Τουλάχιστον είκοσι νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη

{loadposition ba_textlink}

Είκοσι πρόσωπα που πιστεύεται ότι ανήκαν στην αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σε δύο επιδρομές τηλεχειριζόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πιθανόν αμερικανικών, οι οποίες διεξήχθησαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στην κεντρική Υεμένη, δήλωσαν πηγές οι οποίες πρόσκεινται σε φυλές στην περιοχή και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι δύο επιδρομές είχαν στόχο, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, θέσεις της αλ Κάιντα στο Γιάκλα, ένα χωριό στην επαρχία Ράντα, που αποτελεί προπύργιο του εξτρεμιστικού δικτύου το οποίο παραμένει ιδιαίτερα ενεργό στην Υεμένη και συγκρούεται το τελευταίο διάστημα με σφοδρότητα με τους σιίτες αντάρτες που κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα.

Οι μαχητές που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα είχαν ξαναγίνει πρόσφατα στόχος επιθέσεων τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και της πολεμικής αεροπορίας της Υεμένης.

Η αλ Κάιντα είναι εδραιωμένη στην περιοχή αυτή όπου οι σιίτες αντάρτες, οι λεγόμενοι Χούτι, αποπειρώνται να αποκτήσουν ερείσματα αφού κατέλαβαν τη Σανάα την 21η Σεπτεμβρίου και προέλασαν στο δυτικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Η απροσδόκητη έλευση των Χούτι δεν έχει γίνει αποδεκτή από τις σουνιτικές φυλές, οι οποίες τους αντιστέκονται με τα όπλα και σε πολλές περιπτώσεις συμμαχούν με την αλ Κάιντα.

Πηγές που πρόσκεινται στις φυλές ανέφεραν ότι οι μαχητές τους σκότωσαν 22 μέλη των Χούτι σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον των θέσεών τους στην περιοχή Ράντα—ο απολογισμός αυτός όμως δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από κάποια ανεξάρτητη πηγή. Οι επιθέσεις αυτές εξαπολύθηκαν αφού έληξε το τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι φυλές στους Χούτι για να φύγουν από τις περιοχές τους στη Ράντα, που όριζε προθεσμία τεσσάρων ημερών, κατά τις ίδιες πηγές.

Παράλληλα στο Άντεν, τη σημαντικότερη πόλη της νότιας Υεμένης, αναπτύχθηκαν βοηθητικοί του στρατού λόγω των φόβων περί παρείσφρησης των Χούτι ή επιθέσεων της αλ Κάιντα.

«Βρισκόμαστε στο Άντεν για να προστατεύσουμε τα δημόσια κτίρια και τις εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας σε συντονισμό με τον στρατό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους επικεφαλής των παραστρατιωτικών αυτών, ο Αμπντελατίφ αλ Σάγεντ. «Θα αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Άντεν, είτε αυτή προέρχεται από τους Χούτι ή από την αλ Κάιντα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Χούτι —ο ένοπλος βραχίονας των οποίων επισήμως αποκαλείται Ανσαρουλάχ— κατέλαβαν την πρωτεύουσα την 21η Σεπτεμβρίου και μετατράπηκαν σε ρυθμιστές της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, η οποία γειτονεύει με τη Σαουδική Αραβία, το κράτος με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως. Οι σουνιτικές φυλές και η αλ Κάιντα τους θεωρούν αιρετικούς.

Πηγή: newsbeast.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.