Τραγωδία στο Μάτι: Στο «φως» νέες ολιγωρίες και λάθη των Ελληνικών Αρχών

Nέες ολιγωρίες και λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι, έρχονται στο «φως» από τον εμπειρογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων και πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Ανδριανό Γκουρμπάτση.

Όπως καταγγέλλει, η Πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή της δικαστικής έρευνας και στο πλαίσιο προσπάθειας συσκότισης και απόκρυψης όλης της πραγματικής αλήθειας αλλά και συγκάλυψης των ευθυνών της «απέκρυψε, μεταξύ άλλων σκόπιμα από τη σχετική δικαστική έρευνα, που διενήργησαν Εισαγγελείς του Πρωτοδικείου Αθηνών, την πλέον κρίσιμη και καθοριστική για την εξέλιξη και τις συνέπειες των δύο καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου 2018, αρχικά στην Κινέττα και ακολούθως στο Νταού Πεντέλης – Ν. Βουτζά – Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι επιχειρησιακή παράλειψή της».

Ο κ. Γκουρμπάτσης υποστηρίζει ότι η οργάνωση περιπολιών η οποία προβλέπεται ρητά από το σχέδιο δασών για ολόκληρη της αντιπυρική περίοδο ενώ για την Αττική έπρεπε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα τουλάχιστον δύο αεροσκάφη σε βόρειο και νότιο τομέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπεύθυνοι του ΕΣΚΕ και ο τότε επιχειρησιακός υπαρχηγός της Πυροσβειστικής και σημερινός αρχηγός του Σώματος κ. Ματθαιόπουλος δεν ζήτησαν την κινητοποίησή τους παρά το γεγονός ότι η 23η Ιουλίου, ημέρα που εκδηλώθηκε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ήταν η πρώτη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου του 2018, με βαθμό επιφυλακής 4, βάσει των προβλέψεων της ΕΜΥ.

Η Αττική, παρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ έμεινε, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση χωρίς εναέριες περιπολίες.

«Όπως είχα επισημάνει και στην από 17 Αυγούστου 2018 Προκαταρκτική Τεχνική Έκθεσή μου, σελίδα 70, μεταξύ άλλων εγκληματικών παραλείψεων και λαθών της Πυροσβεστικής ήταν και το γεγονός ότι την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς (23 Ιουλίου 2018) και πιο συγκεκριμένα πριν την έναρξη εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Κινέττα <<Δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση στην Αττική>>.

Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών η Πυροσβεστική, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία περιλαμβάνεται και ο προγραμματισμός από αυτήν οργανωμένης εναέριας επιτήρησης ευαίσθητων δασικών περιοχών της επικράτειας με εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης» αναφέρει για να προσθέσει.

«Κατά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στα Σχέδια Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων κάθε έτους υπάρχει ειδική αναφορά στο Κεφάλαιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού στην Εναέρια Επιτήρηση.

Όπως είχα επισημάνει και στην από 17 Αυγούστου 2018 Προκαταρκτική Τεχνική Έκθεσή μου, σελίδα 70, μεταξύ άλλων εγκληματικών παραλείψεων και λαθών της Πυροσβεστικής ήταν και το γεγονός ότι την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς (23 Ιουλίου 2018) και πιο συγκεκριμένα πριν την έναρξη εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Κινέττα <<Δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση στην Αττική>>.
Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών η Πυροσβεστική, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία περιλαμβάνεται και ο προγραμματισμός από αυτήν οργανωμένης εναέριας επιτήρησης ευαίσθητων δασικών περιοχών της επικράτειας με εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης.

Κατά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στα Σχέδια Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων κάθε έτους υπάρχει ειδική αναφορά στο Κεφάλαιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού στην Εναέρια Επιτήρηση».

Πηγή:tanea.gr