Τράπεζες – Κύπρος: Καμία εμπιστοσύνη πια!

Τελικά, πρέπει να είσαι ειδικός στα τραπεζικά θέματα για να καταλάβεις την “γλώσσα των τραπεζών”- Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πλέον στις τράπεζες

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, φαίνεται αμετάβλητη η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται νέα μείωση ζήτησης δανείων από νοικοκυριά. Ο λόγος που αναφέρεται για την μειωμένη ζήτηση από νοικοκυριά είναι η αρνητική επίδραση των επιτοκίων.

Ωστόσο, κανείς δεν αναφέρει ότι για να καταλάβεις και, μετέπειτα να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις με τους όρους του στεγαστικού δανείου που σου δίνει μια τράπεζα, πρέπει να είσαι τουλάχιστον οικονομολόγος! 

Ο κόσμος δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στις τράπεζες

Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων, αναφέρει η παραπάνω ανακοίνωση, έχουν γίνει χαλαρότεροι για τους πελάτες των τραπεζών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το θέμα όμως είναι, έχει πλέον ο πολίτης εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα; Ας δώσει την απάντηση ο καθένας για τον εαυτό του, αν και με μια πρόχειρη έρευνα, κερδίζει το “Όχι”!

Παρόλο που ανακοινώθηκαν μειώσεις επιτοκίων από την ΕΕ, ο Κύπριος πολίτης δεν βλέπει ουσιαστική μείωση στα επιτόκια της δόσης του δανείου που έχει ήδη ή θέλει να πάρει. Και συνήθως, οι λόγοι που οι τράπεζες δεν μπορούν (=δεν θέλουν!) να προχωρήσουν άμεσα σε μειώσεις προς όφελος των πελατών τους, είναι ουσιαστικά το δικό τους κέρδος!

Απλά, μας παρουσιάζουν με περίεργους τραπεζικούς και οικονομικούς όρους την απληστία και αισχρόκερδεια εις βάρος μας, για να μην αντιδρούμε! 

Μείωση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων – Φταίνε μόνο τα επιτόκια; 

Στη χθεσινή ανακοίνωση, αναφέρθηκε ότι η μειωμένη ζήτηση δανείων από νοικοκυριά, τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια, οφείλεται στη αύξηση και την γενικότερη αστάθεια των επιτοκίων.

Με μια πρώτη ανάγνωση, αυτό δείχνει ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον το τραπεζικό σύστημα, γενικότερα. Ειδικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες του τόπου του.

Γιατί οι τράπεζες δεν θέλουν τους πελάτες τους ευτυχισμένους, όπως δείχνουν τόσο υποκριτικά στις διαφημίσεις. Μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες (βλ. Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή), όταν βρέθηκαν σε ανάγκη, απλά και ωραία “κούρεψαν” τις καταθέσεις των πελατών τους, χωρίς καν να έχουν επιστρέψει αυτά τα χρήματα στον κόσμο!

Αντίθετα, όταν ο πελάτης δυσκολεύεται με την αποπληρωμή του δανείου του, του παίρνουν το σπίτι με συνοπτικές διαδικασίες. Εκεί δεν έχει χρονοτριβές.

Και αν διαμαρτυρηθείς;;;

Ο τραπεζικός σύμβουλος θα σου ρίξει το φταίξιμο που δεν κατανόησες ή/και δεν διάβασες τα μικρά γραμματάκια, κάτω-κάτω, με το θολό μελάνι στο συμφωνητικό σου…!

Η Κυβέρνηση από την άλλη; Απλά δεν θα κάνει τίποτα!

Το σπίτι σου, σε πλειστηριασμό και εσύ, ΑΣΤΕΓΟΣ!