Τουρισμός: Ήταν να μην μπούμε στο βαθύ κόκκινο…

Ανατροπή των προσδοκιών για ροή τουριστών από Γερμανία και για αξιοποίηση των αλλαγών που θα ισχύσουν για τους Βρετανούς εμβολιασμένους που επιστρέφουν από πορτοκαλί χώρες βλέπει η ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και της κίνησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) να κατατάξει την Κύπρο στο βαθύ κόκκινο.

Ενόψει των πιο πάνω, ο ΣΤΕΚ τόνισε χθες εκ νέου την ανάγκη συνέχισης της στήριξης του τομέα αλλά και των εργαζομένων, σημειώνοντας πως για το θέμα βρίσκεται σε επαφή με την υπουργό Εργασίας και πως θα έχει σύντομα συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών. Την ίδια ώρα, ο ΣΤΕΚ απευθύνει έκκληση προς τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, καθώς είναι η μόνη λύση, όπως αναφέρει, για περιορισμό της διασποράς του ιού και συγκράτηση των νοσηλειών, αλλά και για αποφυγή ενός νέου lockdown, που θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία.

Το γεγονός ότι η κίνηση του ΕCDC δυσκολεύει περαιτέρω την προσπάθεια για ανατροπή των αρνητικών δεδομένων στον τουρισμό κατέγραψε χθες και ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την κατάσταση του τομέα, στο πλαίσιο χθεσινής επίσκεψής του στην οργανωμένη παραλία της Αλαμινού, ανέφερε πως «αυτή την στιγμή δυσχεραίνεται η κατάσταση, ιδιαίτερα όσον αφορά τη γερμανική αγορά, λόγω του ότι η Κύπρος έχει καταταγεί από το ΕCDC ως επικίνδυνη χώρα, με χρώμα βαθύ κόκκινο, κάτι το οποίο σημαίνει πως όσοι επιστρέφουν στη Γερμανία από την Κύπρο και δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα». Το θετικό, πάντως, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι, όπως είπε, ότι όσοι Γερμανοί έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζονται καραντίνα, άρα υπάρχει κάποιο παράθυρο ελπίδας και αισιοδοξίας.

Εντούτοις, ο κ. Περδίος παραδέχθηκε πως οι επόμενες εβδομάδες «θα είναι εξαιρετικά δύσκολες για τον τουρισμό μας», σημειώνοντας ακόμα πως «σίγουρα δεν είναι διαφήμιση για την Κύπρο το γεγονός ότι είμαστε αυτή την στιγμή η μόνη χώρα της Ευρώπης στο βαθύ κόκκινο». Βλέπουμε σιγά σιγά, ανέφερε, να μπαίνουν και άλλες χώρες στο κόκκινο, όπως είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά είμαστε, πρόσθεσε, η μόνη χώρα που βρισκόμαστε στο βαθύ κόκκινο και αυτό αναμένω πως θα έχει επίδραση στις αφίξεις από τη γερμανική αγορά και ακόμα και από άλλες αγορές.

Χειρότερα κι από πέρσι

Ακολούθως ο ΣΤΕΚ καταγράφει τα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, σημειώνοντας πως το πρώτο πεντάμηνο οι αφίξεις περιορίστηκαν στις 156.825 και ήταν κατά 36.4% μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, η μείωση εκτοξεύεται στο 86% (1.121.361). «Με τους πρώτους εφτά μήνες του έτους να θεωρούνται χαμένοι για τον τουριστικό τομέα και την κατάσταση για το υπόλοιπο της τουριστικής χρονιάς να χαρακτηρίζεται από τεράστια αβεβαιότητα, είναι ξεκάθαρο πως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κι άλλες του τομέα, θα χρειαστούν επιπρόσθετη στήριξη για να επιβιώσουν, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά επιβαρύνονται με μεγάλες ζημιές», αναφέρει, σημειώνοντας πως «σε αντίστοιχα δυσχερή θέση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζονται».

πηγή: Philenews