειρα και ελπίδες για το μέλλον, να μας σχολιάσουν την επιλογή Mustafa Akinci, το κλίμα που επικρατεί στα κατεχόμενα, καθώς και ποιες προοπτικές διανοίγονται, τόσο σε σχέση με την Τουρκία, όσο και γενικότερα.

Όπως θα διαπιστώσετε, οι δηλώσεις τους παρουσιάζουν πάρα πολλά κοινά σημεία, τα οποία όμως σχετίζονται με έναν κοινό παρονομαστή: Τον ένα και μοναδικό διακαή πόθο για λύση του Κυπριακού, δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά και μια νέα βάση στις σχέσεις με την Τουρκία, για την οποία όλοι θα εργαστούν και θα υποστηρίξουν.

Εsra Aygin, δημοσιογράφος εφημερίδας HavaDis:

«Οι τουρκοκύπριοι προχώρησαν σε μια μεγάλη αλλαγή. Για πρώτη φορά βρισκόμαστε σε μια πρόκληση σε ό,τι αφορά το status quo. Περάσαμε ένα πολύ δυνατό μήνυμα ότι δεν επιθυμούμε πολιτικές μη επίλυσης, δεν επιθυμούμε πολιτικές του υφιστάμενου statusquo, αλλά θέλουμε έναν ηγέτη που θα εργαστεί για να επανενώσει το νησί, που υποσχέθηκε να εφαρμόσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένης λύσης για τα Βαρώσια, ενώ έχουμε έναν ηγέτη που ύψωσε ανάστημα στην τουρκική κυριαρχία και, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να είναι μοχλός πίεσης αλλά ισότητας.

Βλέποντας, λοιπόν, αυτόν τον ηγέτη που έχει προχωρήσει σε όλες αυτές τις δηλώσεις και τις υποσχέσεις, και δεδομένου ότι έλαβε 60%, το μήνυμα είναι πολύ δυνατό. Δείχνει ξεκάθαρα αυτό που θέλει η κοινότητα.

Αυτό που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους είναι οτι υπάρχει περιοχή, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων προέρχεται από την Τουρκία, άνθρωποι που από το ‘74 ήλθαν από την Τουρκία και ζουν εδώ για αρκετά χρόνια και αυτοί οι άνθρωποι ψήφισαν τον Ακιντζί. Και μάλιστα σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Άρα ο Ακιντζί δεν ψηφίστηκε μόνο από τ/κ, αλλά και από Τούρκους εποίκους, όπως αποκαλούνται, που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Κύπρο.

Ο Ακιντζί, μετά τις σκληρές δηλώσεις Ερντογάν, μίλησε για άλλου τύπου σχέση με την Τουρκία, όχι μητέρας-παιδιού, αλλά αδελφικής σχέσης, σχέσης ισότητας. Ο Ακιντζί δεν θα έλθει σε ρήξη με την Τουρκία γιατί η ρήξη δεν αποτελεί λύση για εμάς. Για να πετύχουμε λύση θέλουμε την συνεργασία με την Τουρκία. Δεν θα έλθει σε ρήξη, λοιπόν, αλλά δεν θα παραδοθεί κιόλας στην Τουρκία. Δεν θα αφήσει την Τουρκία να μας καταπιέζει συνεχώς και να κάνει τις κινήσεις που έκανε στο παρελθόν.

Οι προσδοκίες του κυρίου Ακιντζί είναι οι προσδοκίες ολόκληρης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Προσδοκάμε λύση. Περιμένουμε τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν να επανενώσουν το νησί με την μορφή Ομοσπονδίας και να αποφασίσουν βάσει του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μεγάλες προσδοκίες, βεβαίως, έχουμε και από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ακριβώς γιατί θα δημιουργήσουν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης, απαραίτητο για τις δύο κοινότητες. Το ζήτημα της επανένωσης βρίσκεται στα χαρτιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες να συνυπάρξουν και να συνηθίσουν ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Πρέπει να ξεκινήσει διάλογος και συνεργασία σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς ανάμεσα στις δύο πλευρές, ακόμη και πριν την λύση. Ο,τι δει από την άλλη πλευρά ο κος Ακιντζί, το ίδιο θα επιδείξει και αυτός. Αν για παράδειγμα δει κατανόηση και ευαισθησία, το ίδιο ακριβώς θα δείξει και αυτός.  

Αυτό ήταν το πρόβλημα μέχρι σήμερα. Οτι η κάθε πλευρά επιχειρηματολογούσε πάνω στις θέσεις της, αλλά δεν αναλογιζόταν γιατί η άλλη πλευρά είχε την θέση που είχε στα εκάστοτε ζητήματα».

Deniz Birinci: Επικοινωνιολόγος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και media για τον Μ. Ακιντζί:

«Γνωρίζουμε ότι ο κος Ακιντζί έχει τα προσόντα, ότι έχει ηγετικές ικανότητες, ότι είναι γενικά ικανός και έχει εναν ειλκρινή πόθο να φέρει την αλλαγή σε αυτό το νησί. Είναι Κύπριος και αυτός είναι πολύ βασικός λόγος που κατάφερε να εκλεγεί με τέτοιο υψηλό ποσοστό. Εχει την αποφασιστικότητα να λύνει προβλήματα, καθώς στο παρελθόν διετέλεσε δήμαρχος Λευκωσίας, καταφέρνοντας ουκ ολίγα με τον ομόλογό του κο Λέλλο Δημητριάδη. Αν η Λευκωσία σήμερα έχει αποχετευτικό, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον κο Ακιντζί. Επιπλέον, ηγήθηκε μιας πολιτικής τεσσάρων διαστάσεων σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, εσωτερικά προβλήματα των τ/κ, και άλλα, ως ανεξάρτητος και ουδέτερος ηγέτης της κοινότητας και έχοντας υψηλού επιπέδου σχέσεις με την Τουρκία.

Νομίζουμε ότι είναι πλέον καιρός να μεγαλώσουμε και να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Είναι πολλά 40 χρόνια για ένα μωρό να μην έχει μεγαλώσει. Δεν λέμε ότι δεν θέλουμε σχέσεις με την Τουρκία, φυσικά και θέλουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε το παρελθόν μας ως μητέρα με κόρη. Θέλουμε αδελφικές σχέσεις στο ίδιο επίπεδο.

Προφανώς και υπάρχει κοινό όραμα γιατί όπως λέει και η παροιμία it takes two to tango. Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια χωρίς κοινά οράματα και κοινές φιλοδοξίες».

Sevim Basri, δημοσιογράφος, παρουσιάστρια KibrisTV:

«Θεωρώ ότι οι τ/κ είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξοι για λύση. Οι συνθήκες είναι θετικές σήμερα.

Με τον Ακιντζί να ηγείται των τ/κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θεωρώ ότι η τουρκική πλευρά θα είναι ακόμη πιο παραγωγική και πιο συγκεντρωμένη σε λύση. Πιστεύω ότι μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικούς και νέους τρόπους να επιλύσουν τις διαφορές τους με άξονα την ισότητα.

Με την θετική και καθαρή πολιτική του ιστορία ο Ακιντζί θα είναι η φωνή των τουρκοκυπρίων. Το διαβεβαίωσε αυτό με την στάση του από την πρώτη μέρα. Πιστεύεται ότι η νίκη του Ακιντζί είναι μια από τις πιο σημαντικές ευκαιρίες της Κύπρου. Οι τ/κ που μπούχτησαν από τα καθημερινά πολιτικά προβλήματα αλλά και το Κυπριακό θεωρούν αυτές τις εκλογές ως επανάσταση.

Δεν είμαι αισιόδοξη για την στάση της Τουρκίας και την κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Κύπρο, ειδικά αν αναλογιστούμε την ομιλία Ερντογάν και τα όσα είπε στον Ακιντζί. Αυτο μας δείχνει ότι οι σχέσεις στην Κύπρο θα είναι για κάποιο διάστημα ακόμη σε ένταση. Από την άλλη, η θετική αντίδραση τόσο Ελληνοκυπρίων, όσο και τ/κ αυξάνουν την ανάγκη αλλά και την επιθυμία για λύση. Ομως, αν ο Ερντογάν επιμείνει σε τέτοιες συμπεριφορές και δηλώσεις αυτό θα δημιουργήσει εξαιρετικά αρνητικές επιροοές στους διεθνείς παράγοντες και θα υποστηρίξει το αρνητικό προφίλ της Τουρκίας. Προκειμένου να καταστραφεί το σημερινό statusquo, ειδικά η πολιτική της Αριστεράς θα πρέπει να ανακάμψει και να μπει στην παραγωγή πιο δυνατών συνεργασιών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί έδειξε σημάδια συμφιλίωσης από την πρώτη μέρα και με την τ/κ και με την Ελληνοκυπριακή ηγεσία. Πιστεύω επίσης ότι όλες οι ομιλίες πριν και μετά τις εκλογές είχαν εξαιρετικά φιλικό χαρακτήρα. Τελος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αποτελούν πολύ σημαντική αρχή και για τους δύο ηγέτες προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα».

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!