Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αναστασιάδη


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Σε δύσκολα μονοπάτια ετοιμάζεται να κινηθεί η κυβέρνηση και ειδικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς πλησιάζει η ημέρα όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τη δυνατότητα των τραπεζών, με εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια και όλα τα δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, να εκποιούν οι ίδιες την περιουσία σε περίπτωση, που έχουν εξαντληθεί όλα τα προηγούμενα μέτρα και ο δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτό το νομοσχέδιο με βάση το μνημόνιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, την περασμένη Τετάρτη έστειλε το μήνυμα με αποδέκτη τον Νίκο Αναστασιάδη:  «Αναμένω ότι εντός των προσεχών ημερών ή στην τελευταία συνεδρία της Βουλής, πάντως αυτή είναι η προθεσμία (στις 30 Ιουνίου) που τέθηκε στην Κυβέρνηση (από την Τρόικα), προκειμένου να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο».

Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε και σε άλλα κρίσιμα νομοσχέδια που θα λειτουργούν ως ασπίδες στις τράπεζες. Όπως είπε «υπάρχει και μια σειρά άλλων νομοθετημάτων που θα δώσουν περαιτέρω εργαλεία στις τράπεζες και θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες. Είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα απαντά και θα καλύπτει τα θέματα της αφερεγγυότητας επειδή, σήμερα, δυστυχώς, έχουμε έναν πεπαλαιωμένο νόμο που παραπέμπει πίσω δεκαετίες και αφορά τις πτωχεύσεις των φυσικών προσώπων και των εταιρειών. Αυτό το δεύτερο νομοσχέδιο, στο οποίο αναφέρθηκα, θα καλύπτει μια σειρά θεμάτων. Η προθεσμία που τίθεται από το μνημόνιο είναι τέλος Δεκεμβρίου 2014. Άρα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να βρίσκονται σε ισχύ όλα τα απαραίτητα νομοθετήματα που θα παρέχουν στις τράπεζες τα αναγκαία εργαλεία και στους δανειολήπτες προστασία».

Στο δικό της συννεφάκι η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, ακόμη ζει στους ρυθμούς της επιτυχίας της εξόδου της χώρας στην αγορές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του συνεχώς παρουσιάζει μια εικόνα που έχει πολύ όμορφο «περιτύλιγμα» αλλά χωρίς ουσία. Την «success picture» πάντως έχουν διαταράξει οι Οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι δεν πανηγυρίζουν. Και μέσα σε όλα ακόμη και η ίδια η Διοικητής της Κ.Τ. υποστήριξε ότι  η πρόβλεψη της τρόικας για την οικονομία που έγινε στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης είναι απαισιόδοξη: «η μείωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε ετήσια βάση στο 4,1% σε αντίθεση με μείωση 5% που είχε καταγραφεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Με βάση την εξέλιξη αυτή, η πρόβλεψη της τρόικας που έγινε στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, για συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2% κατά τη διάρκεια του 2014, φαίνεται να είναι μάλλον απαισιόδοξη», είπε.

Τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση είναι πολλά και ουσιαστικά αυτά θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας.

1. Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση τελικώς μπορεί να πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» το νομοσχέδιο, ωστόσο φαίνεται ότι σήμερα δεν υπάρχει πλειοψηφία. Το ΔΗΚΟ πια ευθέως μιλά για αλλαγές που πρέπει να γίνουν και συντάσσεται με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

2. ΕΕΕ: Σε σήριαλ φαίνεται πως εξελίσσεται το θέμα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ερωτηματικό παραμένει ποια θα είναι η τελική εικόνα του νόμου όταν ψηφιστεί από την ολομέλεια.   

3. «Κόκκινα» δάνεια και στήριξη επιχειρήσεων: Η Κομισιόν στην τελευταία της αναφορά για την Κύπρο λίγο πριν ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης τόνισε ότι μόνο με λύση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανοίξει και πάλι η κάνουλα του δανεισμού. 

4. Ανεργία: Το καλοκαίρι αποτελεί το καλύτερο «σωσίβιο», καθώς αναμένεται να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα των 75000 περίπου ανέργων. Ωστόσο έρχεται ένα φθινόπωρο δύσκολο και ένας ακόμη πιο δύσκολος χειμώνας. 

Παιχνίδια τακτικής με τον φόρο ακινήτων

Με τη φημολογούμενη μείωση του φόρου που θα πληρώσουμε φέτος οι πολίτες για τα σπίτια που έχουμε, προσπαθεί η κυβέρνηση να χρυσώσει το χάπι της αρνητικής εικόνας που έχει η πραγματική οικονομία.

Με τη νέα γενική εκτίμηση της ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές 1.1.2013, βάσει της οποίας θα γίνει η νέα φορολόγηση από το τμήμα εσωτερικών προσόδων, έχουν καταγραφεί και περιληφθεί από το τμήμα κτηματολογίου και χωρομετρίας 300.000 περίπου νέες περιπτώσεις, οπόταν η φορολογική βάση, υποστηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών  μεγαλώνει και αναμένεται ότι η φορολόγηση θα είναι δικαιότερη. Η συνολική αξία της επικαιροποιημένης ακίνητης ιδιοκτησίας ανέρχεται στα €200 δισ. περίπου, εξαιρουμένης της κρατικής ιδιοκτησίας. 

Στο νέο νομοσχέδιο καθορίζεται η έννοια της αξίας γενικής εκτίμησης και διαφοροποιείται ο χρόνος εντός του οποίου δύναται να γίνει επανεκτίμηση από πέντε έτη σε ένα έτος. Με το νομοσχέδιο παρέχεται, επίσης, η ευχέρεια δημοσίευσης της «αξίας γενικής εκτίμησης» και σε ηλεκτρονική μορφή και αυξάνονται τα δικαιώματα για υποβολή ένστασης το ύψος των οποίων διαφοροποιείται για να καλύψει μέρος του διοικητικού κόστους το οποίο χρειάζεται για την εξέταση της ένστασης.

* To θέμα δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24” στις 29/6/2014.